Denda Publishers failliet

[18 januari 2014]

Het computerbedrijf Denda Publishers uit Oldenzaal is enkele dagen geleden failliet verklaard door de Almelose rechtbank. En dat is niet de eerste keer. In 2006 is het bedrijf, onder de naam Denda Multimedia, ook al eens failliet gegaan. Na een zeven jaar lang durende strijd tegen KPN. Dagblad Tubantia schreef er toen over: Het was Klein Duimpje dat het opnam tegen de reus. Denda procedeerde jarenlang tegen KPN en won uiteindelijk. Het bleek een Phyrrus-overwinning, nu is Denda failliet.
Het conflict met KPN ging destijds over de telefoonboek-gegevens die Denda klakkeloos - inclusief fouten - zou hebben overgenomen van KPN, die zich beschouwde als eigenaar van die gegevens. Na in twee instanties verloren te hebben voor de Nederlandse wet, kreeg Denda uiteindelijk voor het Europese Hof gelijk. Maar moest wl twee cent per naam- en adresgegevens betalen aan KPN. En dat kon het bedrijf niet opbrengen.
Later ging Denda Publishers zich toeleggen op de verkoop van computer-spellen en het aanbieden van on-line games. Die laatste tak valt buiten het faillissement, als we het goed begrepen hebben. De spelletjes-webzijde is in elk geval nog in de lucht. Volgens Denda zou het faillissement veroorzaakt zijn doordat er steeds meer on-line (via internet) spellen gespeeld worden, en er geen CD's of DVD's meer gekocht worden.

Opvallend is dat de winkelketen Action de afgelopen weken met een aanbieding kwam van originele PC-spellen tegen een erg lage prijs. Een aantal titels treffen we ook aan op de webzijde van Denda. Het zou dus kunnen zijn dat het Oldenzaalse bedrijf nog vlak voor het faillissement een grote partij spellen heeft verkocht aan Action.