Korte berichten - 25

Lastige kranten

Dagblad Tubantia Foto: Wikipedia

30 december 2017

De Persgroep Nederland heeft een groot aantal landelijke en regionale kranten in zijn bezit. En zoals men zelf zegt is een van de doelstellingen "willen winnen". Dat betekent "in alles de beste zijn", maar volgens ons vooral om zoveel mogelijk kranten te verkopen. Een op zich gezonde doelstelling, want anders komt er te weinig geld binnen.
De krant die wij het beste kennen is De Twentsche Courant Tubantia, en die lukt het nog altijd om de kwaliteit op hoog niveau te houden. En men doet er alles aan om de inwoners van het verspreidingsgebied daarvan te overtuigen door middel van een gratis proefperiode of abonnement met korting.
Na afloop van zo'n periode wordt de lezer echter herhaaldelijk lastig gevallen met telefoontjes waarin getracht wordt om hem voor een langere periode te binden. Als gebelde laat weten geen prijs te stellen op dergelijke telefoontjes, verwijst men naar het "Bel Me Niet-register" waar men zich kan afmelden.
Tubantia zelf heeft geen boodschap aan het register, want wettelijk gezien mag men bestaande klanten altijd bellen. De frequentie en de tijdstippen waarop men dat doet zijn echter een krant als Tubantia onwaardig en werken averechts.
Enkele nummers die de krant regelmatig gebruikt: 053 4774649 en 053 4850397

 

Gratis De Telegraaf

11 oktober 2017

Zaterdag staat er in het winkelcentrum een jongeman naast een stapel kranten van De Telegraaf. Hij geeft geïnteresseerde passanten een gratis krant en stelt de vraag of men die krant weleens leest. Een echtpaar dat wel een krant wil hebben, krijgt nóg een vraag: of men ook gratis een cadeaubon wil. En hij pakt een stapel bonnen alsof hij die meteen gaat overhandigen. De man en vrouw knikken argwanend, en de jongen begint meteen met: "Ik zal het even uitleggen". Hij begint een betoog en krabbelt allerlei cijfers op de krant tijdens zijn verhaal. Het blijkt dat de mensen de cadeaubon krijgen als ze een gratis tweejaars abonnement nemen op De Telegraaf. Daarnaast krijgen ze ook nog een maandblad én een dik boekwerk. Ze moeten alleen in de goeie postcode zitten én nu meteen beslissen.
Het enige wat er betaald moet worden is de losse verkoopprijs van de zaterdagskrant vermeerderd met 90 cent voor de bezorger. Dat is nog altijd minder dan de prijs van een abonnement, maar allesbehalve gratis. En volgens de wet moet gratis ook écht gratis zijn. Een aanbod met dubieuze kanten dus. De man en vrouw gaan er niet op in, de jongen legt de cadeaubonnen weer terug en geeft de mensen de bekladde krant mee.

 

Jumbo: 'We houden de prijzen laag'

Jumbo

29 september 2017

Supermarkt Jumbo doet er alles aan om de klant te laten denken dat hij daar het goedkoopst terecht kan. Sommige vaste klanten hebben echter geconstateerd dat het bedrag op hun kassabon week na week een stijgende lijn vertoont. Ondanks de enorme spandoeken bij de winkel die het tegendeel beweren.
Een andere ergernis is het verdwijnen van merkartikelen, bijna alles heet nu Jumbo. Veel klanten gaan ervan uit dat die producten identiek zijn aan de merkartikelen waar ze op lijken. Dat is aanvankelijk vaak wel het geval, maar na verloop van tijd daalt de kwaliteit soms aanzienlijk. Als voorbeeld: slaatjes van Johma zijn in de Jumbo-versie onsmakelijk geworden doordat ze stukjes rauwe(!) aardappel bevatten, en kroppen bloemkool zitten zó vol met beestjes zoals rupsen en andere troep, dat ze maar weggegooid worden. Zo wordt 'goedkoop' heel snel duurkoop!
Een laatste 'troef' van Jumbo om de klant weg te jagen is de onbeschofte wijze waarop hij nu wordt aangesproken. En dan hebben we het niet over het "Beste buurtbewoner" dat nergens op slaat omdat er in maar heel weinig buurten een Jumbowinkel is te vinden.

 

Zorgtoeslag met raadsels

11 augustus 2017

Een paar weken geleden stuurt de Belastingdienst een 'dreigende' brief, gedateerd 11 augustus 2017:

“Uw definitief berekende zorgtoeslag over 2016 is € 994.
U hebt te veel zorgtoeslag ontvangen. Daarom moet u € 4 terugbetalen.
Binnenkort ontvangt u een acceptgiro van ons en informatie over een betalingsregeling.”

