Korte berichten - 12

Pabo-cheques

Pabo-prijzen

[28 december 2009]

Pabo doet in erotiek, en om interesse voor de catalogus te kweken, probeert men ons wijs te maken dat we een van de drie cheques zullen ontvangen. De te winnen prijzen zijn redelijk bescheiden, maar als men honderdduizend keer de laagste prijs van € 150,00 zou moeten uitkeren, dan zou dat toch een enorme kostenpost zijn. Daardoor bedient ook Pabo zich van een uiterst flauw en kinderachtig truukje, dat we al kennen van bijvoorbeeld de firma Bakker uit Hillegom, waardoor we Pabo onder de onbetrouwbare bedrijven kunnen scharen.
In een vetrood kader staat: “Uw reserveringsnummer: CH-5430”, en dat komt overeen met de “Laptopcheque” van € 325,00. Omdat het hier om massaverspreiding gaat, zal dit nummer op élke folder staan. De directeur van Pabo: “Komt jouw reserveringsnummer overeen met 1 van de chequenummers? Dan ontvang je 100% gegarandeerd een waardecheque bij je gratis catalogus!”
Als dat zo is, dan is dat beslist niet een van de drie vermelde cheques. Want uit de in grijs gedrukte Toekenningsvoorwaarden komt iets heel anders naar boven: “De laptopcheque gaat naar de aanvrager (van de catalogus) die als eerste en dus allersnelste inzending door Pabo na verzending van deze mailing wordt geregistreerd.”
Zoiets is gewoon waanzin, want de mailings worden verspreid gedurende meer dan een jaar en in verschillende landen! Niemand kan er dus de snelste inzender zijn, en bovendien hangt het ook nog af van de registratie door Pabo. Dit is dus bedrog, alleen bedoeld om mensen te activeren om een catalogus aan te vragen. Niemand zal een van de drie cheques ontvangen!

Toekenningsvoorwaarden.


De Jaren Nul

[22 december 2009]

Op Radio 1 vindt er nu Het Decenniumdebat plaats. Het is een terugblik op het eerste decennium van deze eeuw. De deelnemers aan het debat spreken consequent over “de jaren nul”!
Een onzinbegrip, natuurlijk. Maar ook het Genootschap Onze Taal kwam er vóór de eeuwwisseling niet helemaal uit. Daarbij heeft men de enige juiste omschrijving, door ons aangedragen, genegeerd.
Laat u dus niet misleiden, iedereen kan tellen, het eerste decennium noemen we: De Jaren Honderd!
En het nieuwe decennium begint niet in 2010 maar in 2011.


Globale verkilling

[20 december 2009]

Het is zondag, 20 december 2009. Het is koud en het sneeuwt. In Nederland ligt het openbaar vervoer plat, bussen en treinen rijden niet of nauwelijks en de wegen zijn onbegaanbaar. Er wordt één dode gemeld ten gevolge van het ijzige weer.
In Polen daarentegen zijn er al 47 doden gevallen, volgens de berichten. In Amerika zijn er vijf doden gevallen door sneeuwstormen. Vliegtuigen blijven er aan de grond en vliegvelden zijn niet bereikbaar.
Wordt het niet eens tijd om een nieuwe film te maken, meneer Al Gore? De titel krijgt u van ons: “Een gemakkelijke waarheid: Globale verkilling”!

P.S. De natuur is altijd de baas, niet de mens.


Intrum Justitia en de gerechtsdeurwaarder

[18 december 2009]

Ooit beet een gerechtsdeurwaarder - inmiddels overleden - ons toe: “Denkt u werkelijk dat wij iets zouden doen wat niet door de beugel kan?”
Vandaag in VARA's Radio Kassa wordt onthuld waartoe (sommige?) gerechtsdeurwaarders in staat zijn: zij stellen hun briefpapier ter beschikking van Incassobureau Intrum Justitia (een berucht bureau, zie de forums), zodat die schuldenaren en vermeende schuldenaren beter onder druk kan zetten! Mensen schrikken harder van een brief van een gerechtsdeurwaarder dan van een incassobureau, zo geeft de betreffende deurwaarder volmondig toe. Hij zegt erbij dat het een gangbare praktijk is en ook dat hij van de incasso's zelf totaal niet op de hoogte is!
Dit is je reinste valsheid in geschrifte. En dat met medewerking van iemand in overheidsdienst (als gerechtsdeurwaarder) die daarnaast meestal ook zelf nog een particulier incassobureau erop nahoudt! Dat zoiets in Nederland mogelijk is en blijft, is een niet te vatten vorm van corruptie.


