Creditkaart-hengelaars

[2 november 2007]

De mail die ik vandaag ontvang zegt van mijzelf afkomstig te zijn. Dat zou al reden genoeg moeten zijn om hem meteen ongelezen te verwijderen.
Ten tweede is er het onderwerp: “Fall's Lowest Prices”, en dat wijst duidelijk op ongewenste reclame, ook wel spam genoemd.
Bij het bestuderen van de bron van het bericht, zie ik dat er diverse keren geprobeerd wordt om een afbeelding “op afstand” (van een website op internet) op te halen, wanneer het bericht geopend wordt.

Aangeraden wordt om de optie in de huidige e-mailprogramma's die dat blokkeert gewoon altijd te laten aanstaan!

Als ik het bericht open, dan verschijnt er helemaal niks, op een kadertje na waarin een plaatje zou moeten zitten.
Op dat plaatje kan geklikt worden om de volgende link te volgen:
http://www.kevinwhitley.com/start.htm

Omdat dergelijke websites meestal maar een héél kort leven hebben, is de kans klein dat hij nog actief is, maar probeer het in elk geval maar niet. De kans is erg groot dat u een zeer vervelend stukje software op uw computer krijgt, dat alle 'deuren' openzet voor criminelen.

In de bron van de mail zit onderstaande tekst verborgen, die normaal gesproken niet zichtbaar zal zijn, door een fout in de pagina (of een mij nog onbekende truc).

Hoewel te hopen is dat niemand ooit op zo'n vaag Engelstalig verhaaltje zal reageren - elke verwijzing naar een bepaalde bank of creditkaartmaatschappij ontbreekt - wijs ik er voor de zekerheid maar op dat de enige bedoeling hierachter van kwalijke aard is.
Men probeert hier om u uw creditkaart- en/of bankgegevens te ontfutselen. Dus, negeer dit soort mails, klik NOOIT ergens op en ga uitsluitend naar de website van uw eigen bank, en gebruik ook uitsluitend de inloggegevens die u persoonlijk van de bank hebt gekregen.

Denk liever eerst 10 keer goed na, voordat u één keer een foutje maakt en uw (bank)rekening laat plunderen.


Subject: Fall's Lowest Prices

Dear $FIRST_NAMES $LAST_NAMES,

Thank you for scheduling your recent credit card payment online. Your payment will post to your account on 01/05/2007. Now that you're making your payment online, are you aware of all the convenient ways you can manage your account online?
Just log in to www.fzbe.com today. Using the "I'd like to..." links for your credit card account, you can access more than a dozen features, including links to:

• See Statements - View your statement and choose to stop receiving paper statements.
• Manage automatic payments - Set up monthly payments to be made automatically.
• Transfer a balance - Transfer a balance to your credit card account.
• Go to Free Alerts - Schedule alerts to be reminded of key account activity.

You can also view past payments you have made online by logging on to www.jged.com and clicking "See payment history" under "I'd like to ...".

If you have any problems or questions, please call the Customer Service number on the back of your credit card.
Thanks again for using online payments.

Sincerely,

Cardmember Services

This email was sent to: dick.waanders@...