Cogas en de Slimme Meter

Slimme meter

9 november 2016

"Slimme meters" zijn domme dingen, en degenen die ze plaatsen zijn nog dommer!
In een slecht leesbare advertentie probeert netbeheerder Cogas de energie-meters te promoten: "De slimme meter bespaart zelf geen energie, maar geeft u vaker en beter inzicht in uw verbruik. En dat is goed voor het milieu en uw portemonnee!"
Wat een netbeheerder daar voor belang bij heeft is ons onduidelijk, want Cogas verkoopt zelf geen energie meer, en minder energie betekent ook nog eens minder inkomsten. Toch worden de nieuwe meters overal gratis geplaatst. En dus zullen er andere belangen een rol spelen! Want de kosten van de meters en het plaatsen ervan zijn aanzienlijk.
Dat de meter zelf gn energie bespaart is logisch, het ding verbruikt dag en nacht stroom om te functioneren. Schadelijker is dat de meter ook een zender is die permanent een - draadloos - signaal uitzendt op de 3G-frequentieband. De sterkte van dat signaal is te vergelijken met dat van een mobiele telefoon. De klant kan ervoor kiezen de meter niet te laten uitlezen door de netbeheerder, maar dat kan alleen de monteur die de meter installeert instellen. De klant kan zelf niets wijzigen of instellen aande meter, en hij kan ook niet zien of er gegevens worden doorgegeven of niet. Ook weet hij niet wt er allemaal wordt doorgegeven en of het klopt wat hem verteld wordt. De meterstanden zouden versleuteld worden verzonden naar Cogas. En wat doet die er vervolgens mee? Vermoedelijk onbeveiligd doorsturen naar de verschillende energie-leveranciers. Omdat klanten kunnen wisselen van leverancier mogelijk zelfs naar lle energiebedrijven tegelijk.
Naast het risico van teveel straling in huis, bestaat er ook nog een levensgroot gevaar dat de slimme meter gekraakt wordt. Bij andere 'slimme' apparaten heeft dat al tot vervelende gevolgen geleid.
Voorzichtige mensen laten daarom liever geen slimme meter installeren.