Moderne computersoftware

8 januari 2016

Internet, computers en software gaan de verkeerde kant op. De doorsnee-gebruiker realiseert zich dat niet, simpelweg omdat hij niet voldoende inzicht en kennis heeft en - vooral in Nederland - erg volgzaam is. Ook tijdschriften en webzijdes wijzen niet voldoende op de negatieve kanten, omdat zij vaak meelopen met de stroom en geen belang hebben bij het wijs maken van lezers en bezoekers.

Een voorbeeld van wat we bedoelen is het (gratis) animatieprogramma Plotagon, gemaakt in Zweden. Een programma met plezierige kanten, want men kan een zelf geschreven verhaal tot leven laten wekken met behulp van meegeleverde karakters, bewegingen en omgevingen. Zelf tekenen is niet meer nodig en de animaties worden automatisch gegenereerd.

Het programma moet worden gedownload en geďnstalleerd op de computer. Bij het starten ervan wordt men geconfronteerd met een aanmeldscherm met 2 opties: Facebook en E-mail. Wat Facebook er mee te maken heeft ontgaat ons, maar de bedoeling is dat we ons eerst aanmelden bij de Zweedse makers en daar een rekening (account) aanmaken. Dit schijnt een trend te worden, en als die doorzet hebben we binnenkort allemaal honderden verschillende rekeningen met even zovele wachtwoorden!

Het programma kan (beperkt) gebruikt worden zónder aanmelding, maar als men iets wil opslaan, dan kan dat alléén op de computers van de makers in Zweden (of waar dan ook)! Vanaf die computers kan het gemaakte werkstuk worden gedeeld - ook al zo'n computer-modernisme - via YouTube of Facebook.
Als je naderhand verder wilt werken aan de animatie dan moet er worden ingelogd om het werkstuk weer op te halen.