Consumentenbond-mail

[19 december 2014]

I

n ons artikel De Digitaalgids verbazen we ons erover dat de Consumentenbond (uitgever van De Digitaalgids) zich enerzijds verzet tegen privacy-schendingen op internet en zich anderzijds zelf schuldig maakt aan spionage, privacy-schending en oncontroleerbare links in mails, nieuwsbrieven en op webzijdes.
De redactie kan onze verbazing begrijpen, en belooft stellige beterschap. Vooral op het punt van “externe inhoud” en onnavolgbare links, zoals die zich ook kunnen bevinden in kwaadaardige mails van criminelen.

Weken daarna krijgen we een mail van de Consumentenbond, met als titel “De Consumentenbond bedankt alle leden”. Waarvóór de leden bedankt worden krijgen we niet te weten, want het bericht bevat verder geen andere tekst dan een lidnummer en een knopje met de tekst “Bekijk het hier”.
Uiteraard zijn wij zo wijs om niet op die knop te klikken, want wij houden onze computers graag vrij van ellende. Aan de hand van wat we (niet) te zien krijgen, kunnen we niet beoordelen of het bericht afkomstig is van een betrouwbare bron.
Natuurlijk zit er weer die vermaledijde “externe inhoud” in de mail. Dat betekent een serie automatische links naar onbekende en ongevraagde webinhoud!

Als we de bron van de mail nader bekijken dan komen we iets nog veel idioters tegen. Iets wat we nog niet eerder in een mailbericht of nieuwsbrief tegengekomen zijn. De Consumentenbond presteert het namelijk om een zogenaamde tracker te verstoppen in de mail! Het gaat om OpenTracker.net, wederom een Amerikaans bedrijf, dat ons nu zelfs gaat bespieden bij het openen van een binnengekomen mailtje!
Voor onze begrippen fungeert de CB hiermee als een hacker, en daar zouden gevangenisstraffen op moeten staan, als het aan ons ligt.