Kleeneze

14 berichten

Van: Helma van der Aar [15 november 2010]

Bij toeval kwam ik op dit forum terecht omdat ik op internet wilde weten hoe het met het MLM bedrijf Kleeneze momenteel gaat. Toen dit bedrijf enkele jaren geleden voor het eerst Nederland binnen'gleed' heb ik mij aangemeld, de nodige spullen aangeschaft en heel enthousiast begonnen. Al vrij snel had ik 2, voor mij onbekende, mensen gevonden die dit werk ook wilden doen en zij zijn ook zeer enthousiast begonnen nádat zij hun pakket hadden aangeschaft. Alle 3 zijn we hiermee in zee gegaan omdat je de boekjes in de juiste (!) brievenbussen achterlaat en niemand lastig valt omdat je de boekjes bij de voordeur weer weghaalt...

Helaas blijkt dit niet in iedere omgeving goed aan te slaan omdat wij alle 3 de ervaring hebben gehad uitgescholden te worden door bewoners óndanks het feit dat we er niemand mee lastig vielen vonden wij. Een van de 2 dames is zelfs achterna gezeten en vreselijk geslagen waardoor ze helemaal niet meer kon functioneren (oh wat heb ik me vreselijk schuldig gevoeld, onterecht, dat weet ik wel, maar toch... ik had haar over dit werk verteld en kreeg tot overmaat van ramp ook een hele tirade en beschuldigingen van haar man over me heen....  voor iemand als ik met een klein zieltje valt dat niet mee...)

Maar goed, ik ondervond ook steeds slechtere reacties (ik hield rekening met de stickers op de brievenbus uiteraard!) en het kostte me uiteindelijk veel geld (ik moest steeds nieuwe boekjes aanschaffen want niet iedereen, lees: bijna niemand, geeft zijn boekjes terug) én heel veel tijd, de bestellingen kwamen ook niet echt binnen. Het werk ging me erg tegenstaan, soms ging ik zelfs met knikkende knieën langs de deuren. Daarnaast, en dat is eigenlijk heel erg belangrijk in deze business, kreeg ik geen feedback van mijn upline/sponsor (de persoon waarbij ik mij had aangemeld) Dit blijkt héél erg belangrijk want ik heb op het eerste congres van Kleeneze in Amsterdam zéér succesvolle Nederlandse teams gezien, het wérkt maar alleen met een goed begeleidend team boven je.

MLM heeft helaas een negatief imago maar dat is zeer onterecht, dit durf ik te schrijven ondanks mijn slechte ervaring zoals hierboven omschreven. Maar, voor mij werkt dit bedrijf blijkbaar niet, ik wilde nooit meer iets met een of ander MLM bedrijf opnieuw proberen.... wilDE, inderdaad.
Onlangs is er nl. bij toeval (ik ging voor héél iets anders naar iemand toe) een voor Nederland nieuw bedrijf op mijn pad gekomen. Bij dit bedrijf hoef je NIET (!) te investeren of iets te bezorgen. Het kán wel maar is in principe niet nodig om er iets mee te verdienen. Jawel, ook dát blijkt dus mogelijk te zijn.

Als men dit werk wil doen ontvangt men een registratienummer (kan online) en bestelt men produkten om eventueel eerst te testen. Men wil graag de mensen via mond-op-mond reclame op de hoogte brengen vanuit eigen ervaring met deze produkten. Ná het uiten van mijn MLM-ongerief en -argwaan ben ik verder beleefd blijven luisteren en heb thuis meer op internet over dit bedrijf en de produkten uitgezocht.
Nu, enkele weken later ben ik helemaal om! Vriendelijker kan haast niet en de produkten die ik gebruik van dit bedrijf gebruikte ik tóch al dus verander ze gewoon om in hun merk en ben daarmee nog gezonder bezig ook. (bijv. shampo, tandpasta, omega3-pillen, waspoeder enz. enz.) Ik wil hier wel mee gaan starten.

