Twente Kiest Zelf

Twente Kiest Zelf

[18 december 2014]

T

wente Kiest Zelf is een zogenaamd collectief, dat opgericht is naar aanleiding van de onvrede over het verbannen van provider Ziggo door kabelbeheerder Cogas in Twente. Met als doel de voormalige Ziggo-klanten meer keuzemogelijkheden te bieden dan alleen Caiway die nog door Cogas was toegelaten. Het duo Cogas en Caiway kan omschreven worden als twee-handen-op-één-buik-constructie.
Twente Kiest Zelf heeft de verschillende providers opgeroepen om een goed aanbod te doen zodat de deelnemers aan het collectief kunnen kiezen voor de beste keuze.

Je zou denken dat Twente Kiest Zelf een initiatief is van inwoners van Twente. Het collectief heeft een inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel en vermeldt een contactadres in Amsterdam: Ceintuurbaan 388-II. Op nummer 388 zit een kinderdagverblijf, en 388-II is waarschijnlijk een woonhuis.

Bij de Veelgestelde Vragen op twentekiestzelf.nl staat onder andere de vraag: “Is Twente Kiest Zef écht volledig onafhankelijk?” en het antwoord is natuurlijk volmondig “Ja”!
Wij hebben echter ontdekt dat die webzijde niet veilig bezocht kan worden, omdat er dan helemaal niets meer werkt. Het Privacyreglement wijst daar ook al op, en ook dat er zogenoemde derde partijen in het spel zijn. We zien dat er meerdere spionnen aanwezig zijn die het surfgedrag nauwlettend volgen en ook alle privacygevoelige gegevens van de bezoeker opslaan. Zo zijn er meerdere diensten van Google actief, maar ook zopim.com en breedbandwinkel.nl. Wat dat voor gevolgen heeft voor de bezoekers, is ons niet duidelijk, wel dat er aan de bezoeker verdiend wordt. Zonder dat hij daarvan op de hoogte is!

Het collectief is gevestigd in Amsterdam, en heel toevallig zit de “beste” provider - die er in één klap 4000 nieuwe klanten bij kan krijgen - ook in Amsterdam!

Lees ook: Fiber Nederland & e-mail