Een kennis en een luchtbel

18 januari 2016

Een kennis van een kennis zou in december een mail hebben ontvangen van Microsoft waarin zou staan dat het gratis programma Windows Live Mail binnen twee weken zal stoppen, waardoor de kennis geen mails meer zou kunnen ontvangen en verzenden.
De man wendt zich tot ons voor raad. Wij komen tot de conclusie dat het wel eens om een nep-mail met mogelijk riskante links erin zou kunnen gaan. Want het mailprogramma bestaat nog gewoon, en Microsoft stuurt maar zelden mails. Bij navraag ontvangen we de volgende regels uit de mail:

Vier gratis e-mailprogramma’s van Microsoft zijn aan het einde. Gebruik jij een van deze vier dan ontvang je over enkele weken géén mailberichten meer.
Microsoft heeft mij op 12-12-2015 dit medegedeeld.
Mijn advies is koop nu OUTLOOK 2016 en laat dat installeren.

Dit is met zekerheid niet afkomstig van Microsoft, en omdat we willen onderzoeken wie die 'mij' zou kunnen zijn, vragen we om de complete mail. Daarop ontvangen we deze reactie:

Ik heb eens goed gezocht en uiteindelijk dit bericht van 12 december jl. gevonden: http://www.neowin.net/news/windows-live-mail-2012-requires-an-update-to-keep-using-it.

We vragen om een originele mail en krijgen een vreemde link naar een onbekende Amerikaanse webzijde. De link blijkt vervolgens ongeldig te zijn, en zo te zien gaat het hier alleen maar om een update! De kennis van de kennis zou het hoofd van een ICT-afdeling zijn...
We laten - lichtelijk geagiteerd - weten ons liever niet te willen bezighouden met een luchtbel. Er zijn al meer dan genoeg nonsens-berichten op de wereld.