De “Flying Scotsman”

Flying Scotsman

[22 juli 2009]

Exclusieve verzamelaarseditie! Dat staat er boven deze advertentie die in diverse omroeptijdschriften is verschenen. Er staat alleen niet bij welk soort verzamelaars men hierbij op het oog heeft. Wellicht die van prullaria? Op het eerste gezicht lijkt het een mooi artikel om te bezitten: een hangklok met een rijdend model van de legendarische Engelse trein “The Flying Scotsman”. Mooi bedacht, en fraai uitgevoerd volgens de advertentie, want met de hand ingekleurd. En een conducteur als vervanger van de Koekoek, die elk uur de aankomst van de trein aankondigt.

Bij nadere beschouwing rijzen er toch wat twijfels over de kwaliteit van het aanbod. Ook op de afbeelding ziet de klok er wel erg plastic uit. Het uurwerk, klein en zonder cijfers, past niet bij de benaming hangklok. De genoemde afmetingen. Grootte: ca. 56 cm (met slinger). Na aftrek van de slinger houden we hooguit 30 cm. over, en we schatten dat ook als maximale diameter. Uit de drie onderdelen van het treintje blijkt hoe klein alles is: de wagon en de trein zijn gebogen gefabriceerd om op de piepkleine rails te passen!
De klok en het treinmodel werken op in totaal 3 batterijen. Netvoeding is er niet bij, en de batterijen worden vermoedelijk ook niet meegeleverd. Hoe de conducteur de trein aankondigt staat er niet bij, maar gezien het fluitje in zijn mond denken we aan het geluid van een fluitje...
Veel lezers van de advertentie zullen denken dat het om een echte electrische modeltrein gaat, maar het treintje is niet meer dan een speelgoedmodel met erg weinig details. Treinliefhebbers zullen daar ook weinig plezier aan beleven.

De tekst van de advertentie roept de meeste twijfel op. Het begint al met “De enige hangklok met een rijend model ...”. Op de bestelbon staat: “Ik betaal de totaal bedrag na ontvangst van de rekening” (moet zijn: “het totaalbedrag”).
Bestellen kan via een antwoordnummer in Rotterdam, en dat is ook het enige contactadres in Nederland dat de advertentie vermeldt. Er staat nog wel een Duitstalig kantooradres op de uit te knippen bestelbon, maar daar staat weer geen land bij vermeld. Bovendien is dat ook van weinig waarde bij eventuele problemen of retouren.
Bovenaan de bestelbon staat: “Persoonlijke reserveringsnummer 13248”. Hoe persoonlijk is een nummer dat in 100-duizenden tijdschriften is gedrukt?
“Met 1-HEEL-JAAR-Teruggeef-garantie” is ook een mooie. Wellicht geeft men hier een andere uitleg aan dan een gemiddelde consument.
“Tijdelijk beperkt aanbod: Antwoordt U voor uiterlijk 7. September 2009”
Is het aanbod tijdelijk of is het beperkt tijdelijk?
“De oplage is beperkt!” Uiteraard is élke oplage beperkt! Dat zegt niks van de omvang van de oplage, die kan best miljoenen stuks zijn.
“Bestelt U portvrij!” wekt de suggestie dat de klok portvrij wordt geleverd. Niks is minder waar.

Met de vermelding van de prijs maakt men het helemaal bont: “Nu € 46,63” en in veel kleinere letters: “1. termijn plus € 8,90 verzend totaal bedrag: € 139,90”.
De klok kost dus in werkelijkheid 140 euro! U mag zelf uitmaken of dat een realistische prijs is voor dit artikel.