Korte berichten - 15

Playstation Netwerk gekraakt

[27 april 2011]

Sony waarschuwt voor diefstal van persoonlijke gegevens doordat het Playstation Netwerk vorige week is gekraakt. Het netwerk is momenteel uit de lucht. Sony vreest dat hackers namen, adressen, geboortedata, wachtwoorden en creditcard-gegevens in handen hebben gekregen.


Tom Tom doet méér

[27 april 2011]

Het Nederlandse auto-navigatiesysteem Tom Tom doet dus méér dan alleen maar de weg wijzen. Bijvoorbeeld de gereden snelheden en de locaties vastleggen. Tom Tom vraagt wel eerst of die gegevens naar de fabrikant mogen worden doorgestuurd, maar vertelt er niet bij dat ze doorverkocht worden aan de politie.
Velen maken zich daar (nog) geen zorgen over, omdat de data anoniem worden verstrekt. Maar de techniek kent geen grenzen, en de mogelijkheid om snelheidsovertredingen per Tom Tom te constateren is morgen wellicht al realiteit.


Google onder vuur

[21 april 2011]

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft Google gedreigd met het opleggen van een dwangsom die kan oplopen tot een miljoen euro.
Zoals bekend heeft Google tijdens het maken van foto's voor zijn dienst Streetview, ook meteen maar alle informatie vastgelegd van alle draadloze (WiFi) netwerken die men tegenkwam. In de afgelopen twee jaar heeft men gegevens van 3,6 miljoen routers en hun locaties vastgelegd.
Uit het onderzoek van het CBP blijkt voorts dat men ook persoonsgegevens, zoals e-mailadressen, medische gegevens en informatie over financiële transacties heeft vastgelegd.
En dat allemaal per ongeluk, volgens een reactie van Google. Wat een leugenaars. Voor het opvangen en vastleggen van de netwerkgegevens heeft men heel andere apparatuur nodig dan voor het maken van foto's.
Google moet nu alle illegaal vergaarde informatie verwijderen, maar of dat ooit gebeurt kan niemand controleren.

In Engeland en Frankrijk heeft Google al hoge dwangsommen moeten betalen voor dit feit. In Duitsland en Zwitserland is Google niet meer welkom voor het maken van straatfoto's, en moet men de personen op gemaakte foto's vervagen.

Het deert dit Amerikaanse bedrijf niet, men gaat onverdroten voort met het vergaren van persoonlijke informatie. Kennis is immers macht, en Google wil de hele wereld in zijn macht krijgen. Kennelijk is dat een droom die velen in de loop der tijden hebben nagejaagd en die nog altijd actueel is.

Het is onbegrijpelijk dat computerblaadjes als Computer Idee en Computer Easy slaafs achter zo'n bedrijf blijven aanlopen en hijgerig hun pagina's blijven vullen met positieve verhalen over de vele Google producten.

Het is ook onbegrijpelijk dat 95% van de Nederlanders maar gebruik blijven maken van de zoekdienst van Google. Terwijl er tientallen prima alternatieven zijn. Wanneer wordt u eens wakker?


Maatschappelijke betrokkenheid Wegener

[23 maart 2011]

“Eén van de manieren waarop Wegener haar maatschappelijke betrokkenheid laat zien, is door het steunen van het Fonds Slachtofferhulp.”

Deze trotse vermelding op de webzijde van uitgever Wegener laat zien hoe krom dit bedrijf in elkaar zit! Wegener zorgt namelijk zelf voor een zéér groot aantal slachtoffers! Als u Recht & Krom regelmatig leest, dan weet u hoe. Zou het uit een soort van schuldbesef zijn dat men nu geld geeft aan slachtofferhulp? De vraag is of slachtoffers van oplichting en bedrog wel bij Slachtofferhulp Nederland terecht kunnen. Natuurlijk zou het véél beter zijn als Wegener géén slachtoffers zou maken, maar dat is kennelijk teveel gevraagd.


