Peters Computers Wierden

Peters Wierden

23 december 2014

P

eters Computers in Wierden (bij Almelo) is een kleine computerwinkel waar het er gemoedelijk aan toe gaat en waar men vriendelijk geholpen wordt. Ook bij problemen doen de medewerkers hun best om de klant zo goed mogelijk te helpen. Desondanks gaat er wel eens wat mis, en dat is onvermijdelijk omdat niet elke nieuwe medewerker van alle technische details op de hoogte kan zijn. En dat een verkoper bij hoog en laag blijft beweren dat alle soorten USB-kabels voor tablet-PC's gelijk bedraad zijn, moet dan ook te wijten zijn aan onwetendheid.

Harold Peters assembleert zelf zijn systemen en verkoopt ze onder eigen naam. Dat doet hij al tien jaar en al die tien jaar probeert hij ze op dezelfde wijze aan de man te brengen. Namelijk middels schreeuwende folders met kreten als “DEAL” en “SUPERSTUNT” en met ogenschijnlijk lage prijzen. Aanvullende kreten die klanten moeten animeren tot aankopen, zijn dooddoeners als: “OP=OP”, “NERGENS GOEDKOPER” en “Maximaal 1 per klant”. Uitverkocht zijn de computers natuurlijk nooit, want dan zou Peters geen bron van inkomsten meer hebben. Elke maand verschijnt er weer een nieuwe folder of advertentie met weer dezelfde of iets andere aanbieding.

In die folders vermeldt Peters netjes alle specificaties van de computers, en in rode tekst: “Met gratis cardreader". Dan is alles toch in orde? Helaas, dat is het niet, want Peters ‘vergeet’ een paar dingen te vermelden. Bij de prijs zijn de volgende zaken NIET inbegrepen:
Het besturingssysteem (Windows 8.1 € 120,--);
De muis (€ 10,--);
Het toetsenbord (€ 25,--);
WiFi (€ 30,--);
Bluetooth (€ 30,--);
Luidsprekerset (€ 70,--);
MS Office (€ 85,--);
De monitor (€ 150,--).

Voor een deskundige knutselaar is zo'n computer wellicht interessant, maar de doorsnee particulier en ondernemer wil een kant en klaar systeem dat voldoet aan de huidige eisen. Alle andere computerverkopers in Nederland bieden dan ook zo'n compleet systeem aan. Alleen de monitor wordt vaak los verkocht.
Als we een rekensommetje maken, uitgaande van de “superstunt” van € 399,--, dan komen we op een totaalbedrag van € 919,-- (inclusief monitor), of € 769,-- (exclusief monitor). En dan ziet de lage prijs er ineens een stuk minder aantrekkelijk uit.

Peters spreekt nergens van BTW, maar we gaan ervan uit dat de door hem genoemde bedragen gewoon inclusief BTW en verwijderingsbijdrage zijn. Ook vermeldt hij bij de prijs van € 399,-- een doorgestreepte van € 799,--. En dat laatste bedrag is gewoon uit de lucht gegrepen en helemaal nergens op gebaseerd!
Merkcomputers worden vaak geleverd met veel extra software, zoals een anti-virus programma, handleidingen en ondersteuning per telefoon of internet, en twee jaar garantie. Zaken waar Peters maar summier of helemaal niet in voorziet.

Conclusie: Peters Computers maakt zich schuldig aan misleiding en oneerlijke praktijken (Art. 2 en 7 NRC), door niet duidelijk te vermelden wat er nog extra moet worden bijgekocht om tot een compleet systeem te komen. Peters vermeldt ook nergens in de reclame en op zijn webzijde wat de extra onderdelen kosten.