Korte berichten - 21

Gedumpte reclame in Wierden

Gedumpte reclame

[31 juli 2014]

Deze partij reclamefolders treffen we aan in de bosjes langs de Weusteweg in Wierden. Ze zijn er niet lang geleden neergegooid, want alles is nog droog. De verantwoordelijke bezorger die liever lui dan moe is, mag hier uiteraard niet voor betaald krijgen, maar moet wél zijn verdiende straf wegens illegaal dumpen krijgen. We hebben dan ook de politie ingelicht.
De folders zijn geldig in de eerste week van augustus 2014, en afkomstig van o.a. Scheer & Foppen, Jysk, Expert, Fonteyn, Totaal Bed, Keuken Concurrent, Supercoop, Kwantum en de Agri Fair te Wierden. Bewoners van Wierden die deze folders niet hebben ontvangen, en/of de verantwoordelijke bezorger kennen, kunnen de drukwerk-verspreider bellen: 030-7556931, of eventueel de politie Wierden.


Twente Milieu en de afvalcontainers

Twente Milieu

[21 juni 2014]

Twente Milieu laat in mei weten dat er in onze gemeente weer een nieuwe afvalbak bij komt. Nu eentje voor het oude papier. Het ophalen van oud papier voor en door verenigingen wordt vanaf augustus afgeschaft en verboden.
Tevens laat men weten dat iedereen die veel gft-afval heeft, de kleine groene bak kan omwisselen voor een grotere. Als een inwoner zich daarvoor aanmeldt, krijgt hij te horen dat het om een actie van een ander bedrijf gaat en dat Twente Milieu daar niet bij betrokken is. Terwijl zij nota bene zelf die informatie hebben verspreid en in alle kranten hebben laten vermelden.
Een erg vreemde zaak.

Twee weken geleden valt er weer een brief van Twente Milieu in de bus. Het is een vervolg op die van mei, en er wordt in aangekondigd dat de gemeente samen met Twente Milieu de gratis 140 liter papiercontainer gaat invoeren in de maand juni. De brief zegt ook: “Daarnaast hebt u de mogelijkheid gekregen om uw GFT-container om te ruilen voor een container van groter of kleiner formaat.”
Een bijzonder vreemde zaak.

Afgelopen donderdag worden de blauwe bakken voor het papier in de wijk afgeleverd. 's Ochtends om 8 uur en gepaard gaand met donderend geweld en lawaai. De medewerkers gooien stapels in elkaar gestoken bakken keihard van de vrachtauto af, en gooien er de wielen en de wielstangen achteraan. Het geheel wordt ook weer met enorm kabaal in elkaar getimmerd. (Later vinden we nog losse wielstangen op straat liggen, die gevaar voor het verkeer zouden kunnen opleveren, we halen ze dan ook maar weg.)
Een bewoonster ergert zich zó aan het kabaal, dat zij woedend met Twente Milieu belt. Lang niet iedereen is om acht uur al wakker, en er zijn ook zieke mensen die niet tegen het lawaai kunnen, zo meldt ze aan de dame van het afvalbedrijf. Ze krijgt te horen dat Twente Milieu niet zelf de bakken aflevert, maar dat een ander bedrijf dat doet. Bovendien mogen ze vanaf half acht de bakken afleveren.

Gemeentes besteden de afvalverwerking uit aan Twente Milieu, en die besteedt weer allerlei zaken uit aan weer andere bedrijven. Geen wonder dat de medewerkers nauwelijks nog gemotiveerd zijn voor hun werk. Verantwoordelijkheden worden steeds maar weer doorgeschoven, en niemand heeft nog enige binding met het werk of de werkplek. Een slechte ontwikkeling.


Diefstal in supermarkt

[19 juni 2014]

Bij supermarkt Dirk zien we een forse tiener samen met zijn moeder of oma door de winkel lopen. De twee vallen op doordat ze geen winkelkarretje of mandje bij zich hebben en hun manier van lopen. De jongen valt extra op doordat hij iets uit een bakje loopt op te slobberen. Het is een blauw plastic bakje waarvan de bovenkant opengetrokken is en waar een schepje of lepeltje bij zit. Later komen we tot de conclusie dat het om een bakje met ijs moet gaan.
Aangekomen bij de informatiebalie en snelkassa loopt de jongen snel naar buiten. Of hij het bakje dan nog bij zich heeft, weten we niet. De dame rekent de twee artikelen die ze los in haar hand heeft af, en stopt ze in een grote boodschappentas die op de grond staat. Ze ziet dat we haar staan te observeren, en we weten niet of we iets moeten zeggen of niet.
Direct nadat ze vertrokken is, meld ik onze waarneming aan de medewerkster, en zeg dat het ijsbakje van de jongen niet is afgerekend door de dame. De medewerkster gaat onmiddellijk op onderzoek uit.
We nemen ons voor om een volgende keer meteen actie te ondernemen, nog voordat de betrokkenen vertrokken zijn.


