Korte berichten - 22

Windows 9, 10 of 9?

[19 november 2014]

Volgend jaar zal er weer een nieuwe versie van het computerprogramma Windows verschijnen. Geen mens die er op zit te wachten, maar de computertijdschriften hebben weer iets om over te schrijven en te speculeren.
De meeste media hebben het aanvankelijk over Windows 9, maar een enkele weet al vroeg te vertellen dat 9 overgeslagen zal worden en dat de nieuwe versie Windows 10 zal gaan heten. En inderdaad bericht Microsoft zelf ook alleen maar over Windows 10.

Vorige week vrijdag was Bill Gates, oprichter van Microsoft en multi-miljardair, te gast in het TV-programma College Tour op Nederland III. Gates is niet meer de baas van Microsoft, maar uiteraard ging het toch veel over dat bedrijf en Windows, waar Bill zijn grootste fortuin mee heeft vergaard. Presentator Twan Huys confronteerde Gates met het mislukken van Windows 8 (de meeste versies zijn trouwens geen groot succes geworden, met uitzondering van 95, XP en 7), en Gates reageerde daarop met te zeggen dat de gemaakte fouten in de aanstaande versie, Windows 9, zullen zijn hersteld en dat er weer veel nieuwigheden in verwerkt zitten. Hij wist alleen zo gauw niet welke.

Een mogelijke reden voor Gates' opmerking dat de nieuwe versie 9 zal heten, zou kunnen zijn dat hij het niet eens is met de aankondiging van versie 10, én dat hij binnenkort zelf weer de leiding van Microsoft op zich zal gaan nemen. Hij zal gaan proberen om de neerwaartse spiraal waarin het bedrijf zich bevindt om te buigen.

 

Gmail-gebruikers en phishing

[18 november 2014]

Of al die waarschuwingszijdes nu wel zo effectief zijn, is de vraag. Want 45% van de Gmail-gebruikers trapt nog altijd in phishingmails. Nu zijn mensen die Gmail gebruiken toch al niet zo snugger bezig. Ze zijn hun privacy kwijt, ze zijn hun bestanden (tekst, foto, video) kwijt, en ze raken vrienden die er niet blij mee zijn dat hen hetzelfde overkomt, kwijt.

 

Recht & Krom en internetgevaren

[17 november 2014]

Recht & Krom was de eerste webzijde die structureel tegen de gevaren van internet waarschuwde. Inmiddels doen we dat dus meer dan tien jaar en we hebben heel wat mensen wijzer gemaakt. Om een financiële bijdrage, van welke aard dan ook, hebben we nooit gevraagd.
Inmiddels zijn er vele webzijdes bijgekomen die zich bezighouden met voorlichten en waarschuwen. Zoals bijv. Spamklacht, Fraudehelpdesk en Opgelet op Internet. Fraudehelpdesk is van de overheid en heeft de middelen om dure TV-reclame te maken voor haar dienst. Opgelet op Internet biedt “een forum waar gedupeerden en geïnteresseerden van problemen met verkopers elkaar kunnen vinden”. De "Stichting Stop Internetoplichting" achter dit forum werkt geheel met vrijwilligers, en vraagt om een financiële bijdrage van gedupeerden en bezoekers “om het werk te kunnen voortzetten en uitbouwen”. Ook zoekt men adverteerders om op de webzijde te adverteren.

 

Telefoon - Facebook

[17 november 2014]

Het heeft 80 jaar geduurd voordat de meeste Nederlanders een telefoon-abonnement hadden.
Het heeft nog geen 8 jaar geduurd voordat de meeste Nederlanders lid waren van (het totaal zinloze) Facebook...

 

Einde Facebook nabij? (2)

Einde Facebook?

