Amazonewoud-petitie

[30 oktober 2004]

Een nepbericht dat al minstens sedert mei 2000 op internet en via e-mail rondwaart, ontving ik gisteren voor het eerst. En niet tot mijn grote genoegen!
Het blijkt dat nog steeds niet iedereen op de hoogte is van alle waarschuwingen om nooit iets door te sturen, omdat álle berichten NEP zijn.
Sommige bevatten zelfs virussen en spyware!

Alleen al aan het feit dat er in het bericht staat: “stuur dit naar iedereen die je kent” kan men opmaken dat het om een “hoax” gaat. Hoax is het Engelse woord voor nep-bericht of nep-waarschuwing.
Door het bericht en de inhoud een beetje te bestuderen, kan men zelf concluderen dat het niet om een serieuze petitie gaat.

Het bericht zou afkomstig zijn van:
“Fernanda de Souza Saviolo - Rio de Janeiro - Brasil”

en het e-mailadres erbij vermeldt:
Fsavilo@openlink.com.br

Geen enkele schrijfwijze van naam en adres levert een actief adres op.

Verder ontbreken:
Naam van een organisatie; Adres; Telefoonnummer; Faxnummer; Datum;

Toch staan er 235 Belgische en Nederlandse namen op van mensen die geloven dat dit ooit bij de Braziliaanse overheid terechtkomt en dat het iets zal uitmaken!
Veel van de Belgische namen staan ook onder de versie van het bericht die op www.nepwaarschuwing.nl staat.
Deze waarschuwingssite classificeert het bericht dus ook als hoax.

Na enig onderzoek blijkt dat deze kettingbrief, inclusief de ondertekenaars, minstens 600 keer geplaatst is op websites. De brieven vertonen onderling kleine verschillen, vooral op het punt van het aantal ondertekenaars waarbij het bericht geretourneerd moet worden.

Ook blijkt dat velen die het bericht verder verspreiden zich, al dan niet goed geïnformeerd, zorgen maken over de regenwouden.
Daar tegenover staan dan weer de mensen die waarschuwen dat het bericht nep is, dat het al jaren rondwaart, dat het nooit een serieuze petitie kan zijn omdat de lijsten met namen elkaar veelvoudig overlappen, dat de namen nooit zullen aankomen bij de regering waar het om gaat, en dat het systeem van kettingbrief alleen maar schade oplevert aan internet en dat het persoonlijke verhoudingen verstoort.

Overigens is een voorstel van de Braziliaanse overheid, waar het bericht mogelijk op kan slaan, op 18 mei 2000 ingetrokken!

Dus nogmaals: Stuur a.u.b. NOOIT een bericht, van welke aard dan ook, door naar iedereen die u kent!


[19 mei 2005]

Petities en zelfs de Braziliaanse overheid blijken de ontbossing van de regenwouden niet te kunnen tegenhouden. Zo blijkt uit berichten die vandaag in de media circuleren.