Kruidvat is Chinees

Kruidvat is Chinees

5 maart 2015

I

n China zijn ze er trots op, maar in Nederland weten nog maar weinigen hoe ver de Chinezen al zijn doorgedrongen in onze economie. Wist u bijvoorbeeld dat ketens als Kruidvat, Trekpleister, ICI Paris XL en Prijsmepper tegenwoordig Chinese ondernemingen zijn? Op de Nederlandse webzijde van A.S. Watson loopt men er ook niet mee te koop, de enige hint naar China is de vermelding A.S. Watson Group (HK) Ltd, waarbij HK staat voor Hong Kong.

Hieronder de door Watson zelf op internet gepresenteerde lijst van bedrijven waarvan men eigenaar is:

Health & Beauty
        Watsons
        Kruidvat
        Trekpleister
        Rossmann
        Superdrug
        Savers
        Drogas
        Nuance-Watson
        Spektr

Luxury Perfumeries & Cosmetics
        Marionnaud
        ICI PARIS XL
        The Perfume Shop

Food, Electronics & Wine
        PARKnSHOP
        TASTE
        GREAT
        FORTRESS
        Watson's Wine

Beverages
        Watsons Water
        Mr. Juicy
        Sunkist

Als u weet hoe een Chinese ondernemer zijn bedrijf leidt (met harde hand en onverbiddelijkheid), dan weet u ook waarom het Kruidvatpersoneel tegenwoordig zo'n verkrampte houding heeft. Als we in een winkel een keer geïrriteerd vragen waarom men klanten (selectief!) om de Kruidvat “voordeelpas” vraagt, dan krijgt de verkoopster een rode kleur en komt er al snel de filiaalleider bij die uitlegt dat ze verplicht is om dat te vragen! Om te voorkomen dat we in de toekomst al bij de ingang geweigerd worden omdat we geen Kruidvat klantenkaart hebben (je weet nooit hoe gek men het nog gaat maken), mijden we deze winkel maar volledig.

Als we bedenken dat de informatie van klantenkaarten van al deze winkels terecht komt bij dezelfde Chinese eigenaar, die uw koopgedrag ook nog eens uitwisselt met andere mega-bedrijven in de wereld, dan wordt het duidelijk hoezeer de klant bespioneerd wordt en er aan zijn informatie verdiend wordt.
Weiger ELKE klantenkaart, als uw privacy u lief is, en laat u niet misbruiken voor andermans gewin.