[16 november 2014]

De grootste dreiging voor Facebook vormt de Oostenrijkse advocaat Max Schrems, die een omvangrijke rechtszaak aan het voorbereiden is. Die zaak wordt inmiddels gesteund (ook financieel) door vele tienduizenden gebruikers en ex-gebruikers van Facebook.
Schrems heeft ontdekt dat Facebooks Europese hoofdkantoor zich in Ierland bevindt. Derhalve moet Facebook zich aan de Europese wetgeving houden. En uit eigen ervaring heeft Max geconstateerd dat dat niet gebeurt.
Schrems is zijn actie tegen Facebook al in 2011 begonnen, toen hij nog rechtenstudent was. Na een lange strijd om inzage te krijgen in alle informatie die Facebook voor eeuwig van hem heeft vastgelegd, heeft hij 22 aanklachten tegen Facebook geformuleerd en is hij zijn actie “Europe versus Facebook” begonnen.

 

Einde Facebook nabij? (1)

Einde Facebook?

[16 november 2014]

De neergang van Facebook schijnt begonnen te zijn, volgens de Engelse krant The Guardian. In de afgelopen zes maanden hebben 9 miljoen Amerikaanse gebruikers afgehaakt en 2 miljoen Engelse, en deze afnames blijven zich voortzetten.
Ook in andere landen, zoals Canada, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Japan is die trend zichtbaar. Nederland loopt wat dat betreft achter, want hier is het aantal gebruikers stabiel.
Grootste oorzaak van de afname zou zijn dat mensen uitgekeken zijn op het medium, en overschakelen naar iets nieuws. Ook zullen de privacyschendingen en de vele rechtszaken daarover niet bevorderlijk zijn voor de populariteit. De gebruikers beginnen zich te realiseren dat zij en hun privégegevens zorgen voor de enorme rijkdom van Facebook en de aandeelhouders. Elke gebruiker is € 200,-- waard voor Facebook.

 

De Digitaalgids

[13 november 2014]

De Digitaalgids is een gedrukte uitgave van de Consumentenbond, en gaat uiteraard over computers en internet. Op de voorzijde staat met nadruk vermeld: “onafhankelijk en advertentievrij”. Dat laatste klopt wel, op een incidentele advertentie van de Consumentenbond zelf na.
Omdat de inhoud kritisch en uitgebalanceerd is, en vooral omdat de lezer keurig beleefd met u wordt aangesproken, proberen we in januari via internet om een abonnement af te sluiten. Na een moeizame procedure, waarbij niet alle vragen even duidelijk blijken te zijn, kunnen we de aanmelding afsluiten. Vervolgens krijgen we geen enkele mededeling meer over een al dan niet succesvolle aanmelding. Als we in oktober nog altijd niets gehoord hebben, sturen we maar eens een mailtje naar de klantenservice. Dat levert gelukkig wél de gewenste reactie op.

Internet/De Digitaalgids

 

RADAR's tegenstrijdigheid

[12 november 2014]

RADAR is een TV-programma dat aandacht besteedt aan foute consumentenzaken en dat tips geeft die kunnen helpen bij aankopen en afnemen van diensten. Naast de veelal goede inhoud van het programma zijn er ook irritante zaken zoals de veelvuldige reclame voor de eigen nieuwsbrief, de eigen app, het eigen consumentenpanel en meer. Verder wordt er veel aandacht besteed aan (vermeend) dierenleed. Maar dat is niet onbegrijpelijk gezien de achtergrond van presentatrice Antoinette Hertsenberg.
Antoinette maakt ook deel uit van de hoofdredactie van het tweemaandelijkse tijdschrift RADAR+, en daarin komen typische Radar-onderwerpen aan bod, naast persoonlijke zaken van mevrouw Hertsenberg zelf. Uitgave nummer 2 van dit jaar laat duidelijk een absurde tegenstrijdigheid van Radar zien. Iets waar wij ons al lang ernstig over verbazen en maar niet kunnen rijmen met de doelstelling van het programma: waarschuwen voor misstanden.

Consument/Radar's tegenstrijdigheid

 

Vernieuwde WhatsApp leidt tot protest

[6 november 2014]

Het was al verwacht dat Facebook, eigenaar van berichtendienst WhatsApp, privacy-schendende opties zou gaan aanbrengen. De verzender van een bericht krijgt nu te zien of zijn bericht is aangekomen én of het is gelezen of niet. Boze gebruikers reageren met: “Waar houden deze ontwikkeling op? Heeft er iemand een oplossing voor de onwelkome blauwe vinkjes van WhatsApp? Met die nieuwe update van Whatsapp, wedden dat er meer relaties kapot gaan?”

