AVG 9 en de licentieovereenkomst

[9 november 2009]

Op de dag dat de val van de Berlijnse Muur wordt herdacht, lezen wij de ‘Licentieovereenkomst’ die vergezeld gaat van de nieuwste versie van het anti-virusprogramma AVG, van het bedrijf AVG Technologies CZ, s.r.o. uit de Tsjechische Republiek.
De sinistere beelden van de voormalige DDR maken ons al somber, maar het lezen van de overeenkomst is evenmin een vrolijke aangelegenheid.

Het enige pluspunt van de overeenkomst is dat het in goed Nederlands is gesteld. Afgedrukt op papier blijkt het document maar liefst zes A4-vellen te beslaan. De tekst is soms cryptisch, maar over het algemeen wordt wel duidelijk dat de klant maar weinig rechten en garanties heeft. Dat geldt voor zowel de betaalde als de gratis versie. Bij die laatste kan men zich helemaal nergens over beklagen.

Per 1 december worden alle voorgaande versies niet meer ondersteund, en is men verplicht om AVG 9 te gebruiken.
Of niet natuurlijk. Daar wijst men nadrukkelijk op aan het begin van de voorwaarden. Bij het installeren van AVG 9 kan men klikken op “AFWIJZEN”. Doet men dat niet, dan is men gebonden aan de licentieovereenkomst.
En wat houdt die in?

De klant moet zich registreren bij AVG, voordat de software werkt. Als voorwaarde wordt er gesteld dat de registratiegegevens juist en volledig zijn.
De klant moet er mee instemmen dat AVG de contactgegevens deelt met haar distributeurs, wederverkopers en overige zakelijke partners!
De contactgegevens worden gebruikt om informatie te verstrekken die relevant kan zijn, waaronder aanbiedingen van software, diensten en andere producten! Dat kan dus alle mogelijke ongewenste rotzooi zijn.
AVG blijft tot EEN JAAR na de overeenkomst het recht houden de contactgegevens te gebruiken!

Ondanks het privacybeleid van AVG, aanvaardt de gebruiker dat de software naar hartelust gegevens verzamelt van de computer en de gebruiker. Tot die gegevens behoren: alle soft- en hardware op de computer, IP-adres, bestandsnamen en paden, leveranciers, configuratie, registersleutels, kortom alles. AVG neemt zelfs het recht om kopieën van software te maken en naar zich toe te halen!

De AVG Security Toolbar verzamelt nóg meer gegevens van de gebruiker en stuurt die door naar de leverancier ervan of diens vertegenwoordiger. De gebruiker moet aanvaarden dat deze werkbalk foutmeldingspagina's van de browser aanpast!
Waar dat goed voor is, wordt ons niet duidelijk.

De gebruiker moet routinematig updates downloaden en installeren, maar AVG kan naar eigen goeddunken de verstrekking van updates staken.

AVG kan elke gewenste melding op het beeldscherm van de gebruiker laten verschijnen, via een pop-upvenster, dialoogvenster of ander middel!

AVG garandeert niet dat het programma goed functioneert, of blijft werken. AVG kan op elk moment de licentie beëindigen, de updates stoppen en de software laten ophouden te functioneren.

AVG is in géén geval aansprakelijk voor schade of verlies, geleden door ondeugdelijke software.

AVG verwelkomt opmerkingen van de klant over fouten en storingen, of suggesties voor aanvullende eigenschappen. Men voelt zich niet verplicht er op te reageren, maar laat in zeven regels weten dat deze opmerkingen onherroepelijk, premievrij, royaltyvrij, wereldwijd en zonder enige aanspraak van derden, in het bezit komen van AVG.

AVG kan op elk gewenst moment de licentievoorwaarden en het privacybeleid wijzigen.

En dit is nog maar een greep uit de volledige tekst! Zó bont maakt zelfs Microsoft het niet. Wij nemen nu voor eeuwig afscheid van AVG Technologies CZ uit het voormalige communistische land. Dit wordt ons te eng.