Mijn vriend de Holist (1)

17 maart 2004

Ik zou hem geen oplichter willen noemen, verre van dat zelfs. Ik zou hem ook geen fantast willen noemen, daarvoor is hij te serieus. Waarom ik dan toch hier over hem schrijf? Omdat ik hem als voorbeeld wil stellen.

Veel oplichters weten heel goed wat ze doen als ze mensen bedriegen, en het gaat ze meestal alleen om geld. En geld betekent weer macht.
Met het mondje beweren ze de mensheid te willen helpen, maar in werkelijkheid hebben ze alleen boodschap aan zichzelf. Daarentegen heb je ook mensen die oprecht iets voor anderen proberen te doen. Helaas zijn er onder hen die in eerste instantie zichzelf bedriegen. En daarmee uiteindelijk ook hun patienten.

Ik zeg patienten, omdat het daar meestal om gaat.
Karel is namelijk een genezer, een alternatief genezer.
In werkelijkheid geneest hij geen mensen, maar hij denkt zelf waarschijnlijk van wel.
Hij heeft namelijk een aantal cursussen gevolgd en héél veel boeken gelezen. Veel zéér onbegrijpelijke boeken, waarin ik na de eerste drie regels al de kluts kwijt raak.
Karel heeft niet veel schoolopleiding gehad, maar hij beweert die boeken te snappen. En dat snap ik dan weer niet.
Maar hij beschouwt mij als zijn vriend, en ik laat hem in zijn waarde. Want ik heb niet het gevoel dat hij onoprecht bezig is.

Karel woont maar een paar straten van mij vandaan en hij heeft een “praktijk” aan huis.
Echt veel patienten heeft hij niet onder behandeling, en dat is maar goed ook. Want er komen mensen bij hem die zeer zwaar psychotisch zijn en door niemand meer geholpen kunnen worden. En mensen als Karel snappen niet, of willen niet snappen, dat je met een paar alternatieve cursussen en zónder enige medische kennis je niet moet wagen aan mensen die niet meer te redden zijn.

Hoe komt iemand als Karel er toe om zich te gaan opwerpen als alternatief genezer? Zoals vaak komt zoiets voort uit grote persoonlijke problemen.
Karel's gezin - vrouw, zoon en twee dochters - is door scheiding en andere problemen uit elkaar gevallen. Karel heeft jarenlang zijn tienerdochters alleen opgevoed. Geen van de vier wil hem nu nog zien.
Karel heeft hartklachten en andere gezondheidsproblemen.
Karel's hoog gespecialiseerde technische baan is door problemen weggevallen.
Zijn leven is dus van alle kanten in de versukkeling geraakt, en omdat de “normale” medische wereld niet kan omgaan met een complex van medische en psychische klachten, is Karel buiten de boot komen te vallen.
En waar zoekt iemand dan zijn heil? In het “alternatieve” circuit.

Op zo'n manier kan een op zich nuchtere en cynische technicus een draai van 180 graden maken en een alternatieve en zweverige persoon gaan worden, die door zijn omgeving niet meer wordt begrepen.
Omdat ik Karel alleen ken zoals hij nu is, heb ik ook geen reden om over zijn verleden te oordelen. Wél weet ik dat veel mensen die erg druk zijn met het helpen van anderen vooral ook zichzelf proberen te helpen. Door mensen te zoeken die er nog veel beroerder aan toe zijn dan zijzelf, en ze een behandeling aan te bieden, gaan ze zichzelf wijsmaken dat ze hun eigen problemen overwonnen hebben.

Karel beweert tegen mij vaak dat hij door zijn alternatieve studies zijn eigen lichamelijke en psychische klachten volledig heeft overwonnen. Maar aan de andere kant laat hij zich ook een keer ontvallen dat hij, door mij te behandelen, er zelf ook beter van zal worden! Ik snap ongeveer wat hij bedoelt, en het is ook daarom dat er totaal geen reden voor is dat ik mij laat behandelen door hem.

