Méér dan 1 miljoen gedupeerden

[23 december 2014]

Vandaag is bekend geworden dat uit onderzoek van de Fraudehelpdesk is gebleken dat er in de afgelopen twee jaar 1,1 miljoen Nederlanders slachtoffer zijn geworden van oplichting via internet.
Gezamenlijk hebben zij een schade geleden van 5,3 miljard euro.

Ongeveer 70 procent van de gedupeerden is niet meer dan vijfhonderd euro kwijtgeraakt, 7 procent verloor meer dan 10.000 euro, en het gemiddelde is 4900 euro.

De meest voorkomende vorm van oplichting is verkoop van producten en concertkaartjes door nep-webwinkels. Daarna volgen identiteitsfraude en oplichting op datingsites.

Onder de dertigers en veertigers is 12 procent ergens ingetuind. Mensen van boven de 65 zijn het voorzichtigst. Van hen werd nog geen 5 procent slachtoffer van fraude.

Van de groep die geld kwijtraakte aan fraudeurs, heeft 47 procent aangifte gedaan bij de politie. De meerderheid van 53 procent deed dat niet. De slachtoffers hadden geen vertrouwen in de politie of schaamden zich.

Vooral jongeren tot dertig jaar hebben weinig vertrouwen in de politie. Vaak wil de politie geen aangifte opnemen, hoewel dat wel verplicht is. Met 65 procent van de aangiftes wordt niets gedaan; in 6 procent van de gevallen is een onderzoek afgerond zonder resultaat en de rest is nog in onderzoek.

Al met al is het duidelijk dat webwinkels voor enorm veel meer fraude zorgen dan fysieke winkels. En de internetfraudeurs komen er vaak nog mee weg ook. De animo tot kopen via internet zal dan ook snel afnemen, en fysieke winkels zullen hun omzet weer zien stijgen.

(Bron: Fraudehelpdesk.nl)