Robotmensen

[12 december 2009]

Sommige mensen maken zich druk om overproductie, overconsumptie, overheid, verhongerende kinderen en hulpbehoevende mensen.
Omdat bijna niemand zich druk lijkt te maken om de ongebreidelde “verzamelwoede” van een bedrijf als Google, hebben wij die taak een aantal jaren geleden op ons genomen. Ooit werden wij gesteund door TROS Radar, maar gelukkig is nu ook de Consumentenbond wakker geworden. Vandaag uitte een woordvoerder van die bond in Radio Online zijn zorgen over de niet te stuiten drang van Google om alles en iedereen in de wereld in een eigen hokje te duwen. En geloof ons, het bedrijf heeft inmiddels een enorm “wapenarsenaal” waarvan men zich kan bedienen. Binnenkort bepaalt Google wat goed voor ons is en wat niet, wat we wel en niet mogen kopen. Echt waar. Google gaat alle keuzemogelijkheden voor ons filteren, als we niet oppassen. En verdient er grof geld mee, want producenten willen graag weten waarin wij het meest geïnteresseerd zijn.

Wat kunt u doen om uzelf te beschermen tegen kleine en grote broer op internet?
1. Minder gebruik maken van Google diensten; (Registreren is helemaal onverstandig.)
2. Uw internetbrowser in de hoogste beveiligingsstand zetten;
3. ‘Cookies’ laten blokkeren; (De Europese Unie wil die sowieso gaan verbieden.)
4. Nergens op klikken, als u niet zeker weet waar het om gaat.


Klacht tegen Bemer 3000

[11 december 2009]

Voor de derde keer in drie jaar is er een klacht bij de Reclame Code Commissie ingediend tegen de Bemer 3000 mat. Er liggen al vier veroordelingen (twee in hoger beroep) voor Bemer Nederland vanwege de onterechte gezondheidsclaims in geschrift en op internet, maar in november heeft Bemer weer groot geadverteerd in kranten in Zeeland en Brabant.

Nonsens: Bemer 3000


Bio-Primmuno

Bio-Primmuno Pharma Nord

[10 december 2009]

Gesprek in de directiekamer van neppillenfabrikant Pharma Nord.
Directeur: “Mannen, luister! Het wordt weer eens tijd voor een nieuw middeltje, de oude beginnen een beetje sleets te worden. Bovendien moeten we met de tijd meegaan. Computers, internet, je weet wel.”
Manager1: “Zijn er ziektes die we nog niet gehad hebben?”
Directeur: “Laten we maar weer eens iets algemeens doen, weerstand, afweersysteem, en dergelijke.”
Manager1: “Wat is een moeilijk woord voor zoiets?”
Manager2: “Ik moet denken aan iman, nee mummy, nee inmummy, ik heb het, het is immuun!”
Directeur: “Immuunsysteem, prima!”
Manager1: “Pirma immuna, dat klinkt mooi Italiaans.”
Directeur: “Nee, er moet ook nog Bio voor, dat doen we immers altijd, dus het moet iets korter.”
Manager2: “Wat denken jullie van Bio-Primmuno?”
Directeur: “Doen we, nu de inhoud van de pillen nog.”
Manager3: “Laten we er maar gewone gisttabletjes van maken, dat is lekker goedkoop.”
Tekstschrijver: “En dan flans ik wel een mooi verhaaltje in elkaar, met een paar onbegrijpelijke namen van ingrediënten erbij.”
Directeur: “Doen we. Nu de advertentie nog.”
Opmaker: “Computers he? Ik heb wel een ideetje, een Ja/Nee-venstertje met een handje dat naar Ja wijst. Lekker modieus en psychologisch een schot in de roos.”
Directeur: “Doen we, dat werkt goed tegenwoordig. En waar zullen we de advertentie plaatsen, waar zitten de goedgelovigste slachtoffers?”
Manager1: “De E.O.?”
Directeur: “Nee, die doen niet mee aan dit soort dingen. Zullen we de NCRV-gids eens een héél mooi aanbod doen? Onze advertentie in de gids zal die ouwe, trouwe, christelijke aanhang van de NCRV vast wel laten geloven dat ons nieuwe product wat doet. Ze verwachten immers nooit dat de NCRV met een fabrikant van nepmiddelen in zee gaat.”
Manager3: “Zou dat wel lukken?”
Directeur: “Let maar eens op, ze kunnen het geld goed gebruiken! En principes? Ach, die zijn ze daar allang vergeten.”


