ING en veilig internetbankieren

12 maart 2014]

De ING meent de klant te kunnen voorschrijven hoe hij zijn computer moet beveiligen en welke besturingssystemen hij wel en niet mag gebruiken bij het internetbankieren.
De ING meent de klant een extra “beveiligingsprogramma” van een Israëlisch-Amerikaans bedrijf te moeten opdringen, genaamd Trusteer Rapport, dat rare dingen doet en alleen bedoeld is om op de computer van de klant te spioneren.
De ING meent de klant te kunnen verplichten aan te tonen dat het niet zijn schuld is als er wat mis gaat.

En hoe staat het bij de bank zelf als het om veiligheid en beveiliging gaat? Een paar feiten:
1. In de eerste 60 dagen van 2014 heeft de bank op 21 dagen problemen gehad met internetbankieren.
2. De bank verplicht de klant om de computerbeveiliging drastisch te verlagen om te kunnen internetbankieren: Javascript en Cookies moeten worden ingeschakeld!
3. De webzijde van de bank staat op computers in Amerika! Alle transactie-gegevens komen dus in Amerika terecht, waar ze naar hartelust kunnen worden afgetapt. Door bijv. Google.
4. De bank negeert de browser-instellingen van de klant die géén “pop-ups” wil, door hem na het inloggen op Mijn ING om de haverklap een schermgroot pop-up-venster te presenteren met een of ander onzinnig verhaal. De klant moet, na dat verhaal gelezen te hebben, op de link “Verder met internetbankieren” klikken. Dit is wel de meest absurde actie van de bank. Want die lijkt sterk op hackers-activiteiten, en in zo'n geval is altijd het advies: nóóit ergens op klikken.
5. De bank meent zomaar rekeninggegevens te kunnen verkopen aan derden, zoals bijv. Google.

Ons advies aan rekeninghouders bij ING: verander van bank. Ons advies aan de Nederlandse Staat: hef de ING-bank op! Want dit gaat niet goed.