Open brief aan Tineke

[Aan: Tineke de Nooij, 4 maart 2004]

Geachte mevrouw De Nooij,

Het is altijd erg moeilijk te beoordelen in hoeverre iemand oprecht ergens in gelooft of niet. Per slot kun je niet in zijn of haar hart kijken.
Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u wérkelijk meent dat de producten van Bruno Santanera een therapeutische werking hebben.
Persoonlijk denk ik echter dat u daar te intelligent voor bent. Met uw 40 jaar ervaring in het interviewen en omgaan met mensen van allerlei pluimage, moet u een feilloos gevoel hebben ontwikkeld voor wat zuiver is en wat niet.
Aan de andere kant geloof ik ook dat u mensen met problemen wilt helpen.
Dat de verkoop van producten als de BioStabil een aardig centje opleveren, is dan mooi meegenomen. Met geld verdienen is op zich niks mis.

Het is jammer dat u momenteel zo onder vuur bent komen te liggen, vooral door uw verklaarde geloof in de artikelen van Santanera.
De tegenwind doet ernstig afbreuk aan uw reputatie en imago, en dat moet u steken. Ik denk zelfs dat de anti-Tineke-stemming zich zal uitbreiden als een olievlek.
Er zal een tijd komen dat het positieve beeld dat veel mensen nog van u hebben veranderd zal zijn in het beeld van een doortrapte oplichtster en bedriegster, die de wereld waardeloze stukjes metaal verkoopt met behulp van onware verhaaltjes over de geneeskrachtige werking ervan.
Of geld dan nog zo veel verzoet? Ik betwijfel het.

Ik zou het oprecht betreuren als u de rest van uw leven zou moeten leven met een zeer negatief imago en dat u als zodanig ook de annalen in zult gaan. Dat verdient u naar mijn mening niet.
Alleen uzelf kunt de aanzwellende kritiek te lijf gaan, door gewoon de waarheid te vertellen.

Met vriendelijke groet,
Dick Waanders.


[Van: Tineke Holland, 5 maart 2004]

Geachte Heer Waanders,

Dank voor uw uitgebreide mail, maar ik denk dat U toch teleurgesteld bent in me. Ik heb namelijk altijd vertrouwen gehad in de Biostabil en het nooit een waardeloos stukje metaal gevonden. Integendeel (ik draag zelf de gouden nu al 12 jaar) en
heb altijd, en doe dat nog steeds, geloofd in de therapeutische eigenschappen van de Biostabil. Ja ondanks dat alle wetenschappers nu aankomen met bewijzen dat het niet kan. Ook dat is niet nieuw. Alternatieve zaken worden altijd bestreden en zeker nu met een minister die alles wat naar alternatief zweemt "water" noemt.

Ja het kwetst me enorm dat mensen me een oplichtster noemen, want dat ben ik niet. Als het over de prijzen gaat van de Biostabil, daar heb ik niets mee te maken, dat is een zaak van Tel-Sell of al die andere bedrijven die de Biostabil verkopen. Voor mij telt nog steeds dat er duizenden mensen zijn die heel blij zijn met hun hanger. Ik heb ook nooit beweerd dat het een medicijn was. Het is en blijft voor mij nog steeds een prachtige ketting met therapeutische eigenschappen. Ik geloof namelijk ook in de geneeskrachtige werking van magneten. Dat heeft Bruno Santanera niet zelf bedacht trouwens, dat wordt gedaan over de hele wereld. Zijn patent is dat hij een hanger heeft bedacht die kan draaien. Voor de rest staat hij altijd gratis(!) mensen te woord met advies en doet dat niet sinds een paar maanden, maar al 25 jaar.

Dank dat U bezorgd bent, maar mijn waarheid is dat ik geloof in de Biostabil.

Zou ik dat geloof moeten kwijtraken omdat er allemaal bedreigingen komen van mensen?

Vr. groeten van Tineke.