Facebook bestaat 12 jaar

Einde Facebook?

4 februari 2016

Recht & Krom en Facebook bestaan beiden 12 jaar. Toeval? Ja, want in 2004 had nog niemand van Facebook gehoord. En toen was het ook nog niet zo'n gestoord bedrijf als tegenwoordig.
Om het bestaan te vieren heeft Facebook vandaag tot "Vriendendag" uitgeroepen. Leden kunnen een zg. Vriendendag-video maken en delen met anderen.
Helaas zijn nu ook de resultaten van een grootscheeps onderzoek naar de 'vrienden' op Facebook naar buiten gekomen. Robin Dunbar, professor in de Evolutionaire Psychologie aan de Oxford Universiteit, heeft vastgesteld dat het gemiddelde aantal 'vrienden' op Facebook 150 is. Van die 150 zijn er 4 (vier) te bestempelen als échte vrienden. Dat zijn mensen die zouden komen helpen met bijvoorbeeld verhuizing, ziekte en andere problemen. Het aantal van gemiddeld vier vrienden is gelijk aan dat van mensen die níet deelnemen aan het 'sociale medium'.
In veel commentaren wordt dat aantal als bedroevend laag gezien, maar ons verbaast het niet. Facebook is immers aan alle kanten een nep-medium, en ook de vriendschappen zijn dus nep.