 

Dropbox gekraakt

[6 november 2014]

Hackers hebben de beschikking gekregen over inloggegevens van 7 miljoen gebruikers van de opslagdienst Dropbox. Daarvóór werden al diensten als Snapchat en iCloud gekraakt. Voor zover dat nog mogelijk was, hebben alle Dropboxgebruikers hun gegevens moeten wijzigen. Of er ook persoonlijke documenten zijn gestolen, is niet te zeggen. Als bewijs hebben de hackers duizenden gebruikersnamen en wachtwoorden gepubliceerd op Pastebin, een dienst waar anoniem berichten geplaatst kunnen worden.

 

Media Markt Misser

[21 oktober 2014]

In de folder van Media Markt staat een nieuw artikel waar we al enige tijd naar uitkijken. We gaan eerst naar BCC om te zien of daar het apparaat ook te koop is. Dat blijkt niet zo te zijn, en het zal er ook niet komen, volgens de verkoper. Dan maar naar de buurman, Media Markt. Ook daar blijkt geen spoor van de geadverteerde tablet met Windows 8.1 te vinden te zijn. Ook de verkoper die we aanspreken vindt het vreemd en gaat in zijn computer speuren. Er zouden vijf stuks van het betreffende artikel binnengekomen moeten zijn. Die vijf dozen liggen er inderdaad en het merk klopt ook. Alleen het model niet. Het is een al wat ouder type en hij is niet in het wit, zoals we per se willen.

We weten dus precies wat we willen, en MM biedt dat aan in de nieuwe folder. Toch begint de verkoper ons vragen te stellen. Wat we met de tablet willen doen. Een onnozele en niet terzake doende vraag, en ik antwoord dan ook met een eveneens onnozel antwoord: “IJsjes eten”. De volgende vraag van de verkoper is: “Waarom een Windows-tablet?”
Alsof dat een heel onfatsoenlijke eis is van ons! Maar ik heb wel een antwoord: “Omdat we een gruwelijke hekel hebben aan Google, en niks met ze te maken willen hebben!”
Dat de meerderheid van de kopers zich - al dan niet argeloos - wil laten bespioneren en ringeloren door een hooghartig Amerikaans bedrijf, is hun zaak. Maar wij doen er niet aan mee.
(De meerderheid van de computertablets werkt op een besturingssysteem van Google.)

 

Reactie op storing van lokale omroep

[18 oktober 2014]

De lokale omroep reageert alsvolgt op de storing:
“We hebben alleen de zender vervangen, mast en antennes zijn dezelfde. Uiteraard vinden we het vervelend dat u storing ondervindt, maar vanuit onze kant kunnen we daar weinig aan veranderen. De nieuwe zender voldoet aan alle eisen van het Agentschap Telecom; vermogen, frequentiezwaai, antennerichting en -hoogte, bereik en veldsterkte.
Het grote verschil is dat onze FM zender nu (eindelijk) op het toegestane vermogen draait. Onze oude zender was de laatste jaren al ondermaats en de laatste maanden kwam er nauwelijks nog 'power' uit.”

 

Nieuwe zender lokale omroep geeft storing

[17 oktober 2014]

De lokale omroep heeft sinds vorige week vrijdag een nieuwe zender. Eindelijk kwaliteit, stereo en RDS (Radio Data System, radiotekst). Helaas staat de zendantenne op 300 meter afstand van onze woning, en veroorzaakt de nieuwe zender storing op onze radio's, bandrecorders, platenspelers en computer-luidsprekers. We zijn benieuwd of de leverancier van de zender er iets aan kan en wil doen.

 

Joop Munsterman

Joop Munsterman

[16 oktober 2014]

Zou nu eindelijk eens de ware aard van deze voormalige schoonmaker bij dagblad Tubantia aan het licht komen? Gerard Driehuis weet in elk geval waarover hij het heeft, hij was hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia en directielid van uitgever Wegener N.V.