Wat ik hier eigenlijk mee wil laten weten is dat MLM helemaal niet fout hoeft te zijn, het systeem werkt. (*)  Het bedrijf moet alleen goed bij je passen én, de begeleiding moet heel goed zijn. Dat houdt in dat áls men jou belt met de vraag of het gaat je niet meteen moet denken dat men het werk opdringt en argwaan krijgen, het is, als het góed is (ik moet hier natuurlijk wel voorzichtig zijn) alléén goed bedoelde aangeboden hulp/ondersteuning, je moet namelijk leren, oefenen en weten om het goed te doen.

(*) Ik plak hieronder een link waar je een hoofdstuk kunt lezen over MLM uit het boek van Robert Kiyosaki (van oa. het boek: Rijke pa/ arme pa) en Donald Trump 'waarom wij willen dat je rijk wordt'. Dit zijn 2 behoorlijk slimme (en rijke) zakenmensen, als zíj beweren dat dit werkt waarom zouden we dat dan niet gewoon aannemen?

 Recht & Krom: En waarom zouden de mensen nu ineens wél zitten te wachten op (de producten van) dit systeem?

Van: Jannie K. [24 september 2010]

Beste Bart S.

Jammer dat u er zo over denkt. De woorden onbetrouwbaar en slachtoffer zijn geheel onterecht! Ik ben zelf 1,5 maand geleden gestart met Kleeneze (in Nederland). Het is voor mij volkomen logisch dat je moet investeren in de catalogi! Er is geen enkel bedrijf dat je kan opstarten zonder een investering. Als kleeneze elke nieuwe distributeur een gratis starters pakket zou geven zou het leed niet te overzien zijn denk ik. Ikzelf had de investering van het starterspakket (99 euro) er binnen 1 week uit! Als je er helemaal niets aan doet en je catalogussen dus niet weg brengt, tsja dan zal je ook niets verdienen. Er is geen enkele distributeur die geheim zou houden wat hij/zij verdient met Kleeneze! Het ligt er een beetje aan wat jou verwachtingen zijn van de verdiensten. Natuurlijk haal je er niet meteen een full-time inkomen uit! Als je een cafe zou openen dan zit die toch ook niet gelijk vol met vaste klanten? Een bedrijf moet je opbouwen, ook met Kleeneze! En vooral omdat Kleeneze in Belgie nog niet officeel actief is, is dat juist nu een goed moment. Uiteraard bent u degene die de keuze maakt maar wie niet waagt wie niet wint. En de investering haal je er hoe dan ook altijd uit!
Succes!

Met vriendelijke groet,
Jannie K.

Van: Bart S. [13 september 2010]

Hallo,
Ik kom uit België en werd onlangs ook geconfronteerd met “kleeneze”. Het ziet me er allemaal veelbelovend uit en de motivatie om te starten wordt vlug gewonnen door het bedrijfje. Ik sluit me wel aan bij de mening van iemand onder jullie waarom wij als distributeurs moeten betalen voor hun eigen folders die wij voor hun in de brievenbussen moeten steken?? Ik denk dat Kleeneze hier al een pak winst maakt, onbewust van jou eigen inzet en motivatie. Ik krijg dagelijks mails van kleeneze over de manier van werken en over het verdienen als distributeur. En eerlijk gezegd, moest ik dit forum niet gelezen hebben, dan zou ik gestart zijn!
Toch denk ik dat ik het gezond verstand moet gebruiken en me moet aansluiten bij jullie reacties. In België is Kleeneze nog niet bekend en ik moest een pasje aanvragen voor een afleveradres in Nederland. Voor mij was het dichtstbijzijnd Stein geweest. Het pasje kost ongeveer 15€ per jaar. Ik ga toch besluiten dat ik zowel het startkapitaal van 150€ en het aanvragen van het pasje van 15€ ga sparen en gebruiken voor andere doeleinden, want dit is inderdaad vrij omslachtig en onbetrouwbaar.
Maar wat is tegenwoordig nog betrouwbaar als “thuiswerk”?? Ik weet het ook allemaal niet meer. Het wordt zo prachtig aangeboden allemaal en je gaat het nog geloven ook, en mensen die een beetje naïef ingesteld zijn, zoals ikzelf en dat geef ik toe, worden heel gemakkelijk een slachtoffer. En blijven achter met veel hoofdpijn, en “kleeneze” met het geld!

