Belastingdienst digitaal

Belastingdienst onbereikbaar

2 maart 2016

De belastingdienst in Nederland heeft besloten om burgers (en ondernemers?) alleen nog maar belastingaangifte te laten doen via internet. Dat houdt in dat mensen gemiddeld twee tot drie uur aan de lijn (on-line) moeten zijn. Dat men zo oerstom kan zijn! Dit leidt tot grote ongelukken, let op onze woorden.

Digitale belasting-aangifte gestoord

7 maart 2016

De door ons voorspelde ellende bij het doen van digitale belastingaangifte is bewaarheid geworden. Het blijkt bijna onmogelijk om de aangifte via internet tot een goed einde te brengen. Er kunnen maximaal 40.000 mensen tegelijk op de webzijde van de dienst terecht, als er meer zijn dan loopt de boel vast of treden er allerlei fouten op. Verder werkt de webzijde niet als cookies en Javascript geblokkeerd zijn, en door die in te schakelen wordt de beveiliging van de computer ernstig verzwakt. Daarnaast zijn er diverse andere hindernissen die genomen moeten worden, zoals de firewall en beveiligingssoftware. Op sommige hulpwebzijdes wordt daarom geadviseerd om die maar domweg uit te schakelen! Een rampzalig advies, dat tot nog veel grotere problemen zal leiden. Zoals hackers die al uw persoonlijke (belasting)gegevens stelen.

Kromme webzijdes van de belastingdienst

Belastingdienst-ellende

8 maart 2016

Op zoek naar informatie over de problemen met de webzijde waar aangifte gedaan moet worden, komen we terecht op: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/ belastingdienst/zakelijk/aangifte betalen en toezicht/aangifte doen/digitaal aangeven/hoe doet u digitaal aangifte/aangifte via de internetsite van de belastingdienst/problemen met inloggen. Een onwerkbare lange url voor een pagina waarop in eerste instantie maar een heel korte boodschap verschijnt: "Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien."
Er is geen enkele noodzaak om op deze pagina het onveilige Javascript te gebruiken, omdat er alleen maar informatie op staat. Informatie moet altijd voor iedereen zichtbaar zijn, en Javascript zou eigenlijk helemaal vermeden moeten worden. Bijna alle kwaadaardige software en indringers gebruiken Javascript om hun snode doeleinden te kunnen bereiken.

Het idiote van deze overheidspagina is dat er meteen al twee trackers (volgers, spionnen) van Amerikaanse herkomst op voorkomen. Met het inschakelen van Javascript zullen dat er nog wel meer zijn. Deze trackers doen gewoonlijk hun werk onzichtbaar, maar software zoals Ghostery waarmee deze spionnen onschadelijk gemaakt kunnen worden, wordt steeds populairder.

Bij het bestuderen van de html-bron van de pagina krijgen we de indruk dat het met de veiligheid van overheidswebzijdes slecht gesteld is. Er komen fouten en rare zaken op voor die niet zouden mogen voorkomen bij een zorgvuldige werkwijze van de programmeurs.