Bitcoin en de hacker

Bitcoin

[3 maart 2014]

Omdat we ge´nteresseerd zijn in ruilsystemen en voorstanders van hergebruik van goederen, hebben wij ons in het verleden ook beziggehouden met alternatieve geldsystemen. Zoals bijvoorbeeld LETS, een plaatselijke ruilsysteem voor goederen en diensten, waar elke plaats zijn eigen munteenheid heeft.
Echter, hoe je het ook wendt of keert, al die alternatieve geldsystemen hebben uiteindelijk toch gewoon de standaardmunt (gulden, euro) als voorbeeld en richtlijn. Vandaar dat het door ons bedachte systeem het meest revolutionair was: helemaal zˇnder geld of alternatieve munt. Alle transacties werden uiteraard al wel (jaren negentig) met de computer bijgehouden.

In deze eeuw, om precies te zijn vijf jaar geleden, heeft men een alternatief geldsysteem bedacht dat volledig drijft op computertechniek en internet, en dus ook wereldwijd wordt gebruikt. Het is ons opgevallen dat velen gefascineerd zijn door een alternatief geldcircuit, in de hoop dat men de bestaande orde kan omverwerpen.
Hoewel de vroegere ruilsystemen zoals LETS een behoorlijk kwijnend bestaan lijden en alleen nog in grotere steden actief zijn, hebben ze toch een aantal mooie kanten. Zoals de kleinschaligheid en de ongecompliceerdheid.

Bij het nieuwe systeem, Bitcoin genaamd, streeft men naar grootschaligheid en veiligheid, die vereist is voor de wereldwijde toepassing. Er komt een peer-to-peer netwerk en versleuteling aan te pas. Deelnemers moeten een Bitcoinadres hebben en een speciaal portemonnee-bestand. Of men kan gebruik maken van een derde partij, een portemonneedienst. Heel erg doorzichtig is het allemaal niet, en de aanhangers kunnen ook niet goed uitleggen hoe het werkt.

Velen dachten dat die ondoorzichtigheid, het ontbreken van een centrale administratie en de encryptie ervoor zouden zorgen dat deelnemers anoniem zouden blijven. En dat criminelen makkelijk geld zouden kunnen witwassen. In 2013 is echter gebleken dat dit niet zo was.
Het rare van de Bitcoin is dat er inmiddels al meer dan 30 varianten van zijn, met bijna allemaal coin in de naam. Verder is het ons ook nog niet duidelijk hoe de waarde van dit elektronisch geld tot stand komt.
Vast staat wel dat er inmiddels al Bitcoin-miljonairs zijn, en dat er driftig in de munt gehandeld wordt.

De Bitcoin is vorige week in opspraak geraakt door een groot Japans bedrijf dat handelde in Bitcoins, en waar mensen hun vergaarde Bitcoin-vermogen konden stallen. Het bedrijf, MtGox, had 850.000 bitcoins onder zich, en beweert nu dat die allemaal gestolen zijn door een hacker! Die hacker zou gebruik hebben gemaakt van een lek in het computersysteem.
Het Japanse bedrijf heeft daarom het faillissement aangevraagd, en er zijn 170.000 schuldeisers die hun Bitcoins waarschijnlijk kwijt zijn en nog iets proberen terug te krijgen.
De Japanse overheid zegt echter dat de Bitcoin geen wettig betaalmiddel is, en dat schuldeisers daarom geen kans maken.
Omdat het bedrijf MtGox al eerder problemen had, zijn er vermoedens gerezen dat men zelf wel eens achter die computer-inbraak zou kunnen zitten.
Het gestolen aantal Bitcoins is zo'n 7% van het in omloop zijnde aantal, en het is de vraag of de aangerichte schade niet de nekslag zal zijn voor de Bitcoin. Het is nu wel duidelijk geworden dat elke vorm van geld dieven aantrekt en dat men ook een elektronische variant heel goed moet beveiligen.