Bill Gates hoax 2007

[31 oktober 2007]

Dit nepverhaal dat nog altijd rondreist via e-mail is al minstens 10 jaar oud. Het heeft kenmerken van een kettingbrief, en het doorsturen ervan is dus in principe verboden.
Daarom staat er waarschijnlijk ook in dat het géén kettingbrief is. Er staat ook dat het verhaal correct is en dat een advocate het heeft bevestigd.
De opmaak van de mail is te beroerd om aan te zien, die is hier drastisch opgeknapt. De tekst - die de afgelopen tien jaar enigszins is gewijzigd - staat hieronder in zijn geheel.


“Subject: Even goed lezen

Hallokes,

Normaal stuur ik nooit van dit type berichten door, maar dit bericht komt van een goeie vriendin die advocaat is en het lijkt mij een interessant voorstel.
Ze zegt dat het werkt! Uiteindelijk kan men niets verliezen. Ziehier wat ze zegt:

Ik ben advocaat en ik ken de wet. Dit is echt. Mispak u niet, AOL en Intel zullen hun beloften houden uit schrik van voor het gerecht getrokken te worden en miljoenen schadeclaims ten laste gelegd te worden zoals deze van Pepsi Cola tegen Général Electric.

Beste vrienden, neem dit niet als klein bier.
Bill Gates is bezig met zijn fortuin te verdelen. Als jullie er niet op ingaan dan zullen jullie er misschien later spijt van hebben.
Windows is het grootste programma ooit gebruikt. Microsoft en AOL experimenteren door dit bericht elektronisch te versturen (e-mail bèta test)
Als jullie deze e-mail naar jullie vrienden doorsturen, zal Microsoft (indien jullie met Microsoft Windows werken) gedurende twee weken alles opvolgen. Voor iedereen die deze e-mail doorstuurt zal Microsoft jullie 245 euro betalen. Voor iedereen die dit bericht doorgestuurd heeft en die mensen sturen hem op hun beurt door, krijgen jullie 243 euro van Microsoft. Voor de derde persoon die dit bericht ontvangt krijgen jullie 241 euro van Microsoft. Binnen twee weken zal Microsoft jullie contacteren voor de bevestiging van jullie adres en zullen ze jullie een cheque opsturen.

Van harte mariska.

ik dacht dat het een kettingbrief was maar twee weken later, na dit bericht doorgestuurd te hebben kreeg ik van Microsoft een bericht om mijn adres op te geven en ontving ik een cheque van 24800 euro.
Jullie moeten dit bericht doorsturen voor deze test ten einde is. Als er iemand in staat is van dit te doen als commerciële stunt dan is het wel Bill Gates. Voor hem is dit een commerciële uitgave. Stuur aub naar zo veel mogelijk mensen door. Jullie moeten tenminste 10.000 euro ontvangen.
Zoals ik gezegd heb, ik kan de wet en dit is echt. Intel en AOL zijn aan het onderhandelen voor een fusie waardoor ze de grootste firma van de wereld zouden en om zeker te zijn van het systeem het meest gebruikt op de wereld hebben Intel en AOL experimenteren ze met deze test.

Robert P.P.M. Kools, Vletkade 62, 2725 AZ Zoetermeer
079-3417073, rppmkools@xs4all.nl”


De naam en het e-mailadres blijken ter uitzondering eens te kloppen, maar de heer Kools blijft desgevraagd onduidelijk over zijn aandeel in deze mail. In elk geval is hij géén advocaat en de advocate met de naam Mariska Kools heeft hier niets mee te maken.

Soms proberen we ons te verplaatsen in de mensen die zo'n bericht ontvangen en er ook nog geloof aan hechten. Het lukt ons helaas niet.
Het verhaal is zó overduidelijk nep. Niets ervan klopt en niets is ook maar een beetje logisch. Bij een klein beetje nadenken en uzelf een paar vragen stellen kunt u vaststellen dat het om een kolderverhaal gaat:

Gelooft u dat Microsoft op zo'n rare manier met klanten communiceert?
Gelooft u dat Microsoft iets met zo'n rommelige tekst te maken heeft?
Hoe zou Microsoft uw e-mailberichten kunnen volgen op internet?
Wat zou de zin ervan kunnen zijn voor Microsoft?
Denkt u werkelijk dat Microsoft u zal benaderen voor uw adres?
Denkt u werkelijk dat Microsoft cheques gaat rondsturen?
Denkt u werkelijk dat Bill Gates (die geen baas meer is van Microsoft) z'n vermogen gaat verdelen?
Hoe lang zou het duren voordat Bill Gates of Microsoft door hun geld heen zijn?
Waar heeft Microsoft dit officiëel bekend gemaakt?
Hoe is het bericht te verifiëren?
Heeft het in de kranten gestaan?
Is het op radio of TV geweest?
Wat hebben Intel en AOL ermee te maken?
Hoe kan het een commerciële stunt zijn als niemand het weet?

En zo kunnen we doorgaan. Bij de eerste ongerijmdheid zouden de alarmbellen al moeten gaan rinkelen.
En in élke zin zit wel een of andere ongerijmdheid, iets dat niet klopt, totaal onzin is of gewoon onwaar.
Verder heeft er nog nooit iemand het bewijs laten zien van het ontvangen van de beweerde sommen geld!

Alle mensen die denken dat ze rijk kunnen worden, alleen maar door een rammelend en ongeloofwaardig berichtje door te sturen, zijn beklagenswaardig en zielig. Dat klinkt hard, maar er is over al dit soort zaken genoeg serieuze informatie te vinden, zodat iedereen zich voldoende op de hoogte kan stellen. En de stelling die velen aanhangen dat het niet schaadt als het niet baat, is een onjuiste. Nep, bedrog, fraude en misleiding kunnen wel degelijk tot schade leiden. Door hier bewust of onbewust aan mee te werken brengt u anderen - die misschien toch al onzeker in het leven staan - nog meer in verwarring.