Linux ru´neert computers

Linux

16 december 2015

Omdat wij van Recht & Krom uiteraard niet van criminele en immorele bedrijven als Microsoft houden, nemen we ons voor om volledig over te schakelen van Windows naar Linux. Een recent uitgebracht boek met CD van de uitgever C't zal ons daarbij gaan helpen. Kreten op de voorkant als "Makkelijk switchen van Windows XP, 7 en 8" geven ons het vertrouwen dat het allemaal een fluitje van een cent is.
Ondanks onze voorzorg om de Linux-variant Ubuntu op een aparte harde schijf te installeren, lukt het ons niet om Linux werkende te krijgen. Wat nog veel erger is: na de Linux-installatie weigert ook Windows 8.1 elke dienst. Onze nieuwe computer is dus totaal onbruikbaar geworden!
Het kost ons vervolgens nog minstens twee weken om met behulp van de herstel-DVD's Windows opnieuw te installeren en weer in te richten.

Het aangeschafte boek is misleidend, in die zin dat de risico's en valkuilen niet expliciet en duidelijk beschreven zijn. Pas na heel goed lezen zijn ergens achterin het boek de mogelijke oorzaken van het drama te vinden. Voor het risico van het volledig onbruikbaar raken van een moderne computer, kan echter nooit helder genoeg gewaarschuwd worden.

Voorlopig durven we ons niet meer te wagen aan een Linux-experiment, en een eventuele volgende keer gebruiken we wel een lege computer, zonder bestaand besturingssysteem.