Fonds Slachtofferhulp

Fonds Slachtofferhulp

[22 maart 2011]

Eén van de vragen die ons door Fonds Slachtofferhulp wordt voorgelegd is: “Kende u Fonds Slachtofferhulp voordat wij u deze enquête toestuurden?” Nee, dat fonds kennen wij niet. Wij kennen alleen Bureau Slachtofferhulp (Slachtofferhulp Nederland), een onderdeel van de politie dat gratis hulp biedt en grotendeels op vrijwilligers draait.

Het Fonds Slachtofferhulp probeert ons eerst bang te maken met een “Wist u dat...?” en een verhaaltje over een overvallen winkeleigenaar, om ons vervolgens een twintigtal vragen over criminaliteit voor te leggen. Die 20 vragen noemt men “Nationaal Onderzoek Criminaliteit & Veiligheid 2011”.
Gewoonlijk kan men een enquête anoniem invullen. Hier niet, op voor- en achterzijde van het enquêteformuliertje staan onze volledige naam- en adresgegevens afgedrukt.
Wat is hiervan de bedoeling? De bedoeling is niet om ons te belonen voor het invullen van de enquête, maar om ons geld af te troggelen. Het hele “onderzoek” en de begeleidende brief zijn alleen maar opgezet om ons aan te zetten tot het geven van een gift. Zelf overmaken kan niet, we moeten het fonds machtigen tot het afschrijven van 15,--, 25,--, 50,-- of meer euro.

Retourenveloppe

Slachtofferhulp op zich is een goede zaak, maar dat het fonds zich nu presenteert als een Goed Doel (men vermeldt o.a. het CBF keurmerk) en probeert op deze doorzichtige wijze aan fondsenwerving te doen, is een minder goede zaak. Vooral ook omdat de verstrekte informatie over besteding van het geld aan de summiere kant blijft.


Gamma Voordeelpas

[14 maart 2011]

“Heeft u een voordeelpas?” vraagt de dame achter de Gamma-kassa.
“Jawel” zegt de vrouwelijke klant, die een paar schroefjes moet afrekenen.
De Gamma-dame wacht, maar er gebeurt niks.
“Mag ik hem dan even zien?”
“Jawel, gaat u maar even mee naar huis, daar heb ik hem.”
“???”
“Ja, u denkt toch niet dat ik dat achterlijke ding steeds meeneem!”

Het is de klant namelijk duidelijk geworden dat de voordeelpas alleen maar voordeel geeft voor Gamma, en niet voor de klant. Want waarom zouden ze dat ding toch per se aan de klant willen opdringen? Toch niet omdat ze zo graag af en toe korting geven! Dat kan de Gamma ook best zonder dat plastic kaartje. Nee, er zitten heel andere belangen achter.
Werk er niet aan mee, mensen! Boycot die zg. voordeelpassen, en ga naar een andere zaak.


Riskante e-mails (1)

[1 maart 2011]

Omdat de gevaren van internet steeds omvangrijker worden, blijven we regelmatig waarschuwen tegen mailtjes die u dient te mijden en waar u op geen enkele wijze op moet reageren.
Volgens onderstaand Engelstalig bericht zouden we ons bij Twitter hebben aangemeld.
De zes links in het bericht verwijzen níet naar Twitter maar allemaal naar een en hetzelfde adres, en dat adres is met zekerheid niet pluis. Mogelijk wordt er schadelijke software op uw computer gezet. Dus nooit op dergelijke links klikken.

“Onderwerp: Twitter Notification
Van: twitter-notify-dom=rechtkrom.nl@postmaster.twitter.com

Hello,
You have notifications pending

http://twitter.com/account/notify/82544-6D6AB-111388?emcamp=notify_20110226&userid=786772112

Thanks for being part of Twitter,
The Twitter Team

Visit twitter.com »

If you received this message in error and did not sign up for a Twitter account, click not my account.

If you'd rather not receive newsletter emails from Twitter, you can unsubscribe immediately. To resubscribe or change other Twitter email preferences, visit your account settings to manage email notices. Please do not reply to this message; it was sent from an unmonitored email address. This message is a service email related to your use of Twitter. For general inquiries or to request support with your Twitter account, please visit us at Twitter Support.”


