NOS-Journaal en Nederlands

NOS-Journaal

21 juni 2017

Het NOS-Journaal doet nu ook mee aan de sedert enige tijd heersende taal-verdwazing, -verwarring, en andere ver-woorden. Gisteren hoorden we namelijk de nieuwslezer zeggen: "Het aantal slachtoffers kan nog wijzigen." Hoe een serieuze medewerker zoiets uit zijn mond krijgt kunnen we niet begrijpen.
Het werkwoord 'wijzigen' gebruiken we als iemand actief veranderingen aanbrengt. Het 'aantal slachtoffers' kan natuurlijk niets wijzigen, en in zo'n zin gebruiken we het werkwoord 'veranderen': 'Het aantal slachtoffers kan nog veranderen.'

Een bezoek aan de webzijde van de NOS brengt een paar opmerkelijke zaken aan het licht. Er kan op vele manier worden gereageerd, maar niet op de meest logische: per e-mail. In plaats daarvan wordt er een formulier voorgeschoteld dat alleen in te vullen is wanneer de bezoeker javascript en cookies toelaat.

Op de pagina "Veelgestelde vragen" komen de vragen in beeld, maar de antwoorden niet. Die antwoorden zijn al wel gestuurd naar de computer van de bezoeker, maar kunnen pas worden gelezen nadat javascript geactiveerd is. Dat vinden wij vreemd.
Een ander vreemd iets is de aanwezigheid van meer dan 80 onnodige "non-breaking-spaces" ( ). Elke webmaster weet, of dient te weten, hoe die vermeden kunnen worden.

De meeste teksten op de NOS-webzijde zijn vriendelijk en voorkomend van toon, en de bezoeker wordt overwegend met respect en beleefdheid (in de U-vorm) aangesproken. Dat vinden wij uitgesproken positief.