Data: Het nieuwe goud

Zembla

4 december 2015

Het TV-programma Zembla zendt een tweedelige serie uit met de titel 'Data: het nieuwe goud'. Het gaat over de schimmige wereld van de datavergaarders en datahandelaren. Het doorwrochte programma laat zien hoe de internetwereld de ideale omgeving is voor de stiekeme handel en wandel van de nieuwe goudzoekers. Van elke internetgebruiker wordt zeer gedetailleerd vastgelegd wie hij is en hoe zijn leven eruit ziet, zonder dat hem iets gevraagd wordt. Slechts één van de vele bedrijven die zich met deze mensenspionage bezighouden wil voor de camera een toelichting geven. Dat bedrijf zegt dat men van miljoenen Nederlanders een 'profiel' heeft opgesteld waarin tot wel 7000 gegevens zijn opgenomen.
Zelfs doorgewinterde volgers en critici van de moderne "Stasie-methoden" zijn verbaasd over de mate waarin deze praktijken zich momenteel afspelen. Iedereen die meent niets te verbergen te hebben, zou hier toch eens naar moeten kijken.

Data: het nieuwe goud 1 - woensdag 2 december 2015
Data: het nieuwe goud 2 - woensdag 9 december 2015

9 december 2015

Het tweede deel van de Zembla-aflevering is zo mogelijk nog schokkender dan deel 1. Wat wij al langer vermoedden is dat veel instellingen en dienstverleners in de medische zorg - ziekenhuizen, klinieken, artsen, zorginstellingen, psychiatrie, enz. - waar veel privacygevoelige gegevens aanwezig zijn, ten prooi zijn gevallen aan de data-verzamelaars en -handelaren. Elke patient en zorgzoekende wordt gevolgd door datavergaarders die élk contact met een zorgverlener nauwkeurig vastleggen. Voor Google en consorten zijn er al lang geen medische geheimen meer. Zij weten (bijna) alles van iedereen, en verkopen hun data aan iedereen die er fors voor betaalt. Wilt u graag een lijst met tienduizend meisjes die verkracht zijn? Het komt er aan!

Het Zembla-onderzoek heeft ook aangetoond dat de leiding van sommige instellingen even zo geschokt zijn als ze er van horen, en zij verklaren helemaal niet te weten dat er trackers op hun webzijdes zijn geplaatst! Bijna alle bedrijven en instellingen laten hun webzijdes door een gespecialiseerd bedrijf maken, en stellen hun volle vertrouwen in dat ene bedrijf.

O ja, apps op smartphones e.d. zijn rampzalig voor de privacy van de gebruiker en een goudmijntje voor de googles en facebooks van de wereld!