123Website en CloudFront

123website

[27 april 2014]

De webzijde van 123website ziet er kinderlijk eenvoudig, helder en duidelijk uit.
Het Deense bedrijf, dat in 2009 met de Nederlandse afdeling is gestart, biedt een oplossing voor beginnende webzijde-bouwers en zegt:
“Je kunt het 30 dagen gratis uitproberen. Daarna kost het maar € 24,95,- per kwartaal. Echt kinderlijk eenvoudig; binnen 5 minuten kun je online zijn. Probeer het gewoon meteen uit!”

De teksten van de webzijde zijn kennelijk ook alleen voor kinderen bedoeld, want men spreekt de bezoeker en klant aan met je, jij en jou. Die 5 minuten is zoals vaak in de reclame gewoon onzin. Toegegeven, er zijn veel onserieuze 123website-probeersels op internet te vinden die lijken alsof er niet meer dan 5 minuten aan besteed is. Het is duidelijk dat die mensen alleen maar ingegaan zijn op het aanbod van 30 dagen gratis uitproberen, en zonder enige fantasie de drie stappen hebben doorlopen.

Op de startpagina van 123website.nl staat ook: “Meer dan 9 mil. hebben 123website geprobeerd. Zoveel mensen kunnen zich niet vergissen: wij hebben echt de eenvoudigste oplossing voor websites.”
We weten niet wat er bedoeld wordt met 9 mil., want die afkorting kennen we niet in Nederland. Zo moeten we dus raden of het gaat om 9 duizend, 9 miljoen of 9 miljard.
In elk geval lijkt men trots te zijn op het grote aantal, maar op een andere pagina zegt men 7500 klanten wereldwijd te hebben. Daaruit kunnen we de conclusie trekken dat heel veel mensen níet tevreden zijn geweest over het resultaat en dus géén klant geworden zijn!

Hoe makkelijk het ook mag zijn om een 123website te maken, er zijn wel wat beperkingen. Voor 25 euro per kwartaal krijgt men maar 40 pagina's ruimte en kunnen er maximaal 300 foto's geplaatst worden. Alle foto's worden automatisch verkleind zodat ze in de standaard-sjablonen passen. Die gratis te gebruiken sjablonen bieden volop mogelijkheden tot aanpassingen, maar het maken van een attractieve webzijde kost veel tijd. De meeste klanten doen er niet veel moeite voor, en men kan ook geen eigen sjabloon maken. Daardoor lijken alle 123websites op elkaar.

Het bedrijf is helder over de (on)mogelijkheden van hun product, en dat mag positief genoemd worden. Iets waar we echter negatief over zijn, zijn de Algemene Voorwaarden. Iedereen die die voorwaarden goed doorleest, zal nooit klant worden. In de internetwereld zijn algemene voorwaarden vaak te beroerd voor woorden, maar 123website maakt de klant wel heel erg rechteloos en machteloos. En zoals meestal bij buitenlandse internetproviders is het recht van dat buitenland - in dit geval dus Denemarken - bepalend.
Alle webzijdes staan trouwens ook op computers in Denemarken, iets om rekening mee te houden.

Over de eigenlijke reden van dit artikel is 123website niet zo helder. Sterker nog, men wil er niks over zeggen, men reageert niet op ons verzoek om een stellingname. En dat is verdacht.
Waar gaat het om? 123website laat de klant 100 euro per jaar betalen voor een webzijde met zeer beperkte mogelijkheden. 123website zet eigenmachtig drie regels reclame inclusief roodgekleurde link, voor zichzelf op elke webzijde. Die reclame kan storend werken op de pagina, en kan niet verwijderd worden door de klant. 123website vermeldt dat er naast deze verplichte reclame geen andere reclame op de pagina's wordt geplaatst.

Ons onderzoek naar de 123websites heeft ons geleerd dat er naast de Google spionagediensten ook nog een voor ons vreemde dienst rondwaart op de pagina's. Die dienst heet CloudFront.net, en is gekoppeld aan het Amerikaanse bedrijf Amazon.com. Het is een beetje mistige dienst met onduidelijke activiteit: men zou webzijdes zeer snel kunnen voorzien van inhoud. Inderdaad lijkt het erop dat foto's die klanten op hun webpagina's zetten aangeleverd worden door CloudFront.net. Hoe dat sneller en efficiënter kan dan zonder CloudFront, is ons niet duidelijk.

Op internet melden gebruikers, Microsoft, Google en makers van anti-virusprogramma's echter minder onschuldige activiteiten. CloudFront.net wordt ook in verband gebracht met Malware, Adware, Virus en Trackingsoftware. Het zou ongewenste reclame plaatsen en het zou bezoekers naar webpagina's met reclame leiden. Ook zou het computers soms besmetten met virussen. Eigenaren van webzijdes melden dat CloudFront.net in alle gevallen zonder hun toestemming en medeweten op hun pagina's is terechtgekomen.