Domeinnaamdiefstal

[26 september 2006]

In Nederland schijnt naar verhouding het grootste aantal domeinnamen geregistreerd te zijn. Dat zou heel goed kunnen, alleen is het niet bekend door wie die namen zijn geregistreerd en hoe ze worden gebruikt.
Uit eigen onderzoek is ons gebleken dat jan-en-alleman domeinnamen heeft laten registreren, zonder er iets mee te doen. Het zijn vooral allerlei grote en kleine internetbedrijven die denken door slim te zijn (vroeg of laat) veel geld te kunnen verdienen. Zij hebben vaak grote aantallen namen aangekocht, en dan natuurlijk namen waarvan men denkt dat er ooit iemand komt die daar veel geld voor over heeft.
De domeinnamen worden dus geregistreerd met het enige doel er handel mee te drijven en er geld mee te verdienen.
Dat is niet volgens de bedoeling en de voorwaarden van de domeinnaamuitgever, en dus min of meer illegaal. In elk geval is het moreel verwerpelijk.

Het is des te verwerpelijker omdat men al die geregistreerde namen niet zelf gaat verzinnen. Nee, men scant websites af op namen en titels en als men iets interessants tegenkomt dan legt men dat vast.
Nóg slinkser zijn al die websites waarop men kan controleren of een domeinnaam nog vrij is. De eigenaren van die sites hebben zo een heel mooie bron voor namen, en daar maakt men dankbaar gebruik van.
Het komt voor dat wanneer iemand een vrije naam na enkele dagen wil laten registreren, te horen krijgt dat die naam niet meer vrij is. Hij is dan geregistreerd door het bedrijf achter die betreffende website.

Wij noemen zoiets regelrechte domeinnaamdiefstal, en het is eigenlijk net zo'n vervelend fenomeen als de hoeveelheid 'spam' die we tegenwoordig krijgen.
En dan zijn er ook nog de providers die domeinnamen laten registreren voor hun klanten, maar ze niet op naam en adres van de klant zetten, maar op hun eigen naam. Als de klant ooit weg wil bij die provider dan komt hij erachter dat hij ook zijn domeinnaam of namen kwijt is!