Buckaroo & Derdengelden

[21 januari 2014]

Via een iDeal betaling aan de webshop van Scheer & Foppen komen we in aanraking met Buckaroo Stichting Derdengelden. Omdat we verwachten dat een betaling aan Scheer & Foppen ook naar een bankrekening van S&F gaat, schrikken we als we een heel andere ontvanger van het geld op ons bankafschrift zien staan. Vooral ook omdat S&F direct erna laat weten dat de betaling niet is binnengekomen.
De gegevens die onze bank achter de betaling zet, zijn in eerste instantie: AAN STICHTING DERDENGELDEN en nog drie regels codereeksen die ons weinig zeggen. Aan het eind wordt ook nog scheerenfoppen.nl genoemd.

We zouden Recht & Krom niet zijn als we hier geen nader onderzoek naar zouden doen. Als we meer details van de iDeal-betaling oproepen, verschijnt er de naam Buckaroo. Een naam die ons persoonlijk doet denken aan de Country & Western-zanger Buck Owens and the Buckaroos. Maar daar zal het vermoedelijk wel niets mee te maken hebben.

Op de webzijde van Buckaroo B.V. vinden we alle informatie die we zoeken. Buckaroo noemt zich een Payment Service Provider (PSP) die on-line betalingen voor webshops ontvangt en het geld in een speciaal opgerichte stichting (St. Derdengelden) stopt en van daaruit beheert.

Een commercieel bedrijf - Buckaroo is een Besloten Vennootschap - dat er een niet-commerciële stichting waar het alleen maar om geld draait, op nahoudt. Dat vinden wij op zijn zachtst gezegd een wonderlijke combinatie.
Buckaroo legt uit wat hier de bedoeling van is:
De derdengelden mogen niet worden gebruikt voor andere doeleinden;
De derdengelden vallen buiten een eventueel faillissement.

Wat er met ‘andere doeleinden’ bedoeld wordt, snappen wij niet.
De tweede verklaring, over een eventueel faillissement is even interessant als verontrustend.
Heeft een klant die vlak voor een faillissement een betaling heeft gedaan en nooit iets geleverd gekregen hier voordeel bij? Hoogst waarschijnlijk niet, want Buckaroo boekt alleen geld terug in opdracht van de webshop zelf. En als die failliet is, kan er niemand meer opdracht geven om geld terug te boeken.
Heeft een ondernemer hier belang bij? Zeer waarschijnlijk wel! Omdat het geld dat in de stichting zit, buiten het faillissement valt, kan de ondernemer dat zelf opstrijken! Dat is althans onze visie.

Buckaroo heeft nauwe banden met incassoburau Intrum Justitia*, en daar hebben velen slechte ervaringen mee.
Buckaroo zou ook automatisch geld incasseren voor gok-, sex- en porno-sites, en zou ook automatisch bedragen afschrijven namens dubieuze bedrijven die iets gratis aanbieden maar er een abonnement aan vastknopen zonder dat goed duidelijk te maken.
In hoeverre dat Buckaroo aan te rekenen is, is de vraag. Want onder duizenden klanten - zoals men beweert te hebben - kunnen altijd zwarte schapen zitten.

Als bedrijven de Buckaroo Stichting Derdengelden zouden misbruiken om gelden buiten een dreigend faillissement te houden, dan vinden wij dat een kwalijke zaak. Bij elk faillissement zijn er alleen maar gedupeerden, en hun verlies wordt zo nog groter.
Webshops in het algemeen die een goede reputatie hebben, zouden toch nog eens goed moeten nagaan of ze hun reputatie geen schade aandoen.

Buckaroo stelt dat zij met de Stichting Derdengelden voldoet aan de regels die opgelegd en gecontroleerd worden door De Nederlandsche Bank.


* Intrum Justitia blijkt zelfs eigenaar te zijn van Buckaroo! In 2012 heeft dat incassobureau 8 miljoen euro neergeteld voor de aankoop van Buckaroo. Uit reacties op onze eigen forums en die van bijvoorbeeld consumenten-programma's als Kassa en Radar hebben we kunnen afleiden dat Intrum Justitia geen schoon bedrijf is. Men schroomt namelijk niet om op zeer intimiderende wijze mensen lastig te vallen met duidelijk frauduleuze en onrechtmatige vorderingen. En men is niet voor rede vatbaar als daar op gewezen wordt door de slachtoffers.
Helaas voor Scheer & Foppen zullen we nu met zekerheid géén aankopen meer doen in de webshop en waarschijnlijk ook niet meer in de winkels.