Die brief met acceptgiro komt een dag later, met als dagtekening 9 augustus 2017.
De ontvanger gaat onderzoeken wat er aan de hand is.
Hij deelt 994 door 12 en dat levert 82,8333333333 op. De maximale zorgtoeslag is 83 per maand, hetgeen neerkomt op 996 voor het hele jaar. De Belastingdienst werkt alleen met hele bedragen.
Bij controle van de ontvangen bedragen ziet de man dat hij elke maand 83 euro heeft ontvangen met uitzondering van twee maanden als er 84 euro is bijgeschreven op zijn bankrekening.

De Belastingdienst heeft dus inderdaad vier euro teveel uitbetaald, maar het is wel ietwat vreemd dat men dat niet gewoon verrekent met de toeslag van dit jaar.
Dit jaar zal er vermoedelijk iets soortgelijks gaan plaatsvinden. De Belastingdienst heeft namelijk twee keer het juiste bedrag overgemaakt, en de overige maanden steeds 1 euro teveel.
Men moet hun computers en programma's misschien eens doorlichten op fouten of inbrekers!

 

Rechtenkrom is dom

RechtenKrom

29 juli 2017

Een juridische onderneming die geen onderscheidende naam weet te verzinnen en zich van plagiaat meent te moeten bedienen, kan nooit veel goeds in de zin hebben. Wij zouden er in elk geval heel weinig vertrouwen in hebben! Hopelijk weten de 'juristen' dat men in een rechtszaak over de naam zich zondermeer op glad ijs bevindt.
Afgezien daarvan zijn er nog meer vage en rammelende zaken over dit bedrijf te vinden. Wees dus gewaarschuwd!

 

Je bent gek als je

gek

8 mei 2017

Je bent gek als je:
1. De basisregels van de Nederlandse taal niet kent;
2. De lezer op een achterlijke wijze met Je en Jij aanspreekt;
3. De reclame van andere winkels imiteert.

 

1-KLV-22

6 mei 2017

1-KLV-22 is het kenteken van een zilvergrijze Volkswagen die vanmiddag bij een restaurant aan de Walstraat in Rijssen geparkeerd staat. Twee voetgangers wachten ter hoogte van de auto op een andere die op de stoep geparkeerd staat en achteruit rijdt om weg te kunnen gaan. De voetgangers staan dicht tegen de VW aan, omdat die de stoep deels blokkeert. Plotseling begint de auto achteruit te rollen tegen één van de voetgangers aan, die daardoor bijna zijn evenwicht verliest en onder de auto dreigt te komen. De auto maakt geen enkel geluid en de chauffeur maakt ook op geen enkele manier duidelijk dat hij wil vertrekken.
De voetgangers hebben de chauffeur niet eens opgemerkt in de auto, omdat de ramen zó donker zijn dat inkijken bijna onmogelijk is. De chauffeur neemt niet eens de moeite om uit de auto te stappen en te kijken of de voetganger misschien geblesseerd is. Als die naar hem schreeuwt dat hij zijn spiegels moet gebruiken, heft hij zijn handen op als gebaar van onmacht of zoiets.
Als de VW een elektrische auto mocht zijn, dan is het duidelijk hoe gevaarlijk die kunnen zijn. Vooral als de ramen zó donker getint zijn dat de chauffeur nauwelijks naar buiten kan kijken.

 

Andullatie in Almelo

Andullatie in Almelo

7 mei 2016

Fysiotherapiepraktijk De Graven Esch in Almelo leent zich voor het houden van de "Pijnverlichtingsdagen" van Home Health Products (HHP), die daarmee probeert de Andumedic - een tril- en warmte-matras van rond de vierduizend euro - aan de man of vrouw te brengen. Op de achterkant van het reclamekrantje van het bedrijf staat een bon waarop geïnteresseerden alleen naam/voornaam en omschrijving van de klacht of aandoening dienen in te vullen om "een Andullatiesessie afgestemd op uw klachtenbeeld" te krijgen. Dat zegt volgens ons voldoende over de "werking" van de gezondheidsmatras.

Zie verder de rubriek Nonsens.

 

Zelfmoorden en maatschappelijke druk

7 april 2016

Naar aanleiding van de vele burn-outs en recente zelfmoorden - zoals die van Wim Brands afgelopen maandag - gaan er stemmen op om de maatschappelijke druk te verminderen. Dat is een zinnig streven, dat even makkelijk als onmogelijk te verwezenlijken is:
Verbied alle social media;
Herstel de vrije zondag en sluit de winkels op die dag;
Zorg voor meer rust en stilte in steden en bossen!
Zo eenvoudig kan het zijn, en zo was de situatie enkele tientallen jaren geleden nog in veel delen van Nederland.