Van: Ton Boting [16 mei 2008]

Beste S.S., Roland en alle andere negatief denkende mensen over Netwerkmarketing. Op de eerste plaats, je moet helemaal niets. Maar de meeste mensen willen snel rijk worden en het liefst met niks doen. Ik breng nu al 3 jaar met veel plezier mijn catalogie rond en heb een aardige klantenkring opgebouwd. Mijn begin kosten waren € 150,00, en de eerste maal dat ik de catalogie rond bracht en weer ophaalde had ik 1 order. Ja alle begin is moeilijk en hier stoppen de meeste mensen al. Natuurlijk moet je een klantenkring opbouwen en dat kost tijd, maar ik spreek echt uit ervaring en ik heb al een vaste klantenkring opgebouwd, waarbij deze klanten bijna iedere keer als ik langs kom bestellingen plaatsen. Ik doe alles in de avond uren en breng meestal 50 catalogie per week rond waarbij ik vaak boven de € 1500 per 4 weken aan bestellingen ophaal. Verdiensten ongeveer € 400,00. Tijd ongeveer tussen de 5 en 10 uur per week. Niets is geheimzinnig bij Kleeneze en ik nodig jullie graag uit om van gedachten te wisselen onder het genot van een kopje koffie. Mijn telefoonnummer is 06... s.v.p. bellen tussen 18:00 uur en 19:00 uur.

Van: Natalie van Straten [16 mei 2008]

Graag reageer ik op de reactie van S.S. (geen naam). Ik ben blij dat even naar voren wordt gehaald dat pyramidespellen verboden zijn. Kleeneze is medeoprichter van de DSA, een overkoepelend orgaan dat dergelijke bedrijven in de gaten houdt en er voor zorgt dat de distributeurs eerlijk worden ingelicht en betaald. Pyramidesystemen zijn gebaseerd op het verdienen aan inschrijven van distributeurs i.p.v. het verkopen van producten.

Dit is een uitleg van de rechtbank Haarlem van 19 september 2007.
4.2. De rechtbank stelt onder verwijzing naar hetgeen daaromtrent is vermeld in de Memorie van Toelichting op de wijziging van de Wet op de kansspelen van 1997 - met partijen - voorop dat het onderscheid dat tussen piramidespelen in de zin van de Wet op de kansspelen enerzijds en multi level marketing (MLM) anderzijds wordt gemaakt, verband houdt met hun doel. MLM is - kort gezegd - een verkoopmethode, waarbij deelnemers producten inkopen voor een reële prijs teneinde ze met winst te verkopen en waarbij een te behalen voordeel in de vorm van een bonus, provisie of omzetpercentage dient om de verkoop te bevorderen. Bij een piramidespel betalen de deelnemers - kort gezegd - (uitsluitend) om het recht te verkrijgen tot deelname aan een organisatie of tot het werven van nieuwe deelnemers.

Ik wil er graag op wijzen dat het niet mijn taak is om het bedrijf te verdedigen, ik werk met Kleeneze en ben overtuigd van de wettigheid van dit bedrijf. Bestaat 11 mei nu 85 jaar, die discussie is zinloos.
Verder heb ik nooit aangegeven dat geld verdienen met Kleeneze makkelijk is, ik leg uit dat de werkzaamheden makkelijk zijn. Om geld te verdienen moet er hard worden gewerkt, dat geldt voor iedereen en zeker voor zelfstandig ondernemers, (mijn K.v.K.-nummer en persoonlijke gegevens zijn te vinden op mijn website).
Starten met een eigen onderneming kost geld, meestal heel veel geld. Starten met een bedrijf als Kleeneze kost ook geld, maar wel een fractie van de kosten voor reguliere ondernemingen. Van een startbedrag van 150 euro is geen sprake, een startpakket kost 75 euro maar kan worden aangevuld met meerdere dozen catalogi. Meer uitleg hierover op de site. Overigens stoor ik me zeer aan de mededeling dat de site vol onzin staat, iedere letter is waar (op eventuele spelfouten na natuurlijk).
Gelukkig ben ik overtuigd van het gezonde verstand van de meeste mensen die zelf hun conclusie kunnen trekken na het lezen van de informatie over Kleeneze. Je vindt het een geweldige kans of niet, iedereen maakt zijn eigen keuze. Ik heb ervoor gekozen om zelfstandig, vanuit huis een eigen onderneming te starten. Ik ben veel thuis voor de kinderen, heb geen baas om vrij aan te hoeven vragen en kan werken wanneer het mij uitkomt. Hoe harder ik werk, hoe meer ik verdien.

