Meer over de BioStabil

[5 maart 2004]

Het antwoord van Tineke op mijn open brief heb ik in zijn geheel geplaatst, zodat u zelf kennis kunt nemen van haar gerespecteerde mening.

Tineke beweert de gouden hanger al 12 jaar te dragen, en dat maakt in elk geval één ding duidelijk: de BioStabil werkt niet therapeutisch op de geest van de mens.

Opvallend is het verder dat Tineke de BioStabil in de zg. alternatieve hoek plaatst, terwijl Bruno Santanera zegt dat het “geen fantasie maar een kwestie van natuurkundig” is.
Aan natuurkunde zit toch weinig alternatiefs.


Een uitspraak van de Reclame Code Commissie, gedateerd 30 januari 2004, is zeer recentelijk openbaar gemaakt:

“Het oordeel van de Commissie over de BioStabil:
Tel Sell en Wehkamp hebben erkend dat ten onrechte in de uitingen een gouden hanger en ketting worden aangeprezen, aangezien het in werkelijkheid gaat om een vergulde versie. Reden waarom de reclame-uitingen op dit punt onjuist en misleidend zijn.
Gelet op de ernst van de misleiding heeft de Commissie besloten deze uitspraak openbaar te maken.

De beslissing:
Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de reclame-uitingen in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerders aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken en zal deze aanbeveling openbaar maken.”


Bij de Reclame Code Commissie lopen diverse klachten omtrent de onomstotelijke therapeutische werking van de BioStabil.
Er zijn al uitspraken geweest, waartegen Tel Sell en Santanera in beroep zijn gegaan, zodat deze uitspraken nog niet openbaar gemaakt zijn.


Donderdag ben ik bij het Reformhuis Twente, om de gouden BioStabil te bekijken.
Ik heb mijn Solenoïdetester meegenomen. Daarmee kan men magneetvelden meten.
De hangers zijn weliswaar kleiner dan ik gedacht had, niet groter dan een euro, maar het magneetveld blijkt bijzonder sterk te zijn.
Wel net zo sterk als de wat grotere magneten van gedemonteerde luidsprekers, die ik in mijn bezit heb.
Als een dergelijke magneet vastgekleefd zit aan een metalen voorwerp, dan is het niet mogelijk om die rechtstandig weer van het metaal af te trekken.

Gevraagd naar het goudgehalte van de hanger, blijft de dame van het reformhuis bij hoog en laag volhouden dat het om 18-karaats goud gaat! Dat is haar bij navraag verzekerd, zegt ze.
Ik heb trouwens niet het idee dat de verkoop van de BioStabils hier zo denderend is.


Connie van Breukhoven - gisteren op TV vanwege een ski-ongeval - lijkt door de BioStabil op een idee gekomen te zijn.
Ze laat doorschemeren zeer binnenkort met een wondermiddel tegen alle kwalen te komen (“Ik weet dat wondermiddelen niet bestaan, maar toch...”).
Wie weet komt ze binnenkort met de BioInStabil en heeft ze identieke praatjes als die waarmee Tineke en consorten rijk worden.


Het is verbazingwekkend hoeveel aanhangers sommige ‘geniale uitvinders’ weten te verwerven.
Het blijkt vaak te gaan om zeer goedgelovige mensen die blind geloof hechten aan de deskundige praatjes van mensen als Santanera en Tineke.
Erger is het als mensen die de waarheid proberen te brengen, geboycot en tegengewerkt worden.
Zo zijn er anti-BioStabil-websites die plotsklaps gesloten worden door de provider waar ze ondergebracht zijn, en worden mensen die negatief zijn over de BioStabil op bepaalde forums, daarvan uitgesloten.


Uit grote artikelen in bladen als Nieuwe Revue en de Telegraaf blijken de tevreden klanten in de Tel Sell-reclames gewoon fantastische acteurs en tevens buren en familieleden van Tineke en Santanera te zijn.


Weet u wat Bruno Santanera doet om te ontspannen?
Elke dag een half uur hard lachen om die domme 'Ollanders die zo onnozel zijn om gretig zijn magneethangertjes te kopen om er beter van te worden. Bruno weet dat er maar eentje beter wordt van die magneetjes: hijzelf.