Is de BioStabil onuitroeibaar?

[26 maart 2004]

Net als met criminaliteit en terrorisme, zal het ook wel gaan met zaken als de BioStabil: ze zijn onuitroeibaar.
Bruno Santanera en zijn handlangers (wederverkopers) laten zich niet door een vernietigend TV-programma, diverse veroordelingen van de Reclame Code Commissie en vele negatieve artikelen in krant en tijdschrift stoppen. Daarvoor is hun weldoenerig handeltje te winstgevend.

Ergerlijker vind ik het dat bedrijven als Wehkamp en Neckermann willen meeprofiteren van het verkoopsucces. Ik heb altijd gedacht dat deze postorderbedrijven serieuze ondernemingen zijn, die het niet nodig hebben om mensen op te lichten. Kennelijk heb ik het altijd mis gehad.
Want vandaag valt er een huis-aan-huis folder van Neckermann in de bus, en daar staan vrolijk de drie bekende uitvoeringen van de BioStabil in.

Neckermann laat zich niet knechten door de oordelen van de RCC, en ze vertelt het ware en zinnige verhaal over de helende werking van de hanger:
“Biostabil 2000. Een unieke wetenschappelijke mogelijkheid om spanning te ontladen, zodat uw lichaam weer in evenwicht komt en meer weerstand en meer energie heeft. De draaiende hanger neemt automatisch de juiste positie op het lichaam in. U zult er geen spijt van krijgen!”

Wat een ongelooflijke moed van Neckermann om gewoon door te gaan met het verkopen van deze levensreddende hangers.
Neckermann zal zich wel verdedigen door te zeggen dat niet zij veroordeeld zijn door de RCC en dat deze folder misschien al gedrukt was vóór de uitspraak.
Wél worden de drie hangers alsvolgt omschreven: zilverkleurig, bi-color en gold-plated. Een raar mengelmoesje dus van Nederlands en Engels (neem ik aan) en de Nederlandse omschrijving van de derde moet ‘verguld’ zijn.

Naast de BioStabil verkoopt dit bedrijf ook de potjes Super Blue Stuff, dat kennelijk ook op TV wordt aangeprezen.
Dat brengt mij tot de conclusie dat alle andere producten uit de Neckermann folder ook wel geen nep zullen zijn!

Ik ben van mening dat Neckermann ook aangepakt moet worden. Een klacht bij de Reclame Code Commissie zal ongetwijfeld direct succes hebben, maar inclusief het beroep tegen de uitspraak gaat daar weer weken of maanden overheen.
Neckermann biedt ons echter zelf een betere mogelijkheid tot actie: “Vandaag besteld, morgen in huis! Alles 14 dagen uitproberen! Niet goed? Gratis terugsturen!”

Laten we met zijn allen massaal de drie uitvoeringen van de BioStabil gaan bestellen, om ze vervolgens weer kosteloos terug te sturen als Niet Goed.
Ben benieuwd wie er dan geen spijt van zal krijgen, de koper of de verkoper. Ik denk wij, want zonder de hanger leven is geen leven.