Van: S.S. [15 april 2008]

Hallo, ik wou jullie bedanken voor het forum van Kleeneze. Ik werd benaderd via Marktplaats terwijl ik iets aanbood. Ze heette Nathalie van Straten die ook op het forum staat en zegt hoe gemakkelijk het is. Maar wat me al meteen in het verkeerde keelgat schoot is toen ik las dat je 150 euro moest betalen als starter, maar dat verdien je wel snel terug blablabla. Daar geloofde ik het al niet meer, en de site is zo lang vol geklets en gebabbel dat het zo vreselijk nep overkomt, niet normaal. Ben blij dat er een site is zoals die van jullie.
En dat mens Maria Duval moet ook eens oprotten met haar kop in de bladen, waarom doen die bladen dit? Ik snap het werkelijk niet dat dit mag en kan. Ik heb 2 blz. gelezen erover en iedereen krijgt hetzelfde gebrabbel, dus dat is al erg nep te beschouwen. Ga vooral zo door!

Van: Marlou Visser [28 december 2007]

Hallo, mijn naam is Marlou Visser en ik zou graag willen weten wie altijd reageert op deze reacties?
Ik ben zelf ruim een jaar distributeur van Kleeneze en het bevalt me zeer goed. Ik ben moeder van 2 kleine kindjes en kan het werk makkelijk combineren met mijn huishouden en mijn gezin. Ik vind het erg jammer dat iemand zo negatief "spreekt" / schrijft over een dienst of produkt waar deze eigenlijk helemaal niks vanaf weet. Het is jammer dat je zo negatief bent over netwerkmarketing. Ik weet niet of je een reguliere baan hebt, maar is daar ook sprake van een pyramideverkoopsysteem? Ik bedoel maar te zeggen, dat de directeur van het bedrijf waar jij bij werkt ook een produkt zo goed mogelijk aan de man wil brengen, desnoods te verkopen. Deze heeft toch ook verschillende "levels" onder zich staan? Nou, dat is precies hetzelfde als bij MLM alleen dan zijn de distributeurs mensen die op een heel eenvoudige manier ondernemer zijn geworden, fulltime maar dit kan ook parttime. En het grote voordeel hierbij is dat je dit werk vanuit huis kunt uitoefenen en dat je niet gebonden bent aan gezette tijden waar je baas wel naar vraagt. Hoe sta je dan tegenover bedrijven zoals Herbalife, Emway of Tupperware? Allemaal bedrijven die met MLM werken, alleen bij deze bedrijven heb je een groter kapitaal nodig om distributeur te worden en daarnaast zit je ook nog vast aan verkooppraatjes, eigen voorraad en een aanzienlijke maandelijks terugkomend bedrag wat je moet betalen om distributeur te mogen blijven. Ja, ik moet je eerlijk bekennen dat je ook bij Kleeneze een beetje moet beschikken over wat gezond doorzettingsvermogen. Maar als je een goed klantenbestand hebt opgebouwd, kan je inkomen alleen maar hoger worden. En dit alleen door het systeem te volgen! Hierbij wil ik iedereen graag uitnodigen die "negatief" spreekt over Kleeneze om een bijeenkomst bij te komen wonen. Deze zijn geheel gratis en helemaal vrijblijvend. Bepaal dan voor jezelf of Kleeneze echt zo moeilijk te volgen is als andere mensen beweren, die er na een week al uitgestopt zijn!
Met vriendelijk groet, Marlou Visser.

Recht & Krom: Typisch MLM-geleuter! Vriendelijker kunnen we het helaas niet zeggen. Zoals altijd bij dit soort “positieve” reacties is er weer geen greintje onderbouwing van de verdiensten. Stuur nou eens een W&V-rekening en een jaarbalans op! Als ondernemer moet je die hebben. Evenals een vestigingsadres en een behoorlijk e-mailadres. Ondernemers die zich verschuilen achter een anoniem Hotmailadres wekken weinig vertrouwen.
En we herhalen nog één keer dat MLM, Netwerkmarketing en piramideverkoop strikt verboden zijn. Lees er de nieuwste Europese richtlijnen maar op na.