Bizar spelletje van Almelose tieners

[5 juni 2014]

Op woensdagmiddag 4 juni rond vijf uur, werden argeloze fietsers op het fietspad langs de Kolthofsingel, geconfronteerd met een onaangename verrassing. Twee fietsende tieners lieten namelijk opgeblazen ballonnetjes vlak bij het oor van passerende fietsers knappen. De knallen waren zó luid dat er minstens in één geval gehoorbeschadiging is opgetreden bij een vrouw van 56 jaar oud. De man (67) van de betroffen vrouw raakte ook verdoofd door de knal, maar ging toch onmiddellijk achter de gestoorde knapen aan. Helaas gooiden de twee jongens hun fietsen over het hekje voor een wandelpad, rechts naast het sportveld aan de Kolthofsingel, en konden zo ontsnappen.
De twee jongens - de dader ongeveer 15 jaar oud, en een jonger iemand op een kleinere fiets - vluchtten de wijk Haghoek in.
Op het gedeelte van het fietspad tussen het fietserstunneltje onder het spoor en het sportveld, lagen tientallen geknapte ballonnen. Er moeten dus veel meer slachtoffers zijn geweest. De jongens kwamen waarschijnlijk uit de richting van de Aalderinkshoek, misschien van een van de scholen daar.
Als iemand iets meer weet over deze idiote grappenmakers, bel dan a.u.b. de politie of stuur ons een mailtje.


Rentecheck van Centraal Beheer

[28 mei 2014]

Knap programmeerwerk van de Centraal Beheer-programmeurs! Zonder het gevaarlijke Javascript kom je overigens niet ver op deze webzijde: geen enkele link werkt op de manier zoals het hoort.
En o ja, die schattige groenvale pieplettertjes maken het lezen tot een groot genot. Maar niet heus. We snappen niet meer wat mensen bezielt om zoiets op internet te zetten.
Maar gelukkig geven ze zelf toe dat ze de weg kwijt zijn:


Portemonnee-dief

[21 mei 2014]

Als we vanmiddag naar een Lidl-filiaal in Wierden gaan, zien we een man van tussen de 50 en 60 jaar oud en met wit haar, haastig op de fiets komen aanrijden. Hij heeft lichtelijk iets onheilspellends over zich, dus we zorgen hem niet voor de voeten te lopen. Het is maar kort na hem dat we de winkel binnengaan, maar als we door het klaphekje lopen, worstelt de man zich haastig langs ons heen om door de geopende toegangsdeur naar buiten te vluchten. Terwijl hij dat doet, houdt hij zijn hoofd naar beneden gericht en bedekt hij zijn gezicht met zijn hand. Ik ben net te laat om hem de weg te versperren, maar ik heb meteen door dat er iets niet in de haak is.
Als we bij de kassa aankomen om af te rekenen, zijn we het voorval al bijna weer vergeten. Totdat we bij een andere kassa een dame met een volle boodschappenkar wit zien wegtrekken en uitroepen dat haar portemonnee is gestolen. Er wordt omgeroepen dat de filiaalchef dringend ter plaatse moet komen, en de gedupeerde vrouw raakt steeds meer van slag.
Wij melden hetgeen we gezien hebben, en de filiaalhouder zegt dat hij de bewakingsbeelden zal gaan bekijken. Als wij ons naar de uitgang begeven, betreur ik het dat ik de dief niet daadwerkelijk heb kunnen belemmeren in zijn vlucht. Maar ja, toen wist ik natuurlijk nog niet dat het om een dief ging. Al was zijn manier van de winkel verlaten natuurlijk wel erg verdacht.