(Bron: Welingelichtekringen.nl)

Zie ook: Crazy/Een stelende krant

 

De wereld waarin wij leven

[16 oktober 2014]

Facebook kocht WhatsApp, de berichtendienst op de telefoon, voor 22 miljard dollar. Om de mensen die in nood zijn te voeden en onderdak te geven zou ruim 17 miljard nodig zijn volgens de VN. Maar er is geen 17 miljard beschikbaar, er is maar 8 miljard beschikbaar. En dus wél 22 voor WhatsApp!

(Bron: Welingelichtekringen.nl)

 

Extreme gestoordheid van Facebook

[15 oktober 2014]

Uit berichten die vandaag naar buiten zijn gekomen, blijkt dat de vergelijking van Facebook met de Stasi géén overdreven vergelijking is. Wat is namelijk het geval? Vrouwelijke medewerkers van Facebook (en ook Apple) kunnen namelijk op kosten van de baas hun eitjes laten invriezen. Zodat de vrouwen rustig aan hun carrière kunnen werken en later kinderen krijgen. Is dat niet een nobel gebaar van Facebook? Nee, natuurlijk niet, niks is nobel aan Facebook. De medewerksters worden hierdoor tot marionetten gemaakt, en de bazen trekken aan de touwtjes. Zij bepalen dus uiteindelijk wanneer een vrouw kinderen mag krijgen. Voorts zullen de vrouwen onder druk worden gezet om hieraan deel te nemen, anders zullen ze géén succesvolle loopbaan krijgen bij het bedrijf! Een ander griezelig feit is dat wat Facebook betaalt ook eigendom is van het bedrijf. Facebook kan dus doen en laten wat men wil met de eitjes: verkopen, vernietigen of verwisselen. Bekijk de geschiedenis eens, en bedenk welke gruwelijke experimenten er al zijn uitgevoerd om tot een superieur mensenras te komen!

 

Wat is het nut van Facebook?

[15 oktober 2014]

Op meerdere plekken op internet zou ons haarfijn worden uitgelegd wat Facebook is en wat je er mee kunt doen. Na het doorlezen van al die webzijdes snappen we er nog altijd helemaal niks van. Facebook zelf stuurt ons regelmatig ongevraagde (!) mailtjes met cryptische teksten als:
“Johan Johannes wil foto's en updates met je delen.” Ik ken geen Johan Johannes, en als ik hem wél zou kennen dan zou ik toch nóóit iets met hem delen via een Amerikaans bedrijf met extreem foute bedoelingen! En wat is dat trouwens voor idiote onzin: foto's en updates delen? Updates van wat? En hoe gaat dat delen van foto's in zijn werk? Moeten we ze eerst doormidden scheuren? Als je iemand foto's wilt laten zien van bijvoorbeeld een vakantie of zo, dan doe je dat toch gewoon tijdens een persoonlijke ontmoeting. Of je stuurt een e-mail.
Een kennis heeft ons zelfs een demonstratie Facebooken gegeven op haar 'slimme' telefoon. Ze had juist wat foto's van een kennis van een kennis van een kennis gekregen op haar timeline. Waarom dat zo heet weet ze niet, en ze geeft volmondig toe dat je er ook niks aan hebt. Maar “omdat iedereen er op zit, moet je wel meedoen”...
Hoe ridicuul het hele fenomeen Facebook is, blijkt ook duidelijk uit deze tekst van Facebook zelf:
“Johan heeft je uitgenodigd om lid te worden van Facebook. Zodra je je hebt aangemeld bij Facebook, kun je in contact blijven met je vrienden door foto's en video's te delen, statusupdates te plaatsen, berichten te versturen en nog veel meer.”
Alsof dat vroeger allemaal niet kon, en nu niet meer kan zónder Facebook!