Van: Natalie van Straten [13 november 2007]

Hallo, mijn naam is Natalie van Straten en ik ben ruim twee jaar distributeur van de Kleeneze catalogus en producten. Ik breng regelmatig catalogi weg (200-400 per week) en verdien daarmee wel degelijk mijn extra inkomen. Verder heb ik een leuk team en ontvang ik daardoor ook maandelijks een bonus. Mijn hoogste cheque was 670 euro. Stoppen na een week bezorgen is jammer. Je kunt beter doorgaan totdat je je investering hebt terugverdiend. Kleeneze is vrij onbekend in Nederland en je hebt tijd nodig om een klantenkring op te bouwen. Over de betrouwbaarheid van het bedrijf kan ik heel kort zijn. Dit komende jaar bestaat Kleeneze 85 jaar. Dat zegt volgens mij genoeg. Van oplichting is geen sprake. Wie werkt wordt beloond.
Vriendelijke groet, Natalie.

Recht & Krom: 85 Jaar en nog altijd onbekend? Piramideverkoop was altijd al verboden, maar gisteren is een wet in werking getreden die deze verkoopmethodes nog strenger bestraft. Wat is trouwens uw KvK-nummer?

Van: Dick Hamelink [7 november 2007]

Ik heb zojuist besloten met mijn distributeurschap bij Kleeneze te stoppen. Ik heb ruim 250 catalogussen rondgebracht (en ook weer opgehaald) en heb net 32 euro aan bestellingen opgehaald. Dus dit is wel héél erg minimaal.
Wel heb ik 200 euro inleggeld moeten betalen voor een starterspakket met 200 catalogussen en een doosje vol propaganda-rotzooi met twee CD-rommetjes en een startershandleiding met een duidelijk Amerikaans-Engelse achtergrond. Bestellen en betalen met je CreditCard! En het klopt inderdaad hoor. Als je een bestelling wilt doen van nota bene de Kleeneze-klanten, dan moet je als Kleeneze-distributeur daarvoor betalen. Dit is toch uitermate vreemd!
Bovendien moest ik bij alle rond te brengen catalogussen een welkomstbriefje doen en een briefje met de dag waarop ik de catalogussen weer kwam ophalen. Ik heb toen dus voor eigen rekening zo'n 250 welkomstbriefjes en 250 briefjes met de dag van ophalen moeten printen. Dit kostte me nogmaals een dure cartridge van zo'n 20 euro. Dit was dus al 220 euro!
En of dit nog niet genoeg was, ik moest als ik bij het ophalen geen catalogus bij de deur aantrof een briefje in de bus doen van “wij hebben u gemist”. En ja, ook die moesten natuurlijk op eigen kosten worden vervaardigd en uitgeprint….
Het hield dus niet op. Maar d'r kwam nog meer bij. Regelmatig kreeg ik erg negatieve reacties op het bezorgen van de catalogus. Dit uitte zich vooral doordat mensen op bijvoorbeeld het welkomstbriefje schreven deze “post” absoluut niet meer te willen ontvangen. Dat zette mij ook aan het denken. Dat hier toch wel een luchtje aan hing. En oja, ik ben ook een paar keer aan de deur afgesnauwd. En daar zat ik ook niet echt op te wachten.
Kortom, ik ben blij dat ik binnen de 2 weken van de proefperiode gestopt ben en ik hoop nu maar dat ik die 200 euro teruggestort krijg. Ik heb mijn MLM lesje wel geleerd. Ze beloven heel veel, maar ze maken niks waar!

Van: Piet Beers [10 oktober 2007]

Ik sluit me geheel aan bij de vorige sprekers. Ik ben zelf Kleeneze-distributeur geweest, en het grote geld heb ik nooit gezien. Het is trouwens ook vreemd dat je voor de catalogi moet betalen terwijl je spullen voor dit bedrijf wilt verkopen.
Het is gewoon één grote nepperij.

