Gestoorde banken: Rabo

Rabobank advertentie

[10 april 2011]

Om over te stappen van uw huidige bank naar de Rabobank hoeft u niet naar de bank te komen, zegt de Rabobank in een paginagrote advertentie. “U regelt deze zaken thuis vanachter uw computer.”
Dat is precies wat ik zoek, en ik ga naar de webzijde van de Rabobank. Het krankzinnige van webzijdes van banken is, dat de beveiliging uiteraard door en door in orde moet zijn, maar dat de bezoeker/klant gedwongen wordt om zijn browserbeveiliging drastisch te verlagen om iets te kunnen doen. Daardoor zou internetbankieren eigenlijk bij wet verboden moeten zijn!
Desondanks doe ik toch een poging om mijzelf tenminste kenbaar te maken als nieuwe klant. Ik heb niet de indruk dat het verwerken van mijn ingevulde formulier vlekkeloos verloopt, en ik krijg ook geen mededeling dat mijn aanvraag goed is aangekomen. Na weken lang gewacht te hebben, besluit ik om maar een mailtje naar de bank te sturen:

“Geachte heer, mevrouw,
Weken geleden heb ik mij via de webzijde van de Rabobank aangemeld als klant, en het Rabo DirectPakket aangevraagd. Tot op heden heb ik helaas nog niets vernomen, zelfs geen bevestiging ontvangen.
Het viel mij wel op dat de webzijde gebrekkig functioneerde, en dat geeft te denken over de betrouwbaarheid van internetbankieren. Mijn browser was correct ingesteld. Graag ontvang ik uw reactie per e-mail of post.”

De Rabobank:

“Geachte heer en/of mevrouw ...,
Helaas is uw aanvraag niet bij onze lokale bank binnengekomen. Vriendelijk willen wij u verzoeken telefonisch contact met ons op te nemen voor het maken van een afspraak, zodat wij het Rabo Directpakket voor u kunnen aanvragen.
Wij zijn op werkdagen van 08.00 uur tot 20.00 uur te bereiken op telefoonnummer (0546) 83 88 00.
Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.”

“Geachte heer,

Dank voor uw reactie. Telefonisch contact is niet gewenst, ik wil enkel on-line een rekening aanvragen, zoals volgens alle reclame van de bank mogelijk is. Zo niet, dan houdt het op.”

De Rabobank:

“Geachte heer ...,
Volgens de Nederlandse Wetgeving WID zijn wij als financiële instelling verplicht onze nieuwe klant de identificeren voordat deze producten bij ons af kunnen nemen. Identficatie moet persoonlijk gebeuren op een van onze kantoren, na de identificatie kunnen de onze klanten producten via het internet afsluiten. Ik hoop hiermee u voldoende te hebben geïnformeerd.”

Alleen al in deze drie regels zitten vijf taalfouten! Hoewel ik mijn volledige naam- en adresgegevens in de correspondentie heb vermeld, hoor of zie ik daarna nóóit meer iets van de Rabobank. Kennelijk zit men niet op nieuwe klanten te wachten.
(Het is mij overigens niet duidelijk hoe men mij telefonisch wél had kunnen identificeren, en het spreekt voor zich dat ik bereid was geweest om mij bij een plaatselijke Rabobank-vestiging te komen legitimeren.)