E-mail nonsens (1)

[22 februari 2004]

Als u een e-mailbericht ontvangt waarin staat dat u het bericht naar zo veel mogelijk mensen moet doorsturen, dan is het enige goede advies: NIET DOEN!

Over oplichting, bedrog, flauwe grappen en nepberichten via e-mail is inmiddels een heel boek vol te schrijven. Elders op internet kunt u zich uitgebreid informeren over alle vormen van bedrog die u kunt tegenkomen. Zoeken op de Engelse term “hoax” levert een groot aantal treffers op.

Omdat het advies in de eerste alinea nog altijd niet tot iedereen blijkt te zijn doorgedrongen, en er nog altijd mensen zijn die nepberichten die ze per e-mail ontvangen trouw doorsturen aan iedereen in hun adresboek, zal ik hier kort enkele veel voorkomende en nog altijd rondwarende berichten behandelen.

Viruswaarschuwingen

Sommige van die berichten zijn al oeroud, minstens tien jaar.
Daartoe behoren de zogenaamde viruswaarschuwingen.
Bij alle honderden waarschuwingen die ik heb ontvangen, ging het om nepberichten.
Alleen de reguliere mededelingen van de makers van anti-virusprogramma's zijn te vertrouwen.

Een heel hardnekkige is de waarschuwing voor het zogenaamde Teddybeer-virus. In het bericht wordt gezegd dat uw computer is besmet met dit virus. Om het onschadelijk te maken moet u naar een bestandje zoeken met een pictogram van een beertje, en dat bestand wissen.
Volgens het bericht kan het virus door geen enkel antivirus programma worden gedetecteerd. Na het verwijderen van het bestand moet u iedereen in uw adresboek het bericht toesturen omdat zij het virus ook hebben.
Het betreffende bestandje is in werkelijkheid een gewoon systeembestand van Microsoft, dat niet gewist mag worden.
In dit geval - als u de instructies van het bericht opvolgt - bent u zelf degene die schade toebrengt aan uw computer, en niet het Teddybeervirus, want dat bestaat niet.
Bij Windows XP wordt de schade meestal automatisch weer hersteld, bij oudere versies moet het bestand handmatig opnieuw worden geïnstalleerd.

Als de ontvanger van het bovenstaand nepbericht niet meteen in paniek zou raken en het bericht eerst een paar keer goed zou doorlezen, dan zou al gauw opvallen dat het verhaaltje niet erg logisch in elkaar zit.
Er wordt gezegd dat virusscanners het virus niet kunnen detecteren, maar door het simpel verwijderen van een bij naam genoemd bestandje is het virus verdwenen! Die twee dingen rijmen niet met elkaar.

Geloof maar gerust dat de makers van anti-virussoftware als eerste op de hoogte zijn van nieuwe virussen. Inmiddels zijn er wel 100.000 verschillende virussen en er wordt meestal binnen een paar uur een “tegengif” gemaakt voor een nieuw virus.

Pinpasfraudewaarschuwing

Er wordt voor meer zaken gewaarschuwd.
Bijvoorbeeld voor fraude met pinpassen. Het bericht komt voor sommigen geloofwaardig over, er staat in rode letters “Dit is geen grap!!!” boven en eronder zelfs naam en adres van een “beveiligingsexpert in het arrondissement Utrecht”.
Aan het aantal uitroeptekens achter de kop valt al te zien dat het om een puberale grap gaat, en beveiligingsexperts hebben weinig uit te staan met arrondissementen.
Het bericht gaat over manipulatie van geldautomaten. Met behulp van een stuk VHS-tape en dubbelzijdig plakband zou een ingestoken pinpas niet meer naar buiten kunnen komen en de automaat zou ook geen geld geven na het invoeren van de pincode. De daders zouden te hulp schieten of wachten totdat de paseigenaar zich zou verwijderen. Dit zou zich op grote schaal in delen van Nederland afspelen.
Uiteraard wordt er met pinpassen en automaten gepoogd te frauderen, maar dat de beschreven activiteiten op grote schaal plaatsvinden is slechts fantasie.