Van: Roland [16 juni 2005]

Ik ben ook in contact gekomen met Kleeneze. En ze hebben me 'n tabel gestuurd met de prijzen van de catalogussen. 50 catalogi kosten € 50,-- enz.
Ik denk dat ik meer geld kwijt ben met het bestellen en wegbrengen van die dingen dan dat ik er mee verdien?

Van: J.H. [9 april 2005]

Wij hebben op een advertentie gereageerd van www.extrainkomsten.nl en daar werd ik thuis over opgebeld, en dit bleek van Kleeneze te zijn. Wij konden distributeurs worden en zouden daar heel veel geld mee verdienen. Wij hebben gelukkig op jullie site gekeken omdat wij ook een brief kregen van Amanda Kane. Wij hebben er dus van afgezien en zijn blij met jullie site.

Van: Legi & Dolf Polders [7 april 2005]

Ik heb met belangstelling je reactie gelezen over Kleeneze en het zou beter zijn als je je eerst eens echt verdiept in netwerk marketing.
Netwerkmarketing en multi-level marketing zijn niet verboden. Ze zijn wettelijk erkend, zoals Tupper Ware en Amway. Ook Kleeneze is wettelijk erkend en staat officeel ingeschreven bij de KvK en de belastingdienst. Piramideverkoop is wel verboden en dat is maar goed ook. Na de hoos van pyramide-achtige systemen denkt iedereen dat die nog steeds bestaan en worden opgezet.
Natuurlijk zijn er altijd mensen die teleurgesteld zijn en daarom negatief praten over netwerk marketing. Netwerk marketing is gewoon een soort business waarbij verschillende schakels in de verkoopketen worden overgeslagen. Hierdoor kunnen de mensen die hiermee meedoen meer verdienen. Netwerk marketing is en blijft echter gewoon werk. Je hebt wel je eigen bedrijf en je kan uiteindelijk er goed geld mee verdienen, maar je moet wel doorzetten. Als je denkt dat je snel rijk wordt dan kom je bedrogen uit. Maar met welke business wel?
Het grote verschil tussen piramide en netwerk marketing is dat bij een piramide-achtige systeem je veel moet betalen voor je producten of om mee te mogen doen en al dat geld gaat naar de top. Je gaat ook niet direct verdien maar pas na verloop van tijd (als je geluk hebt en voldoende mensen hebt aangebracht).

Wat feiten over Kleeneze:
Als je een team hebt en je team heeft geen grote omzetten, dan zijn je eigen verdienste ook laag (zo geen nul). Het dus erg belangrijk dat je je teamgenoten helpt zodat ook zij veel gaan verdienen.
Bij Kleeneze is het zelfs zo dat zodra je boven een bepaalde grens bent (de 24% grens) je naast je sponsor komt te staan en hij/zij nog maar een klein deel krijgt van wat jij totaal omzet.
In de sponsor zelf niet boven de 18% komt krijgt hij/zij zelfs niets van jouw omzet.
Als je je ingeschreven hebt als distributeur en je bedenkt je, stuur je je legitimatiekaart terug en je krijgt je inschrijfgeld terug (binnen twee weken na ontvangst van de kaart). Je hoeft geen voorraad te hebben. Als klanten bestellen, dan bestel je deze per internet en je krijgt dit twee dagen later afgeleverd. Niet goed, geld terug. De producten stuur je zonder kosten retour aan Kleeneze. Voor je aanloop periode krijg je bij Kleeneze 125 euro krediet (als je geen BTW nummer hebt) en 250 euro met een BTW nummer. Tot op heden zijn alle aanloopproblemen vlot en goed (ten gunste van de distributeurs) opgelost. Bij Kleeneze ga je direct verdienen (als je catalogussen rond brengt en weer ophaalt tenminste). Tot slot, we begrijpen je reactie. In de eerste jaren van netwerk marketing sprak niemand negatief hierover (denk aan Amway en Tupper Ware). Maar wie praat negatief over Herbalife (ook een netwerk marketing bedrijf). We hopen dat we hiermee iets hebben kunnen bijdragen aan je meningsvorming.
Our Future Team bied je de kans een om op parttime basis een tweede inkomen of een ongelimiteerd inkomen te verdienen, van 300 - 5.000 euro per maand of meer (binnen 3 tot 5 jaar). Iedereen met visie, doorzettingsvermogen en een juiste werkmentaliteit kan dit doen.