“Innerlijk Vrij”, zo noemt Karel het foldertje waarin hij zijn therapeutische kwaliteiten aanprijst. Hij biedt de mensen uitzicht op: “Vrij van lichamelijke klachten, Vrij van psychische klachten”.
Om dat te bereiken, bedient hij zich van een scala aan technieken en inzichten:
Gesprekstechniek, neuromassage, licht-energie, regressie- en reïncarnatietherapie, Therapeutic- & Healing Touch, Intuïtieve ontwikkeling, droomtherapie, Rebirthing & Primal, Padwerk en Sjamanisme.
Wat ik heb begrepen is dat zijn behandeling vooral neerkomt op een stevige en langdurige massage.

Het lijstje met klachten die verdwijnen door Karel's behandeling bevat alle gangbare zaken zoals: buik-, hart-, oor-, neus- en keelklachten, migraine, reuma, vermoeidheid, stress, baarmoeder- en rugklachten, maar daarnaast ook: angstdromen, psychoses, incest, pedofilie en kleptomanie!
Verder beweert Karel kinderen en baby's te kunnen bevrijden van leer- en concentratieproblemen, stotteren, faalangst, bedplassen en huilbuien.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, bewerkstelligt hij ook nog wonderen bij paranormale beïnvloedingen door anderen, wanneer men stemmen hoort, meerdere persoonlijkheden heeft of lijdt aan achtervolgingswaan.

Naast zijn werk als therapeut, is Karel ook nog druk als docent van een door hemzelf geschreven cursus “Holisme” bij de Volksuniversiteit. Bij te weinig aanmeldingen komen de cursisten bij hem thuis.
Ik zal niet uitweiden over het begrip holisme en de cursus, behalve dat Karel zo verstandig is om zijn teksten te laten controleren door mensen met een beter taalgevoel dan dat van hemzelf.
Omdat hij een keer een nieuwe cursus wil laten beoordelen, vraagt hij mij en nog een kennis of we op zondag, direct na de middag, bij hem langs willen komen. Het is niet mijn favoriete tijdstip voor zoiets, maar we hoeven alleen maar te luisteren en eventueel commentaar te geven.
We zitten aandachtig naar zijn voordracht te luisteren, als hij bij het onderwerp “mantra's” ons vraagt om een bepaalde mantra te gaan zingen. Ik ben daar absoluut niet van gediend, en neem me dan ook voor gewoon mijn mond dicht te houden.
De andere kennis denkt er precies zo over, en hij zegt dat ook hardop. Daarop ontstaat er een knetterende ruzie tussen de twee, en de kennis zal naderhand nooit meer deugen in de ogen van Karel.

Door de cursus holisme ontstaat er belangstelling van de pers, en er verschijnt een interview met Karel in de krant. Erboven staat in grote letters: “Mens is in hoge mate in staat zichzelf te genezen”.
Karel is helemaal verguld met de aandacht.
Als een medewerker van het paranormale programma van de lokale omroep bij me komt voor een interview, stuur ik deze door naar Karel met de opmerking dat hij vast een veel interessanter verhaal kan vertellen. Sind die tijd komt Karel regelmatig in het programma, waarvoor hij mij dankbaar is.

Het is een zaterdagavond in de maand juli van 1997 als ik ineens de telefoon pak om Karel te bellen. Gewoonlijk bel ik nooit op zaterdagavond en hebben we ook alleen telefonisch contact als dat nodig is.
Ik heb geen speciale boodschap en het blijkt ook dat Karel niet thuis is. Iets wat ik anders nóóit doe, doe ik nu wel: ik spreek een boodschap in op Karel's antwoordapparaat.
Later hoor ik dat ik heel bezorgd vraag of het wel goed met hem gaat, en dat ik verder niks bijzonders te melden heb.

De volgende dag, op zondagmiddag, gaat de deurbel. Er staan drie onbekende mensen voor de deur. Twee vrouwen en een man.
Ze vragen of ik Karel ken. Als ik dat bevestig en wil weten waarom ze dat vragen, vertellen ze zijn kinderen te zijn. Ik laat ze binnen, en het schokkende nieuws komt eruit: Karel ligt in een ziekenhuis in Enschede.
Hij heeft zaterdagavond een beroerte gekregen terwijl hij alleen in een afgelegen bos aan het wandelen was.
Hij is verlamd, kan nauwelijks praten, maar heeft als eerste naar zijn beste vriend gevraagd. Wiens naam hij, door geheugenverlies, niet meer weet.
Dankzij mijn ingesproken boodschap op het antwoordapparaat hebben de kinderen mij weten op te sporen! Verder