Rijk worden met Microsoft

Een héél idioot bericht is dat zogenaamd namens Microsoft wordt verspreid en waarin wordt beloofd dat Bill Gates u spontaan 5 dollar op uw bankrekening stort voor elke keer dat u het bericht aan iemand anders toestuurt.
Microsoft zou uw activiteiten spontaan kunnen detecteren en ook al over uw bankgegevens beschikken.
Te dom voor woorden, maar het wordt nog altijd geloofd door sommigen.

Geldtransactievoorstellen

Nog vreemder zijn de verhalen van mensen uit Libië, Nigeria, China en andere verre landen die uw bankrekening willen gebruiken voor het overmaken van geld naar Europa. Er wordt beloofd dat u voor uw hulp vorstelijk beloond zult worden (het zou gaan om hoge percentages van miljoenenbedragen en in sommige gevallen mag u zomaar een miljoenenbedrag houden!) maar u moet wel eerst zelf een bedrag overmaken als dekking van kosten of iets dergelijks.
De verhalen van dergelijke oplichters zijn te dol voor woorden, maar als er nooit iemand zou instinken, dan zouden die mensen - die overigens vaak gewoon in Nederland wonen - er wel een keer mee stoppen. Dus ik vrees dat hebzucht veel mensen blind maakt.

Naast het aanbod om uw bankrekening open te stellen voor het ontvangen van enorme geldbedragen, kunt u ook te maken krijgen met voorstellen voor de meest uiteenlopende transacties. Van het kopen van een compleet hemellichaam tot aan het krijgen van Nigeriaanse paarden. In alle gevallen moet u eerst zelf een gering bedrag overmaken.

Kettingbrieven en -mails

Dan zijn er regelrechte kettingmails, waarin gedreigd wordt met heel erge dingen als u het bericht niet doorstuurt.
Eng wordt het als u min of meer gedwongen wordt om geld te sturen naar andere mensen.

Piramideverkoop

Piramideverkoopsystemen zijn inmiddels berucht, maar ook onuitroeibaar. Iedereen die veel geld wil verliezen moet zeker ingaan op een bericht waarin u wordt geanimeerd om er aan mee te doen. De voorstellen kunnen van heel uiteenlopende aard zijn, en de namen die er aan gegeven worden idem dito.
Een algemene term voor piramidesystemen is Multi-Level-Marketing (MLM). En de producten kunnen variëren van afslankmiddelen (zeer populair) tot aan elektronica.
Tip: De enige kans om (een beetje) rijk te worden is door zelf een piramide te starten. De enige garantie die daar tegenover staat is dat u al uw vrienden en kennissen kwijt raakt, en dat geen van uw familieleden u nog wil kennen.

Vermissingen

Een heel gewild onderwerp van nepberichten zijn die waarin wordt opgeroepen uit te kijken naar vermiste personen, veelal kinderen en tieners. Vaak gaan ze zelfs vergezeld van foto en al, maar een juist adres of telefoonnummer ontbreekt uiteraard.

Zieke kinderen

Oproepen om kaarten of geld te sturen naar zieke kinderen of volwassenen kunt u ook rustig direct wissen.

Conclusie

In zijn algemeenheid kan elke vorm van oplichting of grappenmakerij die in de ‘gewone’ wereld voorkomt u ook via email bereiken. Wees er alert op en stuur niet zomaar een bericht door als dat gevraagd wordt.

Op de website van Berry Gelderblom kunt u zich uitvoerig informeren over de wijze waarop Nigeriaanse en Chinese oplichters te werk gaan. Ook over andere vormen van oplichting, zoals de priramidesystemen, schrijft Berry gedetailleerd.
Vermakelijk om te lezen is zijn correspondentie met Bruno Santanera en diens handlangster Tineke de Nooy, die proberen om mensen een totaal waardeloos stukje metaal in de vorm van een z.g. BioStabil aan te smeren.

Berry Gelderblom heeft twee boeken op zijn naam staan: Internet Onthuld en Computer Crime (maart 2004). Voor al te goedgelovige mensen misschien een goed idee om die eens te gaan lezen. Verder