Internet: Het moet anders!

19 september 2015

Internet en computers zijn - in figuurlijke zin - monsterlijke gedrochten geworden die voor veel schade kunnen zorgen in het dagelijkse leven. De oorzaak daarvan is de bijna volledige integratie van internet en computer. Een voortgaande samensmelting die maar niet lijkt te stoppen. Fabrikanten en software-makers lijken er belang bij te hebben of gaan gewoon mee in de stroom.
Computers en vooral slimme telefoons hebben zó veel functies en mogelijkheden, dat veel gebruikers er nog geen vijf minuten buiten kunnen. De apparaten zorgen voor een hitsige wereld en de dreigingen die ze met zich meebrengen stapelen zich op.

Momenteel komen er élke dag 230.000 nieuwe malware-varianten bij! Criminelen kunnen via het internet willekeurige computers permanent blokkeren, en van de eigenaren een 'losgeld' van honderden of duizenden euro's eisen. Er komt een tijd dat heel internet in handen is van criminelen en dat hun aanvallen niet meer te stoppen zullen zijn. Waarschijnlijk zal het ook daadwerkelijk zo ver moeten komen, voordat het roer omgaat.
Mensen in Nederland (en elders) zijn zo geconditioneerd - beter gezegd: gehersenspoeld - dat men zich geen leven meer kan voorstellen zónder alle moderne bedenksels als Slimme telefoon, Facebook, WhatsApp etc.

Het moet dus anders! Hoe?
Internet en computer moeten weer van elkaar gescheiden worden. Voor het internetten moet er een apart apparaat komen met daarin alleen een simpele browser, die zó veilig gemaakt is dat er geen schadelijke software doorheen kan komen.
Dat apparaat kan een opslagmedium - bijv. harde schijf - bevatten dat alleen maar veilige inhoud kan opslaan. Die inhoud mag alleen via een indirecte weg en gecontroleerd overgebracht worden naar andere apparaten, zoals computers en telefoons.

Als alternatief voor een speciale internet-terminal kan ook een tweede computer gebruikt worden. Die zou dan bij voorkeur niet over een bekend besturingssysteem, zoals Microsoft Windows, Apple OS en Google Android, moeten beschikken. Maar een veiliger en simpeler variant die alleen voor internetgebruik kan dienen.

Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat het alles aan alles en iedereen koppelen via internet een levensgevaarlijke situatie begint te worden, waarbij de rampzalige gevolgen het (vermeende) voordeel en gemak zal gaan overschaduwen. Laten we de bakens verzetten nu het nog kan.

(Media mogen dit artikel overnemen mét bronvermelding!)