Kassa verzwijgt Dropbox-hack

4 februari 2017

Kassa, het consumentenprogramma van de VARA besteedde vanavond aandacht aan een merkwaardig fenomeen dat gebruikers van de Amerikaanse "Cloud"-opslagdienst Dropbox hadden opgemerkt. Bestanden die men tot wel 5 jaar terug voorgoed had verwijderd van Dropbox, waren op mysterieuze wijze plotsklaps weer opgedoken!
De betreffende gebruikers waren van mening dat alleen zijzelf de baas zijn over de door hen gestalde bestanden, en dat de terugkeer ervan buitengewoon vreemd ťn ongewenst is. Ook de vaste internetdeskundige van Kassa vond het absurd, maar kon er geen verklaring voor geven. Er werd lang over dit onderwerp gesproken, maar over een paar essentiŽle facetten van de zaak werd gezwegen:

Ten eerste wordt nu weer eens duidelijk dat alle informatie die ooit in de richting van Facebook, Google, Microsoft, Apple, en opslagdiensten als Dropbox wordt gestuurd, voor eeuwig wordt bewaard. Wat er ook anders wordt beweerd door deze diensten. Ze streven allen naar wereldheerschappij door zoveel mogelijk informatie te verzamelen, en internet is hun grote bondgenoot daarin.

Ten tweede rept Kassa met geen woord over de gigantische inbraak die Dropbox in 2012 heeft getroffen! Aanvankelijk ontkende Dropbox in alle toonaarden, maar toen de gegevens van 68 miljoen gebruikers op criminele webzijdes werden verhandeld, was er geen ontkennen meer aan. In augustus van 2016 heeft Dropbox de gebruikers gedwongen om de wachtwoorden te wijzigen. Ofwel omdat er nieuwe hacks hebben plaatsgevonden, ofwel omdat de gestolen inloggegevens worden gebruik voor het stelen van data.
Het kan zijn dat hackers bestanden van gebruikers hebben gewist, en dat Dropbox complete back-ups heeft moeten terugzetten, zonder rekening te houden met door de gebruiker verwijderde gegevens.

Ten derde, dat Dropbox alle bestanden voor altijd bewaart, heeft ook te maken met de Amerikaanse overheid. Die kan te allen tijde inzage eisen in alles wat de gebruikers (ook de Nederlandse!) ooit hebben opgestuurd naar de dienst. En bedrijven als Dropbox werken daar trouw aan mee. Sterker nog, wij hebben zelfs het vermoeden dat deze internetdiensten wel eens door de Amerikaanse inlichtingendiensten zelf zijn opgezet.