ING en de internetspionnen (1)

[13 maart 2014]

Zoals de bank zelf al verwachtte, is er enige beroering ontstaan over het voornemen om klantgegevens te verkopen aan derden. Protesten of niet, ING zal doorgaan met een proef later dit jaar. Om de klanten over de streep te trekken, zal men ongetwijfeld met een mooi voordeeltje aankomen voor de deelnemers. En je hebt altijd mensen die daar intrappen. Op de radio hoorden we een dame zeggen: O, als ik aanbiedingen van babyluiers krijg, dan wil ik wel meedoen.

Wat velen zich misschien niet realiseren is, dat de bank al veel langer bezig is met het vergaren van waardevolle gegevens over klanten die internetbankieren. ING heeft daartoe de hulp van twee bedrijven ingeroepen, die voor de bank het spionagewerk doen en alle klantgegevens verzamelen. Je zou denken dat ING zelf toch al voldoende de beschikking heeft over door de klanten verrichte transacties, maar de bank wil kennelijk nog meer weten over het gedrag van de klant. En natuurlijk ook over niet-klanten die de webzijde van ING bezoeken.

De twee bedrijven, 2o7.net en sdlmedia.com, zijn beiden gevestigd in Ierland. Dat wil zeggen, hun webzijdes zijn daar ondergebracht. Bij nader onderzoek blijkt dat 2o7.net onderdeel is van Adobe, en dat is een Amerikaans bedrijf. Waar SdlMedia is gevestigd is ons nog niet duidelijk, maar we denken dat het ook Amerika is.
Adobe's 2o7.net verzorgt het bespioneren van de klant op internet, en doet dat uiteraard zonder de ING-klant iets te vragen of mee te delen. Dat is het kenmerk van spionage, het moet allemaal geheim blijven. Mogelijk dat de bank er iets over zegt in de voorwaarden voor internetbankieren, maar erg waarschijnlijk is dat niet.
SdlMedia zou een mediabedrijf zijn en mogelijk gebruikt worden om filmpjes op de ING-zijde te plaatsen. Omdat dit ons nogal omslachtig en onpraktisch lijkt, zou het bedrijf een dekmantel voor andere activiteiten kunnen zijn.

Vast staat dat klanten en bezoekers van de ING-webzijde onwetend contact maken met 2o7.net en sdlmedia.com. Ook staat vast dat hierdoor veiligheidsproblemen kunnen (zijn) ontstaan. Verder bestaat er het vermoeden dat ING allang gegevens van klanten verkoopt.