Postbank-virus

[21 september 2007]

“Er is een virus in omloop dat zich richt op het onderscheppen van persoonlijke gegevens, waaronder die van Mijn Postbank.nl. Direct na het inloggen op Mijn Postbank.nl vraagt dit virus u om 1 of meerdere Tan-codes in te voeren. Doe dit niet! Dit is een vals invoerscherm. De Postbank vraagt u bij het inloggen nooit naar een Tan-code!”

Deze waarschuwing staat op de website van de Postbank. Ook het valse scherm waarop de TAN-codes moeten worden ingevuld is te zien.
Bovenaan dat scherm staat deze tekst:

“Zowat wedder zekerheid voor wisselborgtocht ,zijn voor zij 10 vigerend TANs ter zijn cijfers te verlenen,b.v. 03 (TAN-cijfers) - 345678 (TAN).”

Uit zulk krom Nederlands zou ik niet eens halen dat er om 10 TAN-codes gevraagd wordt, zeker niet op zo'n ongebruikelijke plaats.
Toch zullen er altijd wel mensen zijn die braaf de cijfers intoetsen. Maar volgens de Postbank zijn er nog geen onterechte transacties geweest. Toch alert blijven, en ooit zal het Nederlands van de Russische(?) criminelen wél goed zijn.

Overigens zit de Postbank website wel erg ongelukkig in elkaar. Zelfs de link naar Kaspersky Antivirus, waar gecontroleerd kan worden of het virus zich op uw computer bevindt, werkt alleen als het onveilige Javascript is geactiveerd!
Ook kan er niet worden ingelogd als de zg. Cookies worden toegelaten. Ook die zijn niet zonder risico.