Facebook is ásociaal

Einde Facebook?

2 juni 2015

Facebook heeft de term social media bedacht, naar men zegt. Inmiddels is wel duidelijk dat die term verhullend is bedoeld, en dat de werkelijkheid van Facebook juist ásociaal is. Er zijn minstens 100 miljoen nep-aanmeldingen (accounts), en een deel daarvan wordt gebruikt om andermans leven te ruïneren.

Peter R. de Vries probeert met zijn programma ‘Internetpesters aangepakt’ de slachtoffers te helpen, en de daders op te sporen. Hij stuit daarbij op twee grote problemen: de lakse en incompetente houding van de politie en de onwil van Facebook zelf.
Facebook weigert om IP-adressen te geven van daders, die aantoonbaar slachtoffers hebben gemaakt en zich aan geen enkele regel en wet van Facebook houden.

In de uitzending van gisteren werd het verhaal van een 21-jarige vrouw behandeld, die na 2,5 jaar werd geconfronteerd met een sexfilmpje dat haar toenmalige vriend van hen beiden had gemaakt. Binnen een uur tijd is dat filmpje verspreid onder alle vrienden, kennissen en familie van het meisje, en Peter de Vries is er ondanks een grondige zoektocht niet achter gekomen wie daar verantwoordelijk voor is.

Facebook reageert op het verzoek van de advocaat van het programma met een standaardbriefje dat er alleen gegevens verstrekt worden als er een rechterlijk bevel daartoe is. De advocaat probeert nu via een Kort Geding dat bevel te krijgen, al is de uitkomst daarvan onzeker. Ook is het niet zeker of dat IP-nummer wel tot de dader zal leiden.
Eens te meer het bewijs dat Facebook een gruwelijk systeem is, met meer negatieve dan positieve kanten. Onbegrijpelijk dat nog steeds veel bedrijven en gebruikers daarmee geassocieerd willen worden!

15 juni 2015

Het geding tegen Facebook Nederland en Facebook Ierland maakt duidelijk dat de bazen achter Facebook hufters, criminelen en leugenaars zijn1. Eén dag voor de rechtbank-zitting laten ze doodleuk weten dat men alle gegevens van het misdadige nep-account volledig hebben gewist. Op verzoek van de eigenaar van dat account zelf. Dit is wel een heel doorzichtige leugen, want Facebook staat er om bekend dat men elke letter en comma van een gebruiker voor eeuwig vastlegt2, en zonodig voor eigen gewin gebruikt. Verder is er niemand van Facebook zelf aanwezig op de zitting, alleen twee schaapachtig kijkende Nederlandse advocaten, en trachten ze Peter de Vries te verbieden met zijn ploeg aanwezig te zijn in de rechtszaal.
De rechtbank-presidente is ontstemd over de houding van Facebook, en de twee advocaten weten niet meer op te lepelen dan dat het kort geding onterecht is en dat Facebook nergens toe gedwongen kan worden. Verder mogen ze van hun opdrachtgever ook niet spreken met De Vries.

1 Dit is onze persoonlijke mening.
2 Zie: Europe versus Facebook.