 

“Facebook is véél erger dan de Stasi”

[14 oktober 2014]

Bovenstaande uitspraak is niet van ons, maar we onderschrijven hem volledig.
Het Ministerium für Staatssicherheit (in de volksmond Stasi) van de voormalige DDR zou destijds héél graag gebruik hebben gemaakt van een medium als Facebook van nu. De Stasi legde van alles en iedereen die ook maar in de verte iets met Oost-Duitsland te maken had álles wat men kon vinden zeer gedetailleerd vast. Op die manier probeerde men vooral de eigen burgers onder de duim te houden. De Stasi hield zich nog aan de eigen (krankzinige) wetten, maar wat Facebook doet met de gebruikers is in Europa totaal onwettig en moreel ziek! Nee, we overdrijven niet.
Wij vinden het dan ook verbijsterend stom dat zó veel gebruikers in Nederland en de wereld zich laten misbruiken door de eigenaren van Facebook. Hun enige doel is om macht over de wereldbevolking te krijgen en de totale heerschappij te verwerven. En het klopt dat zij niet de enigen zijn, maar dat maakt het niet minder erg.

 

Promotie voor digitale radio (DAB+)

DAB+

[12 oktober 2014]

Er blijkt een reclamecampagne op de radio bezig te zijn, met als doel het promoten van digitale radio. De FM-band zal op termijn immers gaan verdwijnen. Het nieuwe systeem DAB+ zou ‘kraakheldere digitale geluidskwaliteit’ bieden, storingsvrij zijn en altijd en overal te ontvangen. De waarheid ligt iets anders. Digitale geluidskwaliteit staat gelijk aan slechtere geluidskwaliteit, vergelijkbaar met CD- en MP3-kwaliteit. Op onze nieuwe DAB+ radio luisteren we dan ook bij voorkeur naar de “ouderwetse” FM-band. Wat men ook anders wil beweren, die is altijd storingsvrij en heeft een hogere geluidskwaliteit dan het digitale signaal. Ook is DAB+ véél kritischer als het gaat om de ontvangstgevoeligheid. De analoge FM blijft ook onder slechtere omstandigheden nog wel te horen, maar bij DAB+ moet de antenne van een portable radio geheel uitgetrokken en goed gericht zijn. Anders stopt de ontvangst compleet. Ook zijn er nauwelijks buitenlandse (in ons geval Duitse) stations te ontvangen. Voor ons zou de FM-band dan ook nooit hoeven te verdwijnen. Maar DAB+ zou goedkoper zijn, en dan houdt alles op.

 

Diefstal vrachtauto

[11 oktober 2014]

Op televisie zien we in de diverse reality-programma's allerlei vormen van criminaliteit voorbijkomen. En we verbazen ons er wel eens over dat we die criminaliteit in het dagelijkse leven zelden tegenkomen. Vanmiddag hebben we echter een glimp van de misdaad te zien gekregen.
We staan op een parkeerplaats direct na het dorp De Pollen en zien eerst een grote vrachtwagen van links komen aanrijden. De chauffeur rijdt stapvoets over de vele drempels die er in de weg liggen. Het is gaan regenen en de weg kan daardoor ook nog glad zijn.
Even later horen we aan het geluid dat er van de andere kant een auto met hoge snelheid over de natte weg komt aanstormen. Het blijkt een lange vrachtauto-cominatie met aanhanger te zijn. De snelheid is minstens 80 km/h, en dat op een smalle bochtige weg met een snelheidslimiet van 60 km/h.
Vóór ons zit een drempelplateau in de weg, en de aanhanger van de auto schiet bij het oprijden ervan een heel eind de lucht in. Eerst denk ik dat er in de aanhanger een of ander zwaar - losgeraakt - apparaat staat, maar het kan ook zijn dat de aanhanger leeg is. In elk geval komt hij met zo'n donderend geweld neer, dat het op een explosie lijkt. Daarbij lijkt het alsof hij kantelt en dreigt om de hele combinatie voor onze ogen te laten verongelukken. Bij het afrijden van de drempel gebeurt hetzelfde.
We schrikken hier zó hevig van, dat we niet in staat zijn om details te noteren, zoals opschriften. We zien wel dat de aanhanger geen kentekenplaat heeft en dat er een kleine zwarte personenauto pal achter rijdt.
De chauffeur van de truck rijdt met dezelfde snelheid verder over de andere drempels, steeds enorme knallen veroorzakend.