De NCRV in kwakzalverproducten (II)

[9 december 2009]

De NCRV gaat nóg verder. Nu de firma Pharma Nord steeds meer onder vuur is komen te liggen van de Reclame Code Commissie (zie 1 december: Swinglevend) krijgt deze pillendraaier een hele pagina advertentieruimte van de NCRV-gids voor het aanprijzen van een nieuw onzinmiddel: Bio-Primmuno.

Regelmatig een stevig blokje om lopen in de buitenlucht versterkt uw afweersysteem meer dan de rare pilletjes van deze rare firma met rare en vage verhaaltjes over allerlei “bio”-producten.


De NCRV in kwakzalverproducten (I)

Flinndal en de NCRV

[9 december 2009]

De NCRV (waar staat die C ook al weer voor?) heeft een pact met de duivel gesloten! Bij nummer 50 van de NCRV-gids treffen we een folder aan van de firma Flinndal. “Een van de grootste aanbieders van voedingssupplementen in Nederland” volgens de firma zelf, maar wij hadden er nog nooit van gehoord.
De firma heeft samen met de NCRV een actie opgezet om ons GRATIS! te laten kennismaken met een probeerpakket voor onze gezondheid. Het gaat om Glucosamine+ en Omega-3 forte. Wij noemen dat soort producten kwakzalverij en bedrog. En ook de Reclame Code Commissie heeft al ettelijke klachten over reclame voor deze producten behandeld, en steevast geoordeeld dat de gezondheidsbeweringen in strijd met de wet zijn.
In dit geval blijken er nog meer zaken in strijd met de wet te zijn. Het gratis ís namelijk niet gratis! Er moeten verzendkosten van € 3,90 voor één persoon (€ 5,85 voor twee personen) betaald worden, en dat wil de firma via automatische incasso binnenhalen. Alleen als u uw bankrekeningnummer vermeldt krijgt u uw gratis pilletjes thuisgestuurd!
En dan komen we bij het volgende onwettige punt. Volgens de slecht leesbare tekst op de bestelbon zit u nergens aan vast. Maar als u niks doet, dan krijgt u automatisch élk kwartaal een hoeveelheid van deze onzinpillen thuisgestuurd en worden de kosten automatisch van uw rekening afgeschreven (15,90 per maand, en daar komen wellicht nog kosten bij ook)!
De hele opzet van deze NCRV-actie en de gehanteerde methode doet ons sterk denken aan de vele andere bedrijven die op deze wijze werkten en voor heel veel ellende en ergernis hebben gezorgd. Lees Recht & Krom maar eens door als u er nog niet van op de hoogte bent.

Tot slot ons advies: Mocht u toch per se op het aanbod willen ingaan, maak dan eerst een kopie van de folder en met name de aanmeldbon, want als u die wegstuurt bent u de belangrijkste gegevens kwijt.
Ook dat is met opzet gedaan. Wij worden er een beetje mismoedig van. Zal misdaad ooit een keer uitgebannen worden?


Ziggo misleidt nog steeds?

Ziggo-folder 8 december 2009

[8 december 2009]

De berekening op deze folder is gelijk aan die op eerdere folders met identieke opmaak. Onderaan staat dat de Alles-in-1 tour voor Cogas-klanten een initiatief is van Roscom Promotie (officieel Ziggo dealer).
De ogenschijnlijke besparing van bijna 5 euro klopt niet, omdat er geen gelijkwaardige zaken met elkaar vergeleken worden! Tegen dit soort valse vergelijkingen zou er een klacht bij de RCC ingediend moeten worden, omdat ze onwettig zijn!