Duistere zaken in Almelo

[19 mei 2014]

Gisteravond en de afgelopen nacht is heel Almelo in duisternis gehuld: alle straatlantaarns zijn uit evenals de verlichting van galerijflats. Ook de toegangswegen zijn onverlicht. Kortom het is overal aardedonker. Alleen de stroom in de huizen functioneert nog. Inwoners van Almelo beschrijven de sfeer als griezelig en onwerkelijk. Want het is niet alleen overal stikdonker, maar er is ook nog eens heel weinig verkeer op straat. Aan het eind van een weekeinde komen er altijd wel mensen thuis van een weekendje weg of een stapavond, maar ditmaal zijn er geen fietsers en maar een enkele auto te zien. Sommige inwoners schakelen RTV-Oost - de calamiteitenzender - in om te zien wat er aan de had kan zijn. RTV-Oost meldt op teletekst helemaal niets. Ook op internet is er geen enkel medium dat de stroomstoring meldt. En het rare is dat die situatie ook vandaag overdag gehandhaafd blijft. Netbeheerder Cogas meldt diverse oudere storingen, maar niet deze! Navraag bij RTV-Oost levert alleen een hardnekkig zwijgen op!
Dat doet vermoeden dat er inderdaad iets heel vreemds aan de hand moet zijn geweest. Het zal toch geen grapje van de gisteren overleden en in Almelo geboren Wubbo Ockels geweest zijn?


Vereniging Bartiméus Sonneheerdt

[14 mei 2014]

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt (“oog voor blinden en slechtzienden”) in Zeist stuurt in maart een bedelbrief naar Nederlanders die daar helemaal niet op zitten te wachten. Mensen die op zich wel positief staan tegenover het werk van de vereniging, vragen zich toch af hoe men aan de naam- en adresgegevens is gekomen.
Onderaan de brief staat in kleine grijze letters: “Om nieuwe donateurs voor onze Vereniging te werven zijn uw gegevens voor éénmalig gebruik aan ons ter beschikking gesteld.”
Een ontvanger van zo'n brief is voornemens om een gift over te maken, maar wil toch wel eerst weten van wie men zijn naam- en adresgegevens heeft ontvangen. Hij stuurt een mail naar het in de brief vermelde e-mailadres met een vraag daarover, maar wacht - een maand later - nog altijd op antwoord.
Bartiméus Sonneheerdt is een christelijke vereniging die zich beroept op Bijbelteksten, en dan verwacht je toch geen gesjoemel met persoonlijke gegevens.


Illegaal downloaden en de Nederlanders

[11 april 2014]

De stelling van het radioprogramma Stand.nl luidt vandaag: “Het is goed dat Nederland zich nu ook aan het downloadverbod moet houden.” Op deze stelling reageert 32% van de luisteraars met Ja.
Dat betekent dus dat 68% van de Nederlanders tégen een downloadverbod is.
Dat betekent ook dat twee van de drie mensen die we dagelijks tegenkomen, een dief is of zou willen zijn!
Of het in zo'n land prettig wonen is? Ik denk dat we Recht & Krom maar moeten opheffen en naar een ander land gaan verhuizen.


Electrabel en de warme winter

Door de warme winter, nieuwe CV-ketels en betere isolatie van woningen, moeten de elektriciteitsbedrijven dit jaar veel geld terugbetalen aan de klant. Electrabel heeft - evenals ongetwijfeld de concurrenten - gezocht naar methoden om het verlies te beperken. En men heeft er iets op gevonden. We zullen niet zo ver gaan om het een truc te noemen, maar het gaat in die richting.
Eerder dan gebruikelijk - al in januari - krijgen we de opdracht om onze meterstanden (per internet) door te geven, en men weet dus al in die maand dat ons verbruik aanzienlijk lager ligt. Toch blijft men nog drie maanden lang (eind januari, februari en maart) het te hoge voorschotbedrag afschrijven. Dat geld heeft men dan al mooi binnen.
Later dan gebruikelijk - pas eind maart - stuurt Electrabel de jaarafrekening naar de klanten. Uit die afrekening blijkt dat het geen jaarafrekening is, maar een 11-maanden afrekening. Dat heeft als voordeel voor de energieleverancier dat er over maar 11 maanden hoeft terugbetaald te worden, in plaats van 12. En dat is in totaal een fors bedrag dat men dus een jaar lang renteloos “leent” van de klanten.
Het nieuwe, gecorrigeerde voorschotbedrag laat Electrabel pas ingaan in april, maar men schrijft het een paar dagen eerder af dan gebruikelijk.
Tot slot de teruggave van het teveel betaalde: dat bedrag zou binnen drie weken na de afrekening zijn bijgeschreven op onze rekening. Die drie weken zijn bijkans verstreken, en er is nog niets terugbetaald.
Op deze manier zullen de terugbetaling en het nieuwe voorschotbedrag elkaar precies opheffen, en zal er gevoelsmatig geen sprake meer zijn van een besparing.