Volgens ons kan dit niet goed aflopen. Van de combinatie zal op deze manier weinig overblijven en de aanhanger zal een keer losschieten en mogelijk ander verkeer raken.
We komen tot de conclusie dat we hier te maken hebben met diefstal van een vrachtauto. Ongetwijfeld net gepleegd. Omdat de grens met Duitsland dichtbij is, en de combinatie in die richting rijdt, is ons vermoeden dat het om Poolse criminelen gaat. Die teisteren al heel lang de Nederlandse en Duitse grensgebieden.
Gezien de verwoestende wijze waarop ze met de truck rijden, is het hen misschien alleen te doen om de lading in het voorste deel van de combinatie.

 

Webzijde Fraudehelpdesk vervalst

[27 september 2014]

Wat de Fraudehelpdesk waarschijnlijk nog niet weet, is dat de webzijde fraudehelpdesk.nl zelf ook ten prooi is gevallen aan vervalsing.
Deze overheids-webzijde is in zijn geheel gekopieerd, alleen zijn de originele links bijna allemaal vervangen. Daardoor kan het zijn dat een argeloze bezoeker te maken krijgt met malware of diefstal van persoonlijke gegevens.
Kijk dus altijd erg goed uit voordat u op een link klikt en/of een melding wilt doen.

De juiste webzijde heeft als adres:
http://www.fraudehelpdesk.nl/

De vervalste heeft als adres:

http://www.fraudehelpdesk.nl.campaiinteractive.nl/

 

Fraudehelpdesk en Hans Kazàn in Zwolle

[27 september 2014]

Vandaag, zaterdag 27 september 2014, staat de Fraudebus van de Fraudehelpdesk (fraudehelpdesk.nl) in Zwolle op het Grote Kerkplein. Illusionist Hans Kazàn geeft er vanaf 13.30 uur een optreden. Hij staat erom bekend dat hij dingen kan laten verdwijnen, zoals geld. Het zou mooi zijn als hij dat ook kon met alle fraudeurs, maar helaas...

De Fraudehelpdesk is een initiatief van de overheid, en men kan er allerlei vormen van fraude melden. De meeste aandacht gaat momenteel uit naar fraude via internet en e-mail. Allerlei instellingen, waaronder vooral banken, worden misbruikt voor fraude en vervalsing.

 

Lipo-13 “afslankhype”

Lipo13

[26 september 2014]

Nog nooit van gehoord, en toch is de Belgische ‘Fatkiller’ overal alweer uitverkocht! Waarom adverteert men er dan toch nog mee? Ach, het maakt ook eigenlijk niet uit of u nu wel of niet zo'n onnozel tabletje inneemt! Deze zogenaamde “afslankhype” is toch weer volledig nep. Net als alle 763 (of zo) voorgaande afvalmiddelen.

 

Facebook = Fakebook

[10 september 2014]

Facebook heeft 83 miljoen nep-leden, volgens opgave van Facebook zelf. Een groot deel van die fake-accounts wordt gebruikt voor criminele activiteiten.

 

NPO

[19 augustus 2014]

De Nederlandse omroepen klagen steen en been over opgelegde bezuinigingen. Daarentegen hebben alle radio- en televisiezenders vandaag een nieuwe naam gekregen. De zoveelste verandering in de loop der tijd.
Alle namen beginnen nu met NPO: Nederlandse Publieke Omroep. De domeinnaam npo.nl heeft men moeten kopen van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie voor € 100.000,00!
Tel daarbij op de andere kosten van de wijzigingen, die minstens eenzelfde bedrag vergen, en u weet dat de Nederlandse publieke omroep weer minder geld besteden kan aan het maken van mooie programma's.

 

Postnl bezorgt pakjes op zondag

[18 augustus 2014]

De tarieven van gewone post gaan regelmatig omhoog en de dienstverlening gaat sterk omlaag. Daarentegen heeft Postnl nu besloten om te gaan starten met de bezorging van pakjes op zondag. Een rampzalig voornemen, zoals we zullen zien.