InternetOff

InternetOff

[1 maart 2014]

In de Digitaalgids (Consumentenbond) staat een ingezonden tip van een lezer over het programmaatje InternetOff. De lezer was van mening dat zijn computer niet met internet verbonden hoeft te zijn zolang hij daar geen gebruik van maakt, en hij was op zoek gegaan naar een optie om internet te blokkeren.
De lezer had InternetOff gevonden en ge´nstalleerd, waarna hij met een paar muisklikken internet kon in- en uitschakelen.

Het is inderdaad bevorderlijk voor de veiligheid om de computer zo min mogelijk contact te laten maken met de buitenwereld. Zo lang er geen verbinding is met internet kunnen hackers ook niet binnendringen.
Aan de andere kant vinden wij het in zijn algemeenheid riskant om software te installeren die toegang heeft tot internet. En dat geldt vooral voor gratis software van onbekende herkomst. Er zijn duizenden valse programma's in omloop die alleen bedoeld zijn om de computer te misbruiken voor schadelijke doeleinden.

We hebben InternetOff ook opgehaald en ge´nstalleerd. We constateren dat het onderste deel van het venstertje (afbeelding) niet verschijnt en we vinden ook geen optie om dat in te schakelen.
Het programma lijkt vrij te zijn van adware of malware, er wordt geen poging gedaan om stiekem iets te installeren wat we niet wensen.

Met onze scepsis in het achterhoofd merken we het volgende op:
Het programma is gratis;
Het programma komt uit St. Petersburg, Rusland;
Het programma heeft een ge´nstalleerde grootte van bijna 4 MB. Gezien de geringe functionaliteit zouden er verborgen functies in kunnen zitten;
Het programma start automatisch op met Windows en blijft altijd op de achtergrond werken;
Als het programma afgesloten wordt, verdwijnt alleen het zichtbare venster. Daardoor wordt de indruk gewekt dat het programma uit is. (Dit wordt overigens wel vermeld, maar de bedoeling ervan ontgaat ons.);
Het programma zet na installatie meteen alle netwerkadapters (LAN en draadloos) open. Dat is vaak ongewenst. In ons geval moet bijvoorbeeld de draadloze verbinding uit blijven.
Als we handmatig een adapter proberen in te stellen, dan wordt dat onmiddellijk weer teniet gedaan door het programma;
Bij het uitschakelen van de adapters functioneert ook een thuisnetwerk niet meer;
Het programma maakt een verbinding met de maker, als automatische updates is ingeschakeld. Voor het bijwerken van een simpel programma als dit bestaat er eigenlijk geen noodzaak;
Het programma laat zich niet op de normale wijze verwijderen. Alle belangrijke registervermeldingen blijven gewoon staan, zodat het lijkt alsof het programma nog altijd gewoon kan opstarten.

Het programma zet dus alleen maar de LAN en de draadloze adapter aan en uit, en niet alleen internet.
Wij vinden het dan ook een veiliger idee om zelf de adapters te regelen. Dat kan heel eenvoudig door een snelkoppeling naar de adapters op het bureaublad te plaatsen.