Dirk Schrik, Enschede

30 november 2011

De heer Schrik woont in Enschede aan de B.W. ter Kuilestraat, en hij reageert in september op een advertentie van Riet waarin ze huisraad te koop aanbiedt in verband met verhuizing. Het contact tussen Schrik en Riet resulteert in een bezoek van de man aan haar woning aan de Pathmossingel.
Hij wordt daarbij vergezeld door drie personen: een oudere Poolse dame, een jonge Roemeense man en een Turkse man. De Poolse dame, Halinka, zou zijn vrouw of ex-vrouw zijn. De jonge Roemeen huurt samen met zijn Roemeense vriendin een kamer bij Dirk, evenals de Turkse jongeman, die op zolder verblijft. Halinka geeft nimmer haar contactgegevens prijs, dus waar zij woont is onduidelijk.

Dirk en zijn metgezellen laten hun oog vallen op de vloerbedekking, grote koelkast met vriesvak, magnetron, tweepersoonsbed, 2 nieuwe bedbodems, 2 nieuwe matrassen, commode, 3 ladenkasten en televisietafel met draaiplateau. Voor een prikkie (€ 175,--) kunnen ze alles meenemen.
De Roemeense jongen helpt later met het verwijderen van enkele lampen, en omdat hij student is krijgt hij daarvoor gratis een zware bureautafel met kastje. De andere jongen wil eigenlijk graag de ronde bedbank hebben, maar aarzelt nog. Waarop Riet zegt dat hij de bank gratis mag meenemen, als hij álle vloerbedekking uit de woning komt verwijderen. De jongens zijn enthousiast en zeggen toe graag te zullen helpen met het ontruimen van de woning.

De Poolse dame is weg van de elektrische oven met gasfornuis en wil hem graag hebben. Schrik waarschuwt meteen dat ze, als Poolse, alles gratis wil en niets wil betalen. Inmiddels heeft Halinka verteld schoonmaakster te zijn bij het Leger des Heils en geroemd te worden om haar grondige arbeid. Daarom komt Riet met het voorstel dat de vrouw de woning komt schoonmaken in ruil voor de oven. Halinka gaat akkoord. Ze benadrukt dat ze de afspraak altijd zal nakomen en dat men écht op haar kan rekenen, ze zal de hele woning grondig reinigen. Ze wil de oven eigenlijk direct meenemen, maar Riet wil hem nog eerst schoonmaken en afsluiten.

De heer Schrik komt dan met een vreemd verzoek. Hij vraagt om een sleutel van de woning, zodat hij en zijn mensen er altijd in kunnen! In de woning staan nog veel persoonlijke bezittingen, en Riet weigert dan ook verontwaardigd. Het risico dat de woning gekraakt wordt, is veel te groot. In Enschede geef je niet zomaar woningsleutels af aan vreemde mensen!

Later komen de jongens de afspraken aanvankelijk goed na. Ze verwijderen de vloerbedekking die ze kunnen gebruiken en voeren de rest af. Maar nadat ze alle goederen voor zichzelf hebben opgehaald, laten ze zich niet meer zien en laten ze Riet zitten met nog niet verwijderde vloerbedekkingen en andere klussen die ze nog voor haar zouden opknappen.

Alle contacten en afspraken verlopen via Dirk Schrik. Schoonmaakster Halinka komt uiteindelijk nog twee keer opdagen, beide keren úren te laat. De eerste keer komt ze alleen het fornuis ophalen, en daarna nog een keer een klein uurtje om wat vluchtig poetswerk te doen. Een vervolgafspraak komt ze zelfs helemaal niet na, ze laat Riet vergeefs een hele middag wachten. Van de afgesproken grondige schoonmaak van het hele huis, zodat de woning volgens de regels kan worden opgeleverd, is geen sprake. Het werk komt uiteindelijk dus toch neer op de zieke Riet.

Bij het ophalen van het fornuis vraagt Halinka of ze de combinatietang van Riet mag lenen, zodat ze het apparaat kan aansluiten. Haar belofte om de tang onmiddellijk te zullen retourneren, komt ze nooit na. Of er nog meer goederen of materialen verdwenen zijn, is nu nog niet vast te stellen.

Riet beklaagt zich via e-mail bij Schrik, omdat zij Halinka niet op een andere wijze kan bereiken. Halinka heeft altijd schimmig gedaan over haar telefoonnummer en haar woonadres.
Schrik reageert afwerend en ongeďnteresseerd op de klachten. Hij komt notabene met het verwijt dat Riet zelf afspraken is gaan afzeggen en dat Halinka daardoor geen interesse meer zou hebben gehad.

De gemaakte afspraken met de jongens en met Halinka vormen rechtsgeldige overeenkomsten, en het ontvreemden van gereedschap is diefstal. Recht & Krom deelt de heer Dirk Schrik dan ook mee dat hij mede-aansprakelijk is voor de geleden schade. En dat er aangifte bij de politie zal volgen, als de gestolen tang niet binnen de gestelde termijn is terugbezorgd.
Schrik is zo dom om hier niet op een passende wijze op te reageren. Hij komt aanzetten met onfatsoenlijke, beledigende en leugenachtige uitspraken. Volgens hem is de tang persoonlijk door Halinka aan de voordeur overhandigd aan Riet. Op welke dag en welk tijdstip vermeldt hij natuurlijk niet...

Maar in elk geval is het nu wel duidelijk wat voor vlees we in de kuip hebben met deze nachtwaker bij het Leger des Heils. Als je zo met mensen omgaat dan kun je op de consequenties rekenen.
En achteraf vraagt Riet zich af of alle goederen die ze heeft afgestaan wel voor eigen gebruik zijn. Ze ontdekt namelijk dat Dirk Schrik handel drijft met gebruikte goederen en al jaren een eigen winkeltje heeft op de Weerselose Markt. Als hij de goederen op deze wijze wil verkrijgen, dan moeten potentiële slachtoffers hiervoor ernstig gewaarschuwd worden.