Bromtoon in huis

[4 maart 2014]

We hebben een bromtoon in huis. En daar zijn we niet alleen in. Meer mensen in Nederland, en vermoedelijk ook in het buitenland, hebben er last van. En de berichten erover op internet komen overeen met onze eigen ervaringen.
De brom is een zeer laagfrequente brom, tussen de 50 en 300 Hz, en is gedurende de hele dag en nacht aanwezig. Overdag valt hij meestal weg tussen de andere geluiden binnen en buiten ons huis: auto's, bussen, vliegtuigen, buren, honden, katten, fietsers, vuilniswagens, schoolkinderen, knetterende bromfietsers, muziek, ventilators, radio, televisie, computers, centrale verwarming, douches, kranen, kooktoestel, enzovoorts.

Maar als de avond richting nacht gaat, dan laat de brom in steeds heviger mate zich gelden. Hij is zo sterk dat er soms een druk op onze oren komt, net alsof er een heel zware vrachtauto langs komt. Het geluid is ook te vergelijken met een vrachtauto met stationair draaiende motor, of een snelweg op een kilometer afstand of een eindeloze goederentrein over de spoorlijn op enige afstand van ons huis.

De brom is al langer in huis, maar vroeger weten we hem aan de oude CV-ketel waarvan de pomp altijd draaide. Sinds een paar maanden hebben we echter een nieuwe HR-ketel waarvan de pomp niet continu draait en die verder ook zr stil werkt.
Uiteraard hebben wij ons ervan vergewist dat de oorzaak niet in de elektrische installatie of een aangesloten apparaat zit, door de stroom uit te schakelen. Het maakt inderdaad geen verschil.

Het opvallende van dit probleem is dat het geluid in elke ruimte hoorbaar is. In sommige ruimtes hooguit iets minder nadrukkelijk. Het geluid lijkt van buiten te komen, maar als we een raam opendoen of naar buiten lopen, dan is het er muisstil.
Er bevindt zich op redelijk korte afstand een elektriciteitscentrale, een tussenstation of iets dergelijks. Waar altijd een zoemtoon hoorbaar is als je er in de buurt komt. En mensen die er dichtbij wonen hebben daar erg veel last van. Of de brom ook daar vandaan komt, is moeilijk vast te stellen, maar niet heel aannemelijk.
We hebben ook niet het idee dat er in de buurt een wietplantage verstopt zit. De ventilators die daarbij gebruikt worden zouden ook een lage bromtoon kunnen veroorzaken.

Omdat het nu winter/lente is, kunnen we airconditioners gevoeglijk uitsluiten. Bedrijven en fabrieken zijn er overal, dus ook hier in de omgeving. Laagfrequente geluiden kunnen door de bodem erg grote afstanden afleggen (tot wel 50 kilometer), dus dat zal erg lastig zoeken zijn.

Omdat de brom recentelijk veel sterker is geworden, zouden we gaan denken dat het iets te maken zou kunnen hebben met een ander probleem: hoogfrequente elektromagnetische straling.

Antenne op flat

Op flats aan de overkant van onze woning staan twee tot drie gsm-antennes per flat. Regelmatig is men bezig met het afstellen, verplaatsen of vervangen van die antennes, waarvan er twee op ongeveer 50 meter afstand van mijn werkkamer staan. Op drie van de vier flats worden er steeds meer antennes geplaatst, aan beide zijden van het gebouw. Terwijl de vierde flat antennevrij is. Die staat het dichtst bij de elektriciteitscentrale.
Er is ons nooit enige mededeling omtrent die antennes verstrekt, terwijl het vast staat dat ze storing veroorzaken en dag en nacht een flinke dosis straling verspreiden.
De veroorzaakte straling is hoorbaar in onze geluids- en muziekapparatuur, vooral tape-recorders en radio's.

Er is geen logische verklaring voor gsm-antennes die woningen laten vibreren zodat de bewoners een bromtoon ervaren, maar gecombineerde straling van verschillende aard zou tot vreemde effecten kunnen leiden. Het enige wat we kunnen doen is proberen om de zenders een ogenblik uit te laten schakelen, om te horen of de brom dan verdwijnt.