Sinterklaasfolder

De zaken komen nóg schever te liggen als we de Ziggo Sinterklaasfolder van eind november bekijken.
Daarin staat dat het tarief van Televisie Z1 wijzigt! (Kennelijk moeten de opstellers van die tekst terug naar de basisschool, want een tarief kan zelf niks wijzigen. Alleen mensen kunnen een tarief wijzigen.)
De drie Alles-in-1 pakketten die in oktober met veel tam-tam werden aangeboden, worden per 1 januari 2010 in prijs verhoogd! Het Basispakket kost dan € 41,50 per maand.
En ook het tarief voor radio en televisie wordt verhoogd, met € 1,50 per maand. Merkwaardig dat daar op de bovenste folder nog geen rekening mee gehouden wordt. Of het zou moeten zijn dat klanten van Ziggo een jaarcontract met vaste prijs afsluiten, dan zou er een besparing kunnen zijn. Maar daarover vinden we niks in de folders en dan zou het ook wel groot vermeld staan.

Dan nog iets over de vermelde snelheden. Dat zijn de maximale theoretische snelheden, die op zich weinig zeggen en in de praktijk ook nooit haalbaar zijn. Bij kabelinternet is de snelheid afhankelijk van de hoeveelheid gebruikers op hetzelfde moment, en dat kan dus behoorlijk variëren. Verder bepalen internetproviders zelf de downloadsnelheid van muziek en films, en dat kan ook weer afhankelijk zijn van de vraag op een bepaald moment. Bovendien, wat maakt een minuutje meer of minder uit? Er hoeft immers niet per minuut betaald te worden.
Tot slot: de snelheid aangeven in Mbits is ook nogal versluierend, want in de computerwereld hanteert men voornamelijk bytes. Zo komt 20 Mbits neer op 2,5 Mbytes en 1,5 Mbits is in werkelijkheid 187,5 Kilobytes.


E-mail: onbegrijpelijk bedrog

[8 december 2009]

We zeggen nog maar een keer dat u nooit op dit soort berichten moet reageren en dat u nooit op de links erin moet klikken. Het adres van de afzender is vervalst, het heeft dus geen zin om daar verhaal te halen.

From: geuze047@planet.nl
Sent: Saturday, December 05, 2009 7:54 PM
Subject: Uw Webmail heeft overschreden Set Quota Limit!

Beste Webmail gebruiker,
Dit is om u meedelen dat SPAMfighter 4.2 Lite is geweest Enabled
Onze database.
Klik op de onderstaande link om ENABLE SPAMfighter (verificatie Will Be
vereist) http://ow.-----
Opmerking; Deze upgrade is een belangrijke upgrade, Gebruikers wordt geadviseerd om ENABLE
SPAMfighter Just To Avoid Tijdelijk schorsing van hun e-mail account.
Waarschuwing; Please Don't Stuur Uw gebruikersnaam en wachtwoord naar iemand Via
E-mail Ons personeel zal u nooit vragen om dat te doen.
Voor meer info over Spam SPAMfighter Klik op deze link:
http://ow.------

Bedankt
Administrator


Dieven op Geocaching.com

[7 december 2009]

Geocaching heeft iets met verstoppertje spelen te maken. Op diverse plekken in Nederland en de wereld worden voorwerpen verstopt, en anderen moeten die dan weer zien te vinden. Al dan niet met behulp van GPS-coördinaten. Op bovengenoemde internationale webzijde kunnen deelnemers hun verstopplekjes aankondigen en - cryptisch of fotografisch - omschrijven. Het lijkt een kinderlijk spelletje voor volwassenen te zijn, en dat is het ook. Sommige deelnemers aan het systeem zijn namelijk zo kinderachtig om hun pagina's te vervaardigen door teksten en fotomateriaal van andere webzijdes te stelen. Naast de regelrechte diefstal van auteursrechtelijk beschermd materiaal jagen ze die andere webzijdes ook nog op kosten door het verhoogde dataverkeer.
Minstens twee gebruikers van de genoemde webzijde, “Montebaldo” en “Bully68” hebben teksten en foto's van ons gebruikt, zonder toestemming te vragen of ons op de hoogte te stellen. Daarvoor zullen we ze ter verantwoording roepen.