Gemeente Almelo gehekt (gehackt)

Stadhuis Almelo

9 september 2016

en mooi nieuw (en duur) stadhuis in Almelo, en dan raakt men alle persoonlijke gegevens van de burgers kwijt aan hackers! Die inbraak heeft de gemeente bij toeval ontdekt en is vandaag naar buiten gekomen. Nee, niet via de eigen webzijde, daar zwijgt men in alle talen. Wel laat men via de andere media weten dat er waarschijnlijk 20 Gigabyte aan data van de gemeente-servers naar een onbekend e-mailadres is gestuurd. Het verontrustende is dat men dat niet onmiddellijk heeft gemerkt en dat men ook niet weet wt er precies is gestolen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dat alle persoonlijke gegevens van de inwoners en mogelijk ook - al dan niet - geheime beleidsstukken van het gemeentebestuur. Met al die informatie kan er aanzienlijke schade worden aangericht, bij misbruik ervan.
We vragen ons af hoe men de inbraak ontdekt heeft. Is er mogelijk al misbruik van gegevens gemaakt? Of hebben de hackers alle bestanden versleuteld en om losgeld gevraagd?
Wel heeft de gemeente laten weten dat de inbraak is gepleegd via de afdeling Werkplein, waar ook omliggende plaatsen bij aangesloten zijn. Is de hack gepleegd via internet of via vrij toegankelijke computers op het Werkplein? Dat zouden wij wel willen weten.

Mogelijk dat het er los van staat, maar in juni had ik een afspraak met de gemeente Almelo voor het laten verlengen van mijn rijbewijs. Die afspraak werd toen afgezegd en met weken verschoven. Als reden werd opgegeven dat de (internet)verbinding met de Rijksdienst voor het Wegverkeer was gestoord. En men zag ook geen kans om die snel te herstellen.
Daaruit blijkt dat men voor deze zaken geheel afhankelijk is van (internet)verbinding met de RvW. Een schrikbarende constatering! Hoe ging dat vroeger dan, toen er nog geen internet was?