Het Rode Kruis en de zak

Het Rode Kruis

20 juni 2017

Afgelopen zondagmorgen krijgen de bewoners van een huis in Twente een plastic kledingzak van het Rode Kruis in hun brievenbus gepropt, ondanks dat die bus op zondag is afgesloten in verband met de behoefte aan zondagsrust. Het is in zijn algemeen onfatsoenlijk om die zondagsrust te schenden, en al helemaal voor zoiets als de kledinginzameling van het Rode Kruis. De bewoners gaan daarom op zoek naar de webzijde van het Rode Kruis om te laten weten dat zij in het vervolg afzien van hun donaties.

Op de webzijde komen ze De Zeven Grondbeginselen van het wereldwijde Rode Kruis tegen, waarin onder meer staat: "Voor ons betekenen deze dat ieder mens recht heeft op respect en waardigheid."
Dat verbaast de bewoners in hoge mate, want op de webzijde wordt de bezoeker op respectloze en onwaardige wijze aangesproken met je/jij/jou/jouw. In de kop van de pagina's staat bijvoorbeeld de link: "Wat kan jij doen?", hetgeen ook nog eens miserabel Nederlands is. De link zelf verwijst echter wel naar de correcte omschrijving: "wat-kunt-u-doen".

Het Rode Kruis houdt zich ook bezig met spionage, zoals zoveel respectabel over willen komende webzijdes. Over wat Google uitvreet is men redelijk duidelijk in de voorwaarden. Over wat de andere volgers en reclame-aanbieders doen zwijgt men.