Smart TV's zijn een ramp!

LG Electronics

11 januari 2015

V

roeger was de televisie een apparaat waarmee we vanuit onze eigen huiskamer veilig naar de hele wereld konden kijken. Tegenwoordig is de televisie een apparaat waarmee de hele wereld ongezien bij óns naar binnen kan gluren.

Er is niet maar één Big Brother, er zijn er wel duizenden of miljoenen. En het woord privacy moet binnenkort uit het woordenboek gehaald worden, omdat het niet meer bestaat.

Smart TV's zijn een regelrechte ramp voor onze privacy en veiligheid. Tegenwoordig noemt men alles wat met het internet verbonden is smart (slim), maar meestal is het in huis halen van zo'n apparaat allesbehalve slim. Het ongestoord naar buiten kijken is afgelopen. De buitenwereld kijkt nu terug, en legt nauwkeurig vast wat wij doen en wat onze voorkeuren zijn. Kennelijk leveren die gegevens zó veel geld op, dat élke fabrikant er zich schuldig aan maakt.

Sommige fabrikanten, zoals Philips zijn er al voor berispt door de privacy-waakhond (CBP), en hebben hooguit hun privacy-voorwaarden en gebruikers-voorwaarden nóg ondoorzichtiger gemaakt.

Die privacy-voorwaarden staan meestal alleen op de TV zelf en zijn pas goed te lezen op korte afstand van het scherm. Bij sommige merken beslaan die voorwaarden wel 60 pagina's juridische taal! Maar het is sterk aan te raden om ze toch maar goed door te lezen. Want de TV-producenten en hun 'partners' gaan erg ver in het vergaren van persoonlijke gegevens en het bespioneren van de gebruikers.

Een Smart TV is een computer geworden waarop u ook allerlei persoonlijke bestanden zoals foto's, video's en muziek kunt opslaan. De TV stuurt al die bestanden direct door naar de fabrikant of naar derden!

Alle gegevens van uw kijk- en zapgedrag (zender, programma, tijdstip, kijkduur, etc.) worden verzameld en naar buiten gestuurd door het apparaat.

Als u de internet-aansluiting van de TV gebruikt, dan wordt álles wat u doet (zoeken, bekijken, downloaden, kopen, spelen, enz.) vastgelegd en gedeeld met iedereen die daar voor wil betalen.

Aan de hand van uw kijk- en internetgedrag krijgt u extra reclame op uw scherm voorgeschoteld, en als u op die reclame reageert dan wordt u extra interessant voor de reclamemakers en fabrikanten.

Smart TV's kunnen door middel van spraak bediend worden. Alles wat u daarbij zegt wordt naar buiten gestuurd.

Veel TV's hebben een ingebouwde camera en microfoon die automatisch worden ingeschakeld als u de TV aanzet. Waardoor de meest directe vorm van spionage een feit is: de door de fabrikant geselecteerde buitenwereld kijkt en luistert mee in de ruimte waar uw televisie staat!

Sommigen zullen zich nog steeds afvragen: heb ik wel iets te verbergen? Maar voor de meesten zal dit een gruwelscenario zijn waar men zich niet prettig bij voelt.

Omdat bijna alle nieuwe TV's met een internet-aansluiting worden geleverd, is het al bijna niet meer mogelijk om nog een “gewoon” toestel te kopen. De enige remedie is dan nog om te zorgen dat de internet-aansluiting wordt geblokkeerd. In de meeste gevallen moet daarvoor de WiFi-optie worden uitgezet.