Riskante e-mails (2)

[1 maart 2011]

Zou er nog iemand zijn die op onderstaande mail reageert? Laten we hopen van niet! Er valt namelijk niks mee te winnen, alleen maar een hoop (geld) te verliezen.

“Onderwerp: Business Mail
Van: Mr. Ma Guang Lu <guanglu@9.cn>

Hello,
I am Mr. Ma Guang Lu; I have a business proposal of $17,300.000.00 USD, for you to handle with me from my bank. If interested, please send me your full contact details and after that I shall provide you with more details of the business.

Regards,
Mr. Ma Guang Lu.”


Het Nederlandsche Muntenhuis

Nederlandsche Muntenhuis

[24 februari 2011]

Eric Constapel, directeur van Het Nederlandsche Muntenhuis, is er maar druk mee. Om de haverklap moet hij een “Belangrijke aankondiging voor u als inwoner van Nederland” in onze brievenbussen laten deponeren. Op de omslagen staat steevast “Prioriteit bezorging”, maar het gaat hier gewoon om ongeadresseerde huis-aan-huis reclame, en daar is weinig prioriteit aan.
Het Muntenhuis gebruikt kretologie zoals we die kennen van veel reclamemakers van dubieuze bedrijven, en men wil ons doen geloven dat al hun producten geweldig van kwaliteit, uiterst schaars en zeer zeldzaam zijn. Terwijl men toch praktisch elk huis in Nederland benadert.
Alhoewel er wel kritiek is op de werkwijze van het Nederlandsche Muntenhuis, kunnen we het bedrijf niet scharen onder dubieuze ondernemingen. Maar het blijft altijd oppassen en de aanbiedingen goed lezen.

Neem nou de “Zwaar vergulde Dubbelkop Gulden uit 1980” van enige tijd geleden. Prijs € 9,95 en geen verzendkosten, betaling na ontvangst. Op de afbeeldingen in de folder is de munt 85 mm groot, maar gelukkig staat de ware grootte ook vermeld: 25 mm.
Er is sprake van “een strikt gelimiteerde oplage”, maar dat zegt niets over het totale aantal. Als een munt verzamelwaarde wil hebben dan moet de oplage absoluut bekend zijn. Maar die wordt hier niet vermeld.
En na deze eerste introductie-munt, ontvangt u élke maand vervolgzendingen voor € 29,95. Elke uitgifte ontvangt u 21 dagen op zicht, waarbinnen u mag retourneren.

Die zichtperiode geldt ook voor de meest recente aanbieding: “De 8 eerste Euro's van Estland” voor € 9,95 plus 1,95 verzendkosten. De werkelijke waarde van de munten als betaalmiddel is opgeteld € 3,88. Maar het Muntenhuis voorspelt een mogelijke waardestijging van 17941%!
Van vervolgzendingen is nu geen sprake, maar wel wordt u automatisch geïnformeerd over nieuwe uitgiften. Bovendien worden uw persoonlijke gegevens doorverkocht aan andere bedrijven, tenzij u schriftelijk laat weten daar geen prijs op te stellen.


“Power Balansbandje”

[4 januari 2011]

We hebben nooit aandacht besteed aan het zg. Power Balansbandje - dat tijdens het WK voetbal door voetballers werd gedragen - omdat het ding te absurd voor woorden is.
Dat vinden heel veel mensen op internet ook, maar zoals altijd zijn er ook ‘gelovigen’ die bezweren dat het wél werkt. Zo meldt iemand genezen te zijn van fibromyalgie dankzij het polsbandje.

De directeur van fabrikant Power Balance heeft nu op de Australische televisie toegegeven dat de bandjes nep zijn en dat voetballer Wesley Sneijder tijdens het WK betaald werd voor het dragen van de 'balansband'!

Na de halve finale legden Dirk Kuyt en Wesley Sneijder op televisie aan Jack van Gelder uit dat de magneetjes in de bandjes ervoor zorgen dat je beter in evenwicht blijft...

Inmiddels heeft een consumentenorganisatie in Australië wetenschappelijk vastgesteld dat de bandjes niet functioneren. Power Balance moet alle consumenten in Australië hun geld teruggeven.

(Bron: VoetbalInfo.nl)