Massa-spam 2014

[2 maart 2014]

Het aantal spamberichten via e-mail is behoorlijk geminimaliseerd door de steeds beter werkende spam-filters van providers en mailprogramma's. Toch zijn er nog altijd massaspammers die kans zien om door te dringen tot sommige mailboxen.
De spammer in dit verhaal richt zich op bedrijven. Hij heeft een lijst van Nederlandse domeinnamen tot zijn beschikking en zet er overal “info@” voor. Veel bedrijven, instanties en instellingen gebruiken namelijk een dergelijk e-mailadres en zijn gewend om er reclame op te krijgen. De kans is dus groot dat het spambericht aankomt en gelezen wordt.

Achter Onderwerp en Van kan staan:
Proef nu gratis bij u op kantoor | De lekkerste koffie
Bespaar op uw printkosten | Multifunctionele Printers
Probeer 1 week gratis | Professionele telefonistes

De berichten zijn verzonden vanaf gekraakte of tijdelijke adressen:
emailsmarketingeu@gmail.com
marketing@marketing-email.info
marketing@businessmailer.biz
marketing@emailingnews.org
marketing@host-marketing.biz
marketing@leader-email.biz

De tekst van de berichten is in goed Nederlands opgesteld, maar de inhoud is aan de vage kant. Er wordt niet precies duidelijk wat er wordt aangeboden.
Nóg minder duidelijk is van wie de reclame afkomstig is. Naam, adres en andere contactgegevens ontbreken volledig. Er zijn alleen links waar op geklikt kan worden. En dat doen we natuurlijk nóóit, dat spreekt voor zich! Of toch niet? Want als niemand zou reageren dan zouden spammers geen moeite meer doen!
Onderaan elk spambericht staat in kleine letters:
“Deze e-mail is verzonden naar [info@domeinnaam.nl], met inachtneming van de wettelijke rechten voor e-mailmarketing metbetrekking tot de bescherming van gegevens en de huidige Europese wetgeving met betrekking tot marketing. Als u niet de geadresseerde bent, laat het ons a.u.b. weten. Als u zich wilt afmelden voor deze e-mail, klik dan hier.”

Die tekst is uiteraard een leugen, de spammer is absoluut fout en onwettig bezig, en afmelden is uit den boze! Want dan weet de ontvanger zeker dat er nog meer ellende in zijn mailbox zal komen.
In het spambericht zit ook weer “niet-ingebedde inhoud”, en als het mailprogramma die niet blokkeert, dan weet de spammer dat het bericht is aangekomen en het e-mailadres een valide adres is. Bovendien krijgt de spammer dan de beschikking over heel wat meer informatie over de computer van ontvanger, zoals het IP-adres.