Recht & Krom: Helaas heeft je uitleg niet veel toegevoegd aan mijn kennis over piramideverkoop en netwerk-marketing. Het blijven rare en ondoorzichtige verkoopmethodes waar de meeste deelnemers echt niet beter van worden. Welke ondernemer wil nu graag concurrenten moeten werven om iets te verdienen? Door die eigenschap valt KleeneZe trouwens onder de piramidesystemen. Ook de verdienmogelijkheden worden op geen enkele wijze, met een realistisch voorbeeldje, aangetoond. Wel denk ik dat veel deelnemers zich hebben laten overhalen door de mooie verhalen en aanvankelijk dus te goeder trouw zijn.

Van: Lucien W. [28 februari 2005]

Mijn moeder wilde een tijd geleden extra geld verdienen, ze wilde graag iets van thuiswerk doen om zo wat meer in de maand over te houden. Zo kwam ze via via bij een bedrijf genaamd Kleeneze.
Ik herkende de naam, aangezien ik op mijn therapiegroep een van mijn mede-groepsleden hetzelfde zag lezen. En even later vertelde zij dat zij een bedrijfje wilde beginnen. Ik heb er toentertijd niet echt veel aandacht aan besteed, omdat het er allemaal wel prima uitzag. Maar ik kreeg argwaan toen mijn moeder steeds meer werd lastig gevallen door één van de topmensen van dat bedrijf, waarom ze niet wou doorzetten en waarom ze twijfelde.
Ik ben me daarna eens gaan verdiepen in het gebeuren, en hoe meer ik erover lees hoe vreemder ik het vind.
Het is de bedoeling dat je je bij Kleeneze aanmeldt en je wordt dan uitgenodigd voor een bijeenkomst. Daar wordt je dan verteld wat de bedoeling is. Je moet dus om te beginnen een netwerkje maken (groep, bedrijf, distributiepunt, whatever). Je moet dan catalogussen van Kleeneze inkopen voor een bepaald bedrag per stuk (€ 5,--).
Een “starterspakket” kost € 25,-- en daarna moet je de catalogussen bijbestellen met een minimum van 25 stuks per keer. Je bent dus altijd € 150,-- kwijt als je iets wilt beginnen.
Die catalogussen moet je dan uitdelen aan de mensen in een buurt van jouw keuze en die catalogus over enkele dagen weer ophalen en de bestelling opnemen. Als je dan klaar bent met je ronde bestel je de producten, en wanneer die bij jou geleverd worden mag je die gaan bezorgen aan je klanten om op die manier geld te verdienen.
Hoe meer catalogussen je hebt, hoe groter je wijk is en hoe meer mensen je in je groep hebt hoe groter je winst. Op die manier start je dus je eigen bedrijf via een nog veel groter bedrijf dat waarschijnlijk wel gestuurd zal worden door een nog groter bedrijf.
Als je het mij vraagt riekt dit behoorlijk naar piramidespelen. En de producten in de catalogus kun je omschrijven als onzinproducten (anti-statische kam, kaarthouder voor kaartspellen, wonderdoekjes, en dat soort dingen) die ook nog erg duur zijn.
Nu kan ik me uiteraard vergissen en dat het allemaal prima is, maar ik kan er niks aan doen hier een slecht gevoel bij te hebben. Ik heb mijn moeder in ieder geval weten over te halen er niet langer tijd in te steken en op zoek te gaan naar iets dat beter in elkaar steekt.

Recht & Krom: Wat je beschrijft is inderdaad een piramideverkoopsysteem. En dat is een verboden systeem. Ze noemen het daarom ook niet zo, maar MLM (Multi Level Marketing). Ze zijn niet uit te roeien, deze systemen, en ze staan zelfs in de vacaturebakken bij het arbeidsbureau.
Het kenmerk van deze systemen is dat je permanent onder druk gezet wordt en dat je steeds weer nieuwe “slachtoffers” moet zien te vinden. Net zoals met piramidespellen heb je een paar mensen, helemaal bovenin de piramide, die er beter van worden, alle lagen daaronder lijden uiteindelijk verlies. Een systeem loopt ook meestal heel snel vast omdat er geen nieuwe deelnemers meer te vinden zijn.