Plaxo

[12 maart 2006]

Er is een bedrijf dat een gratis internetservice aanbiedt. Het is een onbekend bedrijf en het is ons ook onbekend waar het gevestigd is.
De naam is Plaxo. Wat doet Plaxo?

Het bedrijf houdt adresboeken van gebruikers van Outlook en Outlook Express bij. Dat zijn programma's om e-mailberichten mee te ontvangen en te versturen, en in een adresboek op de computer staan alle gegevens, zoals e-mailadressen en huisadressen, van de relaties van de eigenaar.

Mensen die gebruik maken van de gratis dienst van Plaxo hebben gratis software geÔnstalleerd op hun computers. Daarmee heeft Plaxo vrijelijk toegang tot het adresboek van de gebruiker. Plaxo controleert het adresboek en werkt het zelfstandig bij. Plaxo houdt iemands adresboek dus up-to-date. Dat is in elk geval de bewering.
Om dat te kunnen doen moet Plaxo regelmatig alle adressen die in een adresboek staan controleren op geldigheid. Plaxo stuurt daartoe mensen die daar helemaal niet van gediend zijn een Engelstalig bericht met het verzoek om op een link te klikken en om vervolgens een hele rits persoonlijke vragen te beantwoorden.

En Plaxo doet alles gratis, hoe zou dat toch komen? Het bedrijf zelf beweert stellig dat men de verzamelde gegevens niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden en dat haar software geen spyware is!
Omdat we zelf een e-mail kregen - die bij het lezen ongevraagd contact probeert te leggen met een website! - en gezien reacties op internet, blijken er ook nog mensen te zijn die enthousiast over het systeem zijn, en die er geen kwaad in zien.
Het is niet te geloven.