Klik niet op een paard!

[10 februari 2005]

Klik nooit zomaar op een link in een e-mailbericht, ook al lijkt dat bericht afkomstig te zijn van een bekende!
Voordat u het weet hebt u een zg. Trojaans Paard binnengehaald.
Een Trojaans paard is een virusvorm die zo heet omdat u hem zelf in huis (de computer) haalt.
Hieronder een paar voorbeelden van e-mailberichten met kwade bedoelingen.
Als u gelijksoortige berichten ontvangt, en u kent de afzender, probeer dan ook niet het bericht te beantwoorden met ‘Afzender beantwoorden’. Uw antwoord komt dan namelijk niet terecht bij de afzender, maar bij de maker van dit virus!


Van: MarcTorringa@invitation.sms.ac
Onderwerp: Marc Torringa's invitation

Marc Torringa has invited you to join his mobile friends network.

Simply confirm or reject your relationship with Marc.

Don't want to be invited by your friends?
Click on the link above to "block future invitations" from family and friends.


SMS.ac, Inc., 7770 Regents Road, Suite 113-405, San Diego, CA 92122 USA

Van: Scooby Dog House@invitation.sms.ac
Onderwerp: Scooby Dog House invitation

Scooby Dog House has invited you to join his mobile friends' network.

Simply click the link below to confirm your relationship with Scooby.

< De link is verwijderd >

Don't want to be invited by your friends? Click on the link above to "block future invitations" from family and friends.


Van: monique verlind@invitation.sms.ac
Onderwerp: monique verlind's invitation

monique verlind has invited you to join her mobile friends' network.

Simply click the link below to confirm your relationship with monique.

< De link is verwijderd >

Don't want to be invited by your friends?
Click on the link above to "block future invitations" from family and friends.

SMS.ac, Inc., 7770 Regents Road, Suite 113-405, San Diego, CA 92122 USA


Twee van de afzenders ken ik. Met “Afzender beantwoorden” zou een reactie NIET bij de betreffende personen terechtkomen. Het virus heeft er namelijk voor gezorgd dat het ‘retouradres’ is gewijzigd, en een directe reactie komt dus bij de maker van het virus terecht.

Via hun eigen e-mailadressen neem ik contact op. Beide personen blijken inderdaad zelf een dergelijk bericht te hebben ontvangen en op de link erin geklikt te hebben. Ze dachten dat het wel vertrouwd was omdat de berichten afkomstig waren van bekenden en familieleden.

En wat heeft het klikken op zo'n link tot gevolg?
Dat er contact gelegd wordt met een website die stiekem een programmaatje op de computer installeert. Dat programmaatje is het soort virus dat men op zijn Engels een Trojan noemt. Die Trojan zet zichzelf aan het werk, gaat op zoek naar e-mailadressen op de computer - bijvoorbeeld in het adresboek - en stuurt daar bovenstaand bericht naar toe. Uiteraard is dat bericht voorzien van de naam van de computerbezitter, die dat allemaal niet in de gaten heeft.

Het is heel goed mogelijk dat de Trojan nog veel meer doet dan bovenstaande. Bijvoorbeeld vertrouwelijke informatie als wachtwoorden, creditkaartnummers en persoonlijke documenten naar de makers sturen, en helpen bij het verspreiden van spam en andere virussen.
Wat ook erg vervelend is dat er meerdere berichten verstuurd worden als er de eerste keer niet gereageerd wordt. In het onderwerp en boven die berichten staat dan: “2nd request” en “3d request” etc., zodat de ontvanger al dan niet geïrriteerd, de neiging krijgt om dan toch maar te reageren.

Bij dit soort berichten, met een zeer wazig verhaaltje en ook nog in het Engels, moet men altijd zeer voorzichtig zijn. Ook een vermeld huisadres biedt geen enkele garantie op betrouwbaarheid.
En mocht u per ongeluk tóch op een dubieuze link hebben geklikt, waarschuw dan zo snel mogelijk iedereen in uw adresboek en laat ze weten dat ze het bericht moeten wissen en in géén geval op de link moeten klikken of het